Güncelleme Tarihi:
Bilgisayarlar için yapılan en ateşli eleştiriler ağırlık, hız ve pil süresi. Intel, tam da bu konulara odaklanıp yepyeni bir konsept yarattı.Ultrabook™ adına bakarak özel bir tasarım olacak şekilde geliştirildiğini anlamak hiç de zor değil.
2011’in Eylül ayındaki Intel Developer Forum sırasında PC İstemci Grubu Genel Müdürü ve Yardımcı Başkan Mooly Eden açıklamıştı: “Sekiz yıl önce tanıtılan Intel Centrino teknolojisinden beri kişisel bilgisayar alanında köklü bir değişime şahit olmadık. Günümüzün ikinci nesil Intel Core işlemcili cihazları, kullanıcılara daha önce yaşamadıkları kişisel bilgisayar deneyimini yaşatıyor ve durmaya niyetimiz yok. Kullanıcılar bilgisayarlarından daha fazlasını istiyor. Bu nedenle kendimizi ve endüstriyi daha da zorlayarak Ultrabook’ları tatmin edici cihazlar hâline getirdik.”
EN İNCESİ
Ultrabook için “Apple veya Intel tarafından üretilmemiş MacBook Air benzeri” cümlesini sık duymuş olabilirsiniz. Belirli bir noktaya kadar bu tanımlamaya katılmamak imkânsız. MacBook Air, 15 Ocak 2008’de tanıtıldığında tüm sektörün ilgisini çekmeyi başardı. İnce ve hoş görünümlü ama bir o kadar da pratik ve güçlü özellikler içeren bir dizüstü bilgisayar. Aslında19 mm kalınlığıyla dünyanın en ince dizüstü bilgisayarı olmayı başarmıştı.
Ultrabook’un da bazı açılardan aynı hedefleri güttüğü ortada: Güzel görünüm, pratik yapı ve her an kullanıma hazır. Temel farklılıksa Ultrabook’un bir platform veya standart olması. Intel, bazı önemli tasarım ve boyut kriterlerini, teknolojik yenilikleri ve şart olan bileşenleri liste hâlinde bir araya topladı. Ortaya çıkan sonuca ‘Ultrabook™’ adı verildi. Burada, Intel’in Ultrabook üretmediğini, bu görevi Asus, Toshiba, Acer ve HP gibi geleneksel iş ortaklarına devrettiğini belirtmek gerekiyor.
Peki, o zaman Intel yeni standart için ne tür şartlar getirdi? İlk olarak Ultrabook’lar ince olmak zorunda: 21 mm’den daha kalın cihazlar kabul edilmiyor. Belirtmek gerekli ki bazı cihazlar bu değerin epey altına inebiliyor.
Intel, aynı zamanda Ultrabook’ların ağırlığının 1.4 kilonun üstüne çıkmasına izin vermiyor. Merak ediyorsanız, klasik sabit disk içeren en ağır MacBook modeli 1,34 kilo. SSD içeren bir Apple modeli tercih ederseniz bu değer 1,08 kiloya düşüyor. İncelik konusuna devam edersek, Intel’in şartı yeni dizüstü bilgisayarlarda optik sürücüye yer verilmemesi.
Bir Ultrabook kısa süre içinde açılıp kullanıma hazır hâle gelebilmeli. Intel Rapid Start teknolojisi sayesinde derin uyku modunda olan bir cihaz kısa sürede kullanılabiliyor. Bu sayede hem zamandan hem de bataryadan tasarruf ediliyor. Intel’in iddiasına göre, uykudan uyanma hemen hemen anında gerçekleşiyor, uygulamalara erişim kısa sürüyor.
Anında erişim sağlayabilen iPad ve diğer tabletlere alışılan günümüzde dizüstü bilgisayarın kullanılabilir hâle gelmesi için bir dakika beklemek tatmin edici olmuyordu.
Güçlü bir başlangıç
Hoş görünümlü, üst düzey ultra taşınabilir dizüstü bilgisayar fikriyle ortaya çıkan Ultrabook standardı, Apple alternatifinden birkaç yıl sonra ortaya çıkmış olsa da farklı bir yol izleyerek güçlü bir başlangıç gerçekleştirdi. Daha da ötesi, şu anda satılan cihazların yeni platformu esas alan ilk nesil ürünler olduğu düşünülürse daha epey ilerleme göreceğiz. Sadece Ivy Bridge işlemcilere geçiş olmayacak, aynı zamanda Windows 8 işletim sistemi cazibeyi daha da artıracak.
10 seçmece ultrabook modeli
Mobil bilgisayar dünyasında gelecek ultrabook modelleri üzerine kurulu. Fiyatları düşmeye devam ettikçe kalın, ağır ve plastik gövdeli dizüstü bilgisayarların yerini ince, hafif ve güçlü kişisel bilgisayarlar alacak
Samsung 9 Serisi
İş dünyasına yeni bir heyecan ve işlevsellik getirmeye hazırlanan Samsung 9 Serisi dizüstü bilgisayarlar; performanstan ve işlevsellikten ödün vermeden en üst düzeyde tasarıma sahip. Samsung 9 Serisi dizüstü bilgisayarlar, çarpıcı inceliğinin yanında performansıyla da dikkat çekiyor. LED ekranı, klavye, anakart, kablolar, fanlar ve batarya gibi en temel parçalar 9 Serisinin ekstra ince, tek parçadan oluşan gövdesine sığabilmesi için özel tasarlanmış. Ekranın kenar kalınlığını minimize etmek ve ekran boyutunu bir inç artırmak için Samsung’un MaxScreen teknolojisi kullanılmış.
Toshiba Satellite Z930-10X
Toshiba’nın ultrabook modeli Satellite Z930-10X, Intel’in üçüncü nesil yeni işlemcilerini kullanıyor. Z930-10X modeli Intel Core i5-3317U CPU üzerine kurulu ve çalışma hızı 1.7 GHz. En az işlemci kadar önemli RAM artırılarak 6 GB değerine çıkarılmış ve çok sayıda programı aynı anda çalıştırmak istediğinizde imdada yetişiyor. Toshiba’nın modeli eğlenceden ziyade iş odaklı biçimde geliştirilmiş. Harici bir monitör veya projektör bağlamak isteyenler için hem HDMI hem de VGA çıkışlı bir Ethernet bağlantısı da var. Toshiba aynı zamanda üç adet USB portuna yer vermiş ve bunlardan sadece biri USB 3.0 destekli. Ek olarak SD kart okuyucusu var.
Casper Nirvana Touch
Dokunmatik ürünlerin en yenisi Casper Nirvana Touch Ultrabook. Casper, Windows 8 işletim sisteminin getirdiği yenilikleri yaşayabileceğiniz, yeni ‘dokunmatik ultrabook’ modeli. 14 inç HD LED ekrana sahip ürün Intelcore i5 işlemci, Windows 8 işletim sistemi,8 GB bellek kapasitesi, 500 GB SATA harddisk
ile performans vaat ediyor.
Acer Aspire Timeline U M3
15.6 inç ekranıyla daha geniş ve sadece düşük başlangıç süresi için tercih edilmiş ufak boyutlu SSD’den ötürü büyük depolama kapasiteli flaş bellek içermiyor. Bununla birlikte ciddi oranda daha ucuz ve DVD-RW optik sürücü içeriyor. Maalesef Sandy Bridge işlemciden ötürü üçüncü nesil modellerle kıyaslandığında performans anlamında rakiplerin gerisinde kalıyor.
Asus ZenBook Prime UX31a
Zenbook Prime UX31a hayli ince gövdeli bir cihaz ve tamamen fırçalanmış alüminyum köşeler şu ana kadar gördüğümüz en başarılı seçeneklerden. Daha da ötesi, iç kısımdaki bileşenler MacBook Air ile benzerlik gösteriyor. Pürüzsüz metal kaplama ve tepki derecesi iyi olan siyah tuşlar ince kasada birleşiyor. İnce olduğu gibi bir o kadar da hafif ve sadece 1.2 kilogram.
Lenovo IdeaPad U310
Üst model U410’da olduğu gibi Lenovo U310 da ödenen paranın karşılığını alma ve başarılı tasarım anlamında kesinlikle dikkat çekmeyi başarıyor. Harika tasarım sadece dış görünümle sınırlı değil. Kapağı açınca beyaz gövde ve klasik dizüstü bilgisayarlara kıyasla hayli farklı görünen izolasyon tipi siyah klavye sizi karşılıyor. Lenovo dizüstü bilgisayarların çoğunda olduğu gibi klavyenin kullanımı son derece konforlu.
HP Envy 6
HP’nin bu yeni pazara özel hazırladığı önceki modellerin aksine Envy 6’nın fiyatı daha cazip seviyede ve geniş bir kitleye hitap etmeyi başarıyor. Çift çekirdekli üçüncü nesil i5 işlemci ve Intel HD Graphics 4000 grafik yongası dikkat çekiyor. 4 GB bellek de eklenince testlerde hayli iddialı sonuçlar ortaya çıktı. Intel’in yeni platformu ilk nesil ultrabook modellerini rahatça geride bırakıyor.
Dell Inspiron 14z
Kafaları karıştırma ihtimali olan Dell Inspiron 14z modeli, adından anlaşılacağı gibi bir ultrabook seçeneği ama ultrabook’larda görmeye alışık olmadığımız optik sürücüyü barındırıyor. Bundan ötürü ağırlık ve boyut anlamında diğer ultrabook’ların gerisinde kalıyor. 344 x 240 x 21 mm boyutları ve 1.9 kilogram ağırlığıyla pek taşınabilir diyemeyiz.
Sony VAIO T13
17.8 mm kalınlığa ve 1,6 kilogram ağırlığa sahip olan gövde en ince ultrabook modellerinden biri değilse de, neredeyse sivri olan endüstriyel tasarımlı köşeleriyle rakiplerinden ayrılıyor. Gövdede kullanılan alüminyum ve magnezyum karşımı alaşımla kapak kısmında kullanılan fırçalı alüminyum kaplama kullanıcıda ani bir heyecan uyandırıyor.
Exper Ultrabook
14 inç ekran boyutuna sahip Exper Ultrabook’un kapalı halde kalınlığı sadece 18 milimetre. Yeni Nesil Intel Core işlemcilerle güçlendirilmiş Exper Ultrabook, 128 GB ve 256 GB SSD seçeneklerine sahip. SSD diskler, bellek mantığı ile çalıştığından standart disklere oranla daha performanslı çalışıyor ve darbelere karşı daha dayanıklı. Exper ultrabook saatlerce çalışıyor, günlerce bekleme modunda kalabiliyor. Ultra düşük güç tüketimi, pil ömrünü uzatıyor.