Ulaştırma Bakanı: Ermenistan'a gidebilirim

Güncelleme Tarihi:

Ulaştırma Bakanı: Ermenistana gidebilirim
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2008 10:06

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Ermenistan ile Türkiye arasında diplomatik ve siyasi alanda olumlu gelişmeler yaşandıkça bunun diğer alanlara da yansıyacağını belirterek, “Çerçevesini belirlemek ve Dışişleri'nden gerekli koordinasyonu sağlamak kaydıyla pekala Ermenistan'a gidebilirim” dedi.

Haberin Devamı

Bakan Yıldırım, Ahlatlıbel Telekom Evi'nde basın mensuplarının sektöre ilişkin sorularını yanıtladı.

“Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Ermenistan ziyaretini nasıl değerlendiriyorsunuz?” şeklindeki soru üzerine Yıldırım, Cumhurbaşkanı Gül'ün Türkiye-Ermenistan Dünya Kupası eleme maçı vesilesiyle Ermenistan'ı ziyaret ettiğini hatırlattı. Yıldırım, şöyle devam etti:
“Cumhurbaşkanımız hem maçı izlemek hem yıllardan beri soğuk olan Ermenistan-Türkiye arasında diplomatik ilişkilere yeni bir ivme kazandırmak ve Ermenistan'a dostluk elini uzatmak üzere bu maça katıldı. Bunun Ermenistan açısından Kafkas bölgesinde bölgesel işbirliğinin açılımı, huzur ve barışın sağlanması anlamında tarihi bir fırsat vereceğini düşünüyorum. Ermenistan'ın önümüzdeki zaman dilimi içerisinde bu fırsatı en iyi şekilde değerlendireceğine inanıyorum. Ermenistan ile Türkiye arasında diplomatik ve siyasi alanda olumlu gelişmeler yaşandıkça buradaki gelişmeler diğer alanlara da aynı şekilde yansıyacaktır. Ulaştırma, haberleşme, ticaret, eğitim, sağlık, turizm alanında... Bütün alanlarda bu gelişmeleri görmeniz mümkün olacaktır.”

Haberin Devamı

Yıldırım, 2003 yılında Erivan-İstanbul arasında karşılıklı uçak seferlerinin başlatıldığını anımsatarak, şunları kaydetti:
“Dolayısıyla havaalanı yönünden az da olsa bir bağlantı karşılıklı olarak devam ediyor. Bunun tarifeli seferlere dönüştürülmesi ve artırılması iki ülke arasındaki sivil havacılık anlaşmasının imzalanmasına bağlı. Bu da önümüzdeki zaman dilimi içerisinde sayın Cumhurbaşkanlarının karşılıklı başlattıkları bu gelişmeden sonraki gelişmelere bağlı olarak göreceğiniz bir süreçtir. Ermenistan'ın Türkiye ile dostluk ve barış içinde yaşaması her şeyden önce kendi menfaatinedir. Aksi halde dünyaya açılma şansı yoktur. O bakımdan Ermeni Diyasporası'nın özellikle üzerinde durduğumuz soykırım meselesini pas geçmesi halinde kurulan ilişkiler pekala hızlı bir şekilde gelişebilir. Tabii Azerbaycan'dan işgal edilen toprak sorununun da çözümüyle ilişkiler ilerleyebilir. Bu, büyük oranda Ermenistan'ın elindedir.”

Haberin Devamı

Yıldırım, Kafkaslar'daki gelişmelerden Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi'nin nasıl etkilenebileceğine ilişkin soruyu yanıtlarken, “Bakü-Tiflis-Kars Projesi asla ve asla Ermenistan'ı baypas eden bir proje değildir. Bu proje, karşılıklı ticaretin, turizmin artırılmasını hedefleyen uluslararası işbirliği projesidir. Buna kuzey ve güney ülkelerinin katılması da pekala mümkündür. Rusya, Yunanistan, İran'ın da katılması da mümkündür. Bu proje sadece Azerbaycan ya da Türkiye ile sınırlı değildir” dedi.

“POLİTİKAMIZ 'SIFIR SORUN' ÜZERİNE KURULU”

“Türk Hava Sahası'nın Ermenistan'a açık olup olmadığı yönündeki soruya Yıldırım, “Bizim tanımadığımız bir ülke olursa, ona kapalı olur. Ermenistan'ı tanımama gibi bir sorun yok. Bizim diplomatik, siyasi sorunlarımız var. Ancak Ermenistan için transit hava sahamız açık durumda. Büyütecek bir problem yok. Problem değil, sadece anlaşmazlık var. Bu Ermenistan'dan kaynaklanıyor. Onların gerçeği görüp, geçmişe takılıp kalmaması gerekiyor” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

Ermenistan'ın Türkiye ilişkilerinin ilerlemesi konusunda ne kadar istekli olduğunu zaman içerisinde göstereceğini belirten Yıldırım, bu konuda ilk adımı atması gerekenin Türkiye'ye karşı iddiaları bulunan Ermenistan olduğunu vurguladı.


Binali Yıldırım, “Cumhurbaşkanı Gül'ün ziyareti sonrası Ermeni Ulaştırma Bakanı size davette bulunursa gider misiniz?” soruyu, “Pekala bir gözlemde bulunuruz, Dışişleri ile bağlantılı olmak kaydı ile. Bunun gerçekleşmesinin hiçbir mahsur yok. Çerçevesini belirlemek ve Dışişleri'nden gerekli koordinasyonu sağlamak kaydıyla pekala Ermenistan'a gidebilirim. Bizim komşu ülkelerle politikamız 'sıfır sorun' üzerine kurulu” diye yanıtladı.

Haberin Devamı

Türkiye'nin komşularıyla iyi ilişkiler kurması gerektiğini kaydeden Yıldırım, Kafkasya'da yaşan sorunların herkesi endişelendirdiğini, bu tür bir durumun küresel istikrarsızlığa dönüşmesinden en çok Türkiye'nin etkileneceğine işaret etti.

İSTANBUL BOĞAZI'NA 3. KÖPRÜ

Yıldırım, “İstanbul Boğazı'na yaptırılacak 3. köprünün güzergahının sorulması üzerine, Bakanlığın köprünün yapılacağı yer konusunda alternatifleri belirlediğini söyledi.


Yeni köprünün, İstanbul'un yeşil alanlarına zarar vermeyecek, kamulaştırma bedeli ağır olmayacak ve kent trafiğini rahatlatacak bir noktada yapılması gerektiğini kaydeden Yıldırım, bu konular dikkate alınarak 4 alternatif arasından bir güzergah seçileceğini ifade etti.

Haberin Devamı

“Arsa spekülatörleri nedeniyle mi yerini açıklamıyorsunuz?” sorusu üzerine Bakan Yıldırım, “Gayet tabii. Bu konularda maalesef spekülasyonlar oluyor. Onlara kimse itibar etmesin. Paralarını boşuna yatırmış olabilirler. Ters köşe yapabiliriz” dedi.

3G İHALESİ

Bakan Yıldırım, başka bir soru üzerine Elektronik Haberleşme Kanunu'nda henüz değişiklik yapılamadığı için Üçüncü Nesil Mobil İletişim Sistemleri (3G) ihalesinin Telekomünikasyon Kurumunca gerçekleştirileceğini bildirdi.


İhaleye ilişkin Bakanlar Kurulu kararının imzaya açıldığını belirten Yıldırım, ihalenin yıl sona ermeden yapılmasının hedeflendiğini kaydetti.

“Operatörlerin yükümlülüklerini yerine getirmelerini istemiştiniz. Şu an itibariyle çalışmalarından tatmin oldunuz mu? Yeterli altyapı yaptılar mı?” sorusuna Yıldırım, “Yüzde 100 değil ama en azından o yönde gayretleri olduğuna tanığız. Numara taşınılabilirliği de tamam” yanıtını verdi.

ISPARTA'DAKİ UÇAK KAZASI

Isparta'daki uçak kazasında hayatını kaybeden bir yolcu yakınının “Kaza raporu çıkmadığı gerekçesiyle hukuki yollara başvuramadığından yakındığı” ifade edilerek, kaza kırım raporunun ne zaman çıkacağının sorulması üzerine, Yıldırım şunları söyledi:
“Bakanlığımız ilk açıklamayı yaptı. Pilotaj hatasının olduğunu ve yanlış rotanın izlendiğini ilk etapta açıkladık, paylaştık. Bu, kapsamlı bir kaza araştırması, hukuki konulara yeterli olacak kapsamlı bir kaza araştırması için yeterli değildir. Kaza araştırma raporlarının da ne zaman biteceğine karar veren ben değilim. Oluşturulan bir heyet var. Bu heyet, kazayla ilişkilendirilen tüm birimlerin yer aldığı bir heyet. Son noktaya geldiler bildiğim kadarıyla. Zannederim bu ay çıkmadan kaza raporu da hazır hale gelir. O zaman da raporu kamuoyuyla paylaşırız. Kısa sürede bitirilecek bir iş değildir. Bizim kaza tetkik heyetine herhangi bir baskı yapmamız söz konusu olamaz.”


Yıldırım, hayatını kaybeden yolcunun ailesinin hukuki yollara başvurmasında bu durumun tümüyle engel olduğunu düşünmediğini ifade etti.

“6,5 MİLYAR YTL'LİK YOL YATIRIMI”

Binali Yıldırım, yol yapım çalışmalarına ilişkin soru üzerine Yıldırım, Ankara-Samsun, Ankara-İzmir bölünmüş yollarının tamamının, Adana-Pozantı-İstanbul ile İstanbul-İzmir yollarının da büyük kısmının yıl sonuna kadar tamamlanacağını bildirdi.


Ülke genelinde trafiğin yoğun olduğu bölgelerde önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini ifade eden Yıldırım, bunun için harcanan yatırımların başlangıçta 1 milyar YTL iken, 3,2 milyar YTL daha ek ödeme aldıklarını ve 1600'ün üzerinde şantiyede çalışmaların sürdürüldüğünü belirtti.

Yıl sonuna kadar toplam 6,5 milyar YTL yol yatırımı yapılmasının planlandığını anlatan Yıldırım, bu ödeneğin yarıdan fazlasının aktarıldığını, yetmemesi halinde Maliye'den yeniden ödenek isteyeceklerini söyledi.

HIZLI TREN

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, hızlı tren seferlerinin ne zaman başlayacağına ilişkin soruyu yanıtlarken, Türkiye için ilk olan bu projenin gecikmesinde bazı zorunlulukların etkili olduğunu dile getirdi.


Projenin geciktiğini, bundan üzüntü duyduklarını ifade eden Yıldırım, “çoğu gitti, azı kaldı” dedi. Yıldırım, test çalışmalarının sona ermesinin ardından Türkiye'nin yıl sonunda hızlı trenle tanışacağını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!