Ulubatlı Hasan, mehter takımı yok. 550'nci yıl bambaşka kutlanacak

Güncelleme Tarihi:

Ulubatlı Hasan, mehter takımı yok. 550nci yıl bambaşka kutlanacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2003 01:55

İstanbul'un fetih kutlamaları bu yıl daha bir renkli geçecek. Çünkü bu yıl İstanbul'un Fethi’nin 550. Yılı. İstanbul'a Güzelleme adı verilen etkinlikler dizisinde çeşitli konser, sergi, seminer, dans gösterileri ve tiyatro oyunları, 13 Haziran'a kadar İstanbullular'la birlike olacak.

Her yıl çeşitli etkinliklerle kutlanan İstanbul'un Fethi'nin 29 Mayıs'taki yıldönümü, bu kez tam anlamıyla bir festivale dönüştü. İstanbul'a Güzelleme adını alan festivalde Osmanlı coğrafyası ve Türk dünyasından müzik grupları, konserler verecek. Bunların arasında, Tunus'lu Anouar Brahem, Azerbaycan'lı Cengi Dans Topluluğu, Mısır'lı Natasha Atlas, Makedonyalı Koçani Orkestrası, Tataristan'lı Saydaş Dans Tiyatrosu bulunuyor. Festival programı, Prof. Dr. İskender Pala ve Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın fetih ve sonrasını konu alan konferansları ile çeşitleniyor. Taş Plaklarda İstanbul, Serhat ve Kahramanlık Türküleri, İstanbul Türküleri ve Fetih Anısına İstanbul Şarkıları isimli dinletiler, bu akşamdan itibaren müzikseverlerle buluşacak. Dinletiler öncesinde, İstanbul'un tarihiyle ilgili dia gösterileri de gerçekleştirilecek. Bu aktivitelerin düzenleneceği mekanlar; Altunizade Kültür Merkezi, Yerebatan Sarnıcı, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi ve Muammer Karaca Tiyatrosu...

Bu yıl iskeleler, ilk kez halk konserleri için kullanıma açılıyor. Çengelköy, Üsküdar, Kanlıca, Emirgan, Ortaköy ve Beşiktaş iskeleleri Makedonyalı Koniça Orkestrası'nın ücretsiz konserlerine ev sahipliği yapacak.

İstanbul'un meydanları da şenleniyor. Yarın, pazar ve çarşamba günleri Sultanahmet, Taksim ve Üsküdar meydanları folklor gösterileri, K.B Türk Dünyası Müzik Topluluğu, Cezayir'li Khaled Habib Band ve Buzuki Orhan Osman'ın ücretsiz konserleri var.

Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu, bugünden başlayan konserler dizisine ev sahipliği yapıyor. Hüseyin Türkmen'in 550 kartpostallık ‘‘Fetihten Bugüne İstanbul’’ isimli koleksiyonu ve ‘‘Elyazması Kitaplarda’’ adlı İstanbul sergisi Atatürk Kitaplığı Sanat Galerisi'nde, 31 Mayıs'a kadar gezilebilir. Hüsrev Subaşı, Halit Mert, Mehmet Memiş, Savaş Çevik, Mehmet Özçay, Osman Özçay, Ali Toy ve Tahsin Kurt'un katıldığı ‘‘Karma Hat ve Tehzip Sergisi’’ Taksim Sanat Galerisi'nde 7 Haziran'a kadar, Ali Erkmen'in fetih gününü anlatan yağlıboya resim sergisi ‘‘Tablolarla İstanbul'un Fethi’’ ise CRR fuayelerinde 30 Haziran'a kadar gezilebilir.

Saat saat festival

İstanbul-Mekan-Tiyatro Festivali'nin 23-30 Mayıs tarihleri arasındaki etkinlik programı şöyle:

23 MAYIS CUMA

18.00 Altunizade Kültür Merkezi / Fethin Sultanı: Avni (söyleşi)

21.00 Harbiye Açık Hava Tiyatrosu / Genelkurmay Başkanlığı Askeri Mehter Takımı, Koçani Orkestrası (konser)

24 MAYIS CUMARTESİ

14.00 Yerebatan Sarnıcı / Serhat ve Kahramanlık Türküleri (konser)

15.00 Taksim Gezi Parkı / Folklor gösterisi, Koçani Orkestrası (Konser)

15.00 Üsküdar Meydanı / Folklor gösterisi, Buzuki Orhan Osman ve Balkan Ekspres (konser)

18.00 Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi / Taş Plaklarda İstanbul (dinleti/dia gösterisi)

21.00 Harbiye Açık Hava Tiyatrosu / Buzuki Orhan Osman, Natasha Atlas (konser)

25 MAYIS PAZAR

15.00 Taksim Gezi Parkı / Folklor gösterisi, K.B. Türk Dünyası Müzik Topluluğu (konser)

27 MAYIS SALI

18.00 Muammer Karaca Tiyatrosu / Fetihten Sonra İstanbul (konferans)

21.00 Harbiye Açık Hava Tiyatrosu / Saydaş Dans Tiyatrosu

28 MAYIS ÇARŞAMBA

15.00 Sultanahmet Meydanı / Folklor Gösterisi, Khaled Habib Band (konser)

15.00 Taksim Meydanı / Folklor Gösterisi, Saydaş Dans Tiyatrosu

21.00 Harbiye Açıkhava Tiyatrosu / ‘‘Rumeli Türküleri’’ CRR Senfoni Orkestrası (konser)

30 MAYIS CUMA

21.00 Harbiye Açıkhava Tiyatrosu / Anouar Brahem, Duo Barbaros Erköse Cengi Dans Topluluğu

Festivalin iki ağır topu

30 Mayıs cuma günü Harbiye Açıkhava Tiyatrosu, Tunus'lu bir üstadı ağırlayacak. Anour Brahem, 1981'de başladığı müzikal yolculuğunda, Tunus sinema ve tiyatrosu için tek başına bir fabrika gibi çalışıp müzik üretti. Akdeniz, Afrika, Uzakdoğu ezgileriyle, caz ve Avrupa formlarını harmanladığı çalışmalarıyla, uluslararası üne kavuştu.

Belçika doğumlu Natasha Atlas ise, günümüz Ortadoğu ve Kuzey Afrika müziklerini en iyi yorumlayan sanatçılardan biri. Ortadoğu müziğini Batı formlarına taşıyan sanatçı, şarkılarını Fransızca, İngilizce ve Hintçe söylüyor. Londra kökenli bir grup olan Transglobal Underground ile çalışan Atlas, İstanbul'da yeni piyasaya çıkan ‘‘Something Dangerous’’ adlı albümündeki parçalarını seslendirecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!