'Ulla gemisini mafya batırdı'

Güncelleme Tarihi:

Ulla gemisini mafya batırdı
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 14, 2004 16:57

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, İskendurun Limanı’nda tehlikeli atıkla batan Ulla gemisi olayının arkasında uluslararası atık mafyasının olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

CHP Hatay Milletvekili Fuat Çay, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı gündem dışı konuşmada, Ulla gemisinin batacağı daha önceden belliyken 4.5 yıl içinde önlem alınmadığını ve battıktan sonra da gerekli önemin gösterilmediğini söyledi.

Çay, geminin çıkarılması için 4-5 bin dolar ödendiğini, uluslararası sözleşmeler nedeniyle daha sonra bunun İspanya hükümetinden "belki" tahsil edilebileceğini belirtirken, bu geminin çevreye verdiği zarar nedeniyle buradaki balıkçıların ve esnafın büyük zarara uğradığını söyledi.

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe bu konuşmaya yanıt verirken, ilginç açıklamalarda bulundu. Pepe, 2000 yılında İskendurun Limanı’na gelen Ulla gemisine tehlikeli madde krom 6’nın Cezayir limanında Fransız firması Lafar tarafından yüklendiğini ve geminin gümrükte beyan ettiği mal ile konşimentoda beyan ettiği bilgilerin birbirini tutmadığının daha sonra anlaşıldığını bildirdi.

Haberin Devamı

Gemideki atık ispanya’dan gelen bir gemiye aktarma yapılacakken gemi üzerine bir günde tedbir kararı konulduğunu vurgulayan Pepe, şunları söyledi:

"Türkiye uluslararası tehlikeli atık mafyasının hedefi halindedir. Bunların saldırı ve tecavüzlerine açıktır. Yaklaşık olarak 8 bin 500 metrelik deniz sahillerinin ve kıyılarının bu tür saldırılara ve kötü emellere karşı yeterince koruyabildiğimizi söylemek mümkün değil. Türkiye’nin gerçeğini, Türkiye’nin çevreyle ilgili alakasını Ulla gemisi batmasaydı bu boyutta tartışamayacaktık."

ANALÄ°ZLER TEMÄ°Z

Pepe, geminin battığı alanda TUBİTAK, bakanlığın laboratuvarı, üniversiteler tarafından yapılan analizlerde ve onların ortaya koyduğu rakamlara bakıldığında sağlığı tendit edecek boyutta bir kirlenme olmadığını da savundu.

CHP’liler bu sözlerine tepki gösterirken Pepe, "Vatandaşı gereksiz yere panik etmenin ve bunun üzerine siyaset yapmanın anlamı yok. 3 ambarı olan gemi 40 metre derine batmış ve kromaltı, toz halindeki termik santral külü suyla temas edince anında eriyor ve suya karışıyor" dedi. CHP’lilerin tepkilerini sürdürmesi üzerine Pepe, "Bunlar bizim kendimizin masa başında yazdığımız bilgiler değil. Burada bir batığın üzerinden politika yapmak, siyaset yapmak prim yapmıyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

"TÜRKİYE’NİN HAKLARINI SAVUNUYORUZ ANCAK..."

Pepe, bu batığın ülke  karasularında bulunmasını kendilerinin de arzu etmediklerini vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Biz Türkiye’nin haklarını  sonuna kadar savunuyoruz ancak ben üzerinde tedbir olan bir geminin, ’içerisindeki malına ve gemiye el süremezsiniz’ denilen bir gemiyle ilgili ne ben bir tasarrufta bulunabilirim ne de benden önceki bir bakan. Bunun sorumluluğunu kimse alamaz. Yargının kararı herkesi bağlar. Geminin üzerine bir günde tedir konuluyor ve ben altı ayda kaldıramıyorum."

LAFAR 18 ÃœLKEYE TEHLÄ°KELÄ° ATIK TAÅžIMIÅž

Bakan Pepe, 18 Ekim’de Cenevre’de İspanyol yetkililerle birlikte bir toplantı yapacaklarını ve batık Ulla gemisini bu toplantıdan sonra bir ay içinde çıkaracaklarını bildirdi. Pepe, Fransız firma Lafar’ın 18 ülkede tehlikeli atıkları o ülkelere taşıdığı ve böyle başıboş bıraktığına ilişkin belgeler ve bilgiler olduğunu da vurguladı.

Haberin Devamı

VATANDAÅžA MAHKEME YOLUÂ

Pepe, batık geminin çevreye verdiği zarar konusunda vatandaşları tedirgin edecek bilgiler olmadığını, esnafın, turizcilerin ve vatandaşların zararı varsa yasal olarak tazminat yoluna başvurabileceklerini de söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!