UEFA'dan Merih Demiral'a 2 maç ceza! Peş peşe sert tepkiler: Futbol tarihinde unutulmayacak kara bir leke

Güncelleme Tarihi:

UEFAdan Merih Demirala 2 maç ceza Peş peşe sert tepkiler: Futbol tarihinde unutulmayacak kara bir leke
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2024 14:35

UEFA, Avusturya - Türkiye maçında attığı golden sonra bozkurt işareti yapan milli futbolcu Merih Demiral'a iki maç ceza verdi. TFF, karara itiraz için Spor Tahkim Mahkemesi CAS'a giderken siyasilerden peş peşe tepkiler geldi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, UEFA'nın aldığı kararla ilgili olarak, "2 maç men cezası futbol tarihinde unutulmayacak bir kara leke olarak yerini alacaktır." derken AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise, "UEFA’nın bu kararı, futbolun üzerine siyasi baskı gölgesi düşürmüştür" tepkisinde bulundu. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak "Ülkemize ve millî futbolcumuz Merih Demiral'a uygulanan bu çifte standarda karşı hukukî yollardan hakkımızı aramaya devam edeceğiz" mesajını paylaştı.

Haberin Devamı

UEFA Disiplin Kurulu, Avusturya - Türkiye maçında attığı golden sonra bozkurt işareti yapan milli futbolcu Merih Demiral'a 2 maç ceza verdi. Merih'e 2 maç ceza veren UEFA'nın Jude Bellingham'a ise 30 bin sterlin para ve 1 maç "Ertelenmiş" men cezası vermesi tepki çeken bir başka konu oldu. Kararın açıklanmasıyla birlikte tüm sporseverler tepki gösterirken siyasilerden de art arda açıklamalar geldi.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Astana Zirvesi dönüşü, "Kimse Almanların formalarında kartal var diyor mu? Kimse kalkıp da Fransızların formasında horoz var, niye horozlanıyorsun diyor mu? Orada Merih heyecanını bu görüntüyle verdi. Bunun üzerine de malum Dışişleri Bakanlığımız bunların yetkililerini çağırdılar, gerekli adımlar da buna göre atılıyor. İnşallah bütün mesele Cumartesi günü. Biz, sahadan galibiyetle ayrılarak bir üst tura çıkalım. Fevkalade bir durum olmazsa, maça gitme kararımızı verdik." ifadelerini kullanmıştı.

Haberin Devamı

"FUTBOLUN BAĞIMSIZLIĞINA MÜDAHALE"

UEFA İcra Kurulu Üyesi Servet Yardımcı, UEFA'nın Merih Demiral'a verdiği 2 maç cezanın, futbolun bağımsızlığına müdahale olduğunu söyledi.

"Futbolcumuz, EURO 2024'te kendisinin attığı gollerle çeyrek finale yükseldiğimiz ve 'Maçın Oyuncusu' seçildiği bir anın mutluluğunu Türk taraftarlarıyla kutladığı sırada, doğal bir sevinç paylaşımı yapmıştır." değerlendirmesinde bulunan Yardımcı, şu ifadeleri kullandı:

"Burada rakibini veya herhangi bir topluluğu incitebilecek unsur söz konusu değildir. Oyuncu, duygusunu maç sonrasında katıldığı basın toplantısında da doğal bir biçimde ifade etmiştir. Futbolcuların kutlama yöntem ve şekilleri herhangi bir grubu veya kitleyi aşağılayıcı olmadıkça ya da temel nezaket kurallarını ihlal etmedikçe cezalandırma olmamalıdır. Disiplin Kurulu, UEFA yönetiminden bağımsız ve kendi iç işleyişiyle karar alan bir kurul olmakla birlikte, çok geç olmadan bu yanlıştan dönülmesi gerektiğine dair inancımı vurgulamak isterim. Türkiye olarak futbolun tüm güzelliklerini dünyaya izletmeye devam ettiğimiz EURO 2024'te oynayacağımız çeyrek final mücadelesinden önce hiçbir şeyin dikkatimizi dağıtmasına izin vermemeli, 'Bizim Çocuklar'ın final yolculuğuna her zamankinden daha fazla konsantre olmalıyız."

Haberin Devamı

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: ESEFLE KARŞILIYORUZ

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "UEFA tarafından A Milli Futbol Takımı oyuncumuz Merih Demiral’a iki maç müsabakalardan men cezası verilmesini esefle karşılıyoruz. Uluslararası spor karşılaşmaları toplumları ve ülkeleri birbirine yakınlaştırmak için tertip edilmektedir. Yurt içinde ve yurt dışındaki tüm vatandaşlarımızda derin bir hayal kırıklığı yaratan bu karar, bazı Avrupa ülkelerinde yabancılara karşı ön yargılı davranma eğiliminin giderek arttığı yönündeki değerlendirmeleri güçlendirmiştir" denildi.

"MAKSADINI AŞAN KARAR"

TBMM BAŞKANI NUMAN KURTULMUŞ: Millî futbolcumuz Merih Demiral için UEFA Disiplin Kurulu tarafından verilen kararı kınıyorum. Bu ceza, çifte standartlı, ön yargılı bir anlayışın neticesidir. Maksadını aşan bu karar, EURO 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası’na gölge düşürdüğü gibi sporun barış ve dostluk iklimini de zedelemektedir. Bizim Çocuklar kim ne yaparsa yapsın şimdiden bizim şampiyonlarımızdır.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI CEVDET YILMAZ: Milli futbolcumuz Merih Demiral’a UEFA tarafından verilen 2 maç men cezası futbol tarihinde unutulmayacak bir kara leke olarak yerini alacaktır. UEFA tarafından verilen bu cezanın, ne sporla ne de sporun ahlak ve evrenselliği ile bir bağı yoktur. Tamamen siyasi bir yaklaşımın yansıması olan bu kararla, milli sevincimize gölge düşürmek istenmektedir. Siyasi bir baskı sonucu verilen ve tamamen taraflı bir şekilde verilen bu ceza, ne sevincimize ne de milli heyecanımıza gölge düşüremeyecektir.

ADALET BAKANI YILMAZ TUNÇ: Merih'in yaptığı hareket yasak bir hareket değil. Bütün dünyada futbolcular sevinçlerini kendi istedikleri şekilde gösteriyorlar. Bu siyasi bir sevinç değil. Karar çok yanlış. Haksız bir karar. UEFA haksızca bir karar aldı ve hata yaptı. Biz Hollanda'yı inşallah yenerek bunun cevabını vereceğiz. Bu tür hatalı kararların da verilmemesi lazım. Spor kardeşlik barıştır. Bu sevinci yaşayan Merih'in oyunu hepimizin gönlünde taht kurdu. Bizim hedefimiz yarı finale kalmak, sonra finale kalıp Merih'in gollerini izlemek. Cumhurbaşkanımızın da Hollanda maçında olacağını öğrendik. Rabbim ayaklarına taş değdirmesin, inşallah başarılı bir futbolla bunun cevabını verecektir.

Haberin Devamı

GENÇLİK VE SPOR BAKANI OSMAN AŞKIN BAK: UEFA'nın, hukukî hiçbir dayanağı olmayan, bütünüyle siyasi olduğuna inandığımız haksız ve yanlı kararını kınıyoruz. Ülkemize ve millî futbolcumuz Merih Demiral'a uygulanan bu çifte standarda karşı hukukî yollardan hakkımızı aramaya devam edeceğiz. Futbolcularımıza inanıyoruz. Onlar da gereken cevabı yeşil sahada verecektir!

"FUTBOLUN ÜZERİNE SİYASİ BASKI GÖLGESİ DÜŞMÜŞTÜR"

AK PARTİ SÖZCÜSÜ ÖMER ÇELİK: UEFA Disiplin Kurulu’nun milli futbolcumuz Merih Demiral'a 2 maç ceza vermesi son derece hatalı bir karardır. UEFA kararı açıklanmadan önce belirli mahfillerde kararın yayınlanması, bu kararın belirli baskı gruplarının etkisi ile alındığı göstermektedir. UEFA’nın bu kararı, futbolun üzerine siyasi baskı gölgesi düşürmüştür.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI DIŞ POLİTİKA VE GÜVENLİK BAŞDANIŞMANI AKİF ÇAĞATAY KILIÇ: Milli futbolcumuz Merih Demiral’a UEFA’nın 2 maç men cezası kararı kabul edilemez. Kararın özgürlükçü ve hakkaniyetli bir yaklaşımla ve savunma dosyası ciddiyetle incelenerek düzeltilmesini bekliyoruz. Futbolun heyecanı ve güzelliği siyasi kararlarla gölgelenmemelidir.

TİCARET BAKANI ÖMER BOLAT: UEFA tarafından milli futbolcumuz Merih Demiral’a, tam da hayati bir çeyrek final maçımızın arifesinde verilen 2 maç men cezası kararı, haksız, yasal dayanağı olmayan, adalet duygularını zedeleyen bir karar olmuştur. Bu kararın, adil ve tarafsız bir yaklaşımla yeniden değerlendirilmesini ve savunma dosyasının titizlikle incelenmesini milletçe talep ediyoruz. Futbolun coşkusu, heyecanı, birleştiriciliği, evrenselliği, haksız ve adil olmayan kararlarla gölgelenmemelidir.

ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM BAKANI MURAT KURUM: UEFA’nın milli futbolcumuz Merih Demiral’a verdiği 2 maç men cezası kararı kesinlikle kabul edilemez. Dünya futbol tarihine kara bir leke olarak geçen bu haksız karar, derhal özgürlükçü ve adil bir yaklaşımla yeniden değerlendirilmelidir. İnanıyorum ki #BizimÇocuklar yarın Hollanda ile oynayacağı maçta UEFA’nın bu kararına en güzel cevabı verecektir.

AK PARTİ ŞANLIURFA MİLLETVEKİLİ BEKİR BOZDAĞ: A Milli Futbol Takımı futbolcumuz Merih Demiral'a 2 maç ceza veren UEFA’yı kınıyorum. UEFA’nın bu haksız kararı siyasîdir, hukuki değildir. UEFA ayrımcılık yapmıştır. Asıl aşırıcılığı UEFA yapmıştır. Milli futbolcumuz Merih Demiral ile gurur duyuyoruz. Onun sevincini aynı şekilde paylaştık paylaşıyoruz. UEFA, sahada kazanan Türk A Milli Futbol Takımımıza, belli ki masabaşı oyunlarla kaybettirmek istiyor. UEFA verdiği haksız kararla Türk A Milli Futbol Takımımızın sonu finale çıkacak yürüyüşünü durduramayacaktır. Türk tarihinde ve kültüründe yer alan milli bir sembolü, disiplin cezası vermeye gerekçe yapmak,cehaletle izah edilemez, ancak kasıtla izah edilebilir. UEFA, spora siyaseti karıştırmıştır. UEFA’yı bir kez daha kınıyorum? Ve soruyorum: haç işareti yapanlara ve istavroz çıkaranlara neden disiplin cezası vermiyorsun, ey UEFA? İnşallah yarın milli takımımız, attığı gollerle hem Hollanda’yı hem de UEFA’yı yenecektir. Rabbim, A Milli Takımımızın ve futbolcularımızın yâr ve yardımcısı olsun. Millilerimizin vurdukları top gol olsun. Galibiyet ve zafer A Milli Futbol takımımızın olsun… Âmîn…

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!