Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2001 01:42
İngiliz bilimadamlarının yaptığı bir araştırmada, hamileliğinde ultrasona giren annelerin çocuklarının beyninin etkilendiğine dair bulgular elde edildi. Ultrasona giren annelerin çocuklarının arasında solak sayısının dikkat çekici oranda yüksek olduğu ortaya çıktı.
The Sunday Telegraph Gazetesi'nin haberine göre 1990'lı yıllarda ultrasonun ana rahmindeki bebeği nasıl etkilediğine dair bir dizi araştırma yapıldı.
177 BİN BEBEK
Araştırmacılar ultrason dalgalarının beyni etkileyip, genetik olarak sağlak olacak kişilerin solak doğabilecekleri öne sürdüler. Ayrıca, sözkonusu kişilerin öğrenme zorluklarından, epilepsiye kadar daha fazla risk altında oldukları iddia edildi.
Şimdi İsveçli bilimadamları, önceki araştırmaları doğrulayarak, ultrasonun doğmamış bebekleri etkilediğine dair karşılaştırmalı kanıt elde ettiklerini söylüyorlar. Normal şartlarda hem annesi, hem de babası solak olan çocukların solak olma olasılığı % 35, sağ elini kullanan ebeveynin çocuğunun solak olma ihtimali ise % 9. Son dönemde solak oranının normalin üzerine geçmesi bilimadamlarının dikkatini çekti.
Araştırmacılar 1970'lerde ultrasona giren 7 bin erkeği, ultrasona girmemiş 170 bin erkekle karşılaştırdılar ve bunlardaki sağ elini kullananlar ve solakların sayılarına baktılar.
ANNELER KORKMASIN
Uzmanlar, annesi ultrasona girenler arasında solakların oranının normalden fazla olduğunu tesbit ettiler. Özellikle hamileliği son dönemlerinde de ultrasonun kullanılmaya başlandığı 1975'ten sonra solakların sayısının dikkat çekici bir şekilde arttığı belirlendi. Ultrason bebeklerinde solaklık oranı, kontrol grubuna göre % 32 oranında daha fazlaydı.
Araştırmayı Epidemiology Dergisi'nde yayınlayan bilimadamları, ‘‘Araştırma, anne rahminde ultrasona maruz kalan erkeklerin solak olma ihtimalinin % 30 oranında arttığını gösteriyor’’ dediler. Araştırmaya liderlik eden Stockholm'deki Karolinska Enstitüsü'nden Prof. Juni Palgren, ‘‘Beynin etkilenmesi bir olasılık, ama annelerden ultrasonu reddetmelerini istemiyorum’’ dedi. Araştırma sonuçları, Edinburgh'ta konferansta açıklanacak. Uzmanlar, ‘‘Başka araştırmalar destekleyene kadar ultrason anneler için güvenlidir’’ dediler.
Uzman Görüşü
Güvenilir bir görüntüleme yöntemi
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezai Şahmay, ses dalgalarından oluşan ‘Ultrasonografi’nin jinekoloji ve tıbbın diğer alanlarında sık başvurulan güvenilir görüntüleme yöntemi olduğunu söyledi. Prof. Dr. Şahmay, şöyle konuştu:
‘‘Ultrasonografinin şimdiye kadar zararlı etkisi kanıtlanmadı. Zaten ekstra zararlı bir ışın vermeden ses dalgaları kullanılarak uygulanan bir yöntem. Örneğin tüp bebek yönteminin kullanılması sırasında bırakın anne karnındaki bebekleri, anne adayı daha yumurtlama aşamasındayken hemen her gün ultrasonla takip ediliyor. Daha sonra da rahimdeki bebeklerin izlenmesinde güvenle kullanılıyor. Jinekologların adeta parmaklarının görevini aldı. Rutin ve çok sık kullanıyoruz. Uzun zamandır kullanılıyor ve olumsuz etkisi görülmedi. Beyin üzerinde etkileri için araştırmanın detayına bakmak lazım.’’