İbrahim OKUMAMIŞ - Ahmet AY/ANTALYA, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2002 02:05
Antalya Konyaaltı'nda bir süredir gösteri yapan 3 yunus ve 1 deniz aslanının, devletin malı olduğunu söyleyen Ukraynalı yetkililer iadesi için girişim başlattı. Ukrayna Bilim-Araştırma Merkezi Devlet Okeanaryumu'ndan gelen Valeriy Kulagin, demirbaşlarında görünen yunuslarla, deniz aslanının Ukrayna devletine ait olduğunu söyleyerek, mahkemeden tedbir kararı aldıracaklarını belirtti.
Türkiye ile Ukrayna arasında yunus ve deniz aslanı kriziyle ilgili gelişmeler Ukrayna Bilim-Araştırma Merkezi Devlet Okeanaryumu'nun, gösteri amaçlı kullanılan deniz hayvanlarını 10 Nisan 2001 tarihinde merkezi Marmaris'te bulunan Dolphin Sirk Limited Şirketi'ne kiraya vermesiyle başladı. İddiaya göre şirket müdürü Aleksandr Kuznetsov, yunuslar ile deniz aslanını gümrükten geçirirken, sahte evraklar kullanıp hayvanların kendilerine ait olduğunu beyan ederek şirketin üzerine kaydettirdi.
HACZETTİLER
Kiralandıktan sonra Antalya'nın Kaş İlçesi'ne götürülen deniz hayvanları, gösterilerini burada sürdürdü. Ancak, bir rehberin şirketten parasını tahsil edememesi üzerine başlatılan adli işlem sonrası deniz hayvanları haczedildi. Bu problemin çözülmesinin ardından 4 deniz hayvanı Antalya'ya gönderildi. Hayvanlarını Ukrayna'dan kiralayan şirket, Antalya'daki Alke Limited Şirketi ile anlaşıp Konyaaltı'ndaki Dolphinland'da gösteriye başladı.
Ukrayna, bunun üzerine Türkiye'ye temsilci olarak gönderdiği Valeriy Kulagin'den devletin demirbaşı olan yunuslar ile deniz aslanını alarak ülkeye getirmesini istedi. Kulagin, önce Antalya Valiliği'ne, sonra Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurdu, ardından 6. Asliye Hukuk Mahkemesi'nden deniz hayvanlarının kendilerine ait olduğunun tespitini istedi. Yrd. Doç. Dr. Z. Arzu Özvarol, Dolphinland'a giderek, Ukrayna'dan getirilen hayvanlarla, belgelerdeki özelliklerini karşılaştırdı. Yrd. Doç. Dr. Özvarol, hayvanların belgelerde belirtilen özellikleri taşıdığını tespit etti. Ukraynalı temsilci Kulagin, Alke A.Ş.'ye noter aracılığıyla gönderdiği yazıda, gösterinin durdurulmasını, ardından da hayvanların iade edilmesini istedi. Antalya'daki hukuki işlemleri Türk avukatlar Mustafa Gökçe ve Bayram Beyazıt aracılığıyla yürüten Kulagin, ‘‘Eğer sorun çözülürse, yunusları getiren şirket aradan çıkar, devletimiz Antalya'daki gösteri merkezi ile anlaşır ve gösteriler devam edilebilir’’ dedi. Her gelişmeden ülkesini haberdar eden Kulagin, konuyu gerekirse hayvan haklarını koruyan kurumlar aracılığıyla uluslararası boyuta taşıyabileceklerini söyledi. Deniz hayvanlarının her gün 3 gösteri yaptığını, tatil günleri olmadığını, özel eğitim almayan personel tarafından gösteriye çıkarıldığını iddia eden Kulagin, ‘‘Havuza müşteriler sokuluyor. Tüm bu olumsuzluklar hayvanları öldürebilir’’ dedi.
ESKİDEN CASUSTULAR
Bir dönem Rus Kızıl Ordusu'nda casus olarak kullanıldıktan sonra Sovyetler Birliği'nin dağılması ile Ukrayna'nın demirbaşı olan 3 yunus ve 1 deniz aslanı şimdi akibetlerini bekliyor.
ŞİRKET NE DİYOR:
Gösteriye devam
Krize neden olan yunusların gösteri yaptığı Dolphinland'ı bünyesinde bulunduran Alke Turizm A.Ş.'nin Genel Müdürü Murat Süğlün ‘‘Biz gösterimize devam ediyoruz. Yunusların Ukrayna'dan kiralanması gerekirse onu da yaparız. Bir ülke ile bir firma arasında yargıya intikal etmiş konu, bizi direkt bağlamıyor’’ dedi.