A.A
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2010 12:11
İşportada 5 ile 30 lira arasında satılan, atık metal kullanılarak yapılan saatlerin çeşitli sağlık sorunlarına yol açtığı, kısa sürede bozulduğu için aslında daha pahalıya mal olduğu bildirildi.
Trabzon Kuyumcu ve Saatçiler Odası Başkanı Musa
Başak, ülke genelinde olduğu gibi Trabzon'da da saatçilerin ekonomik olarak büyük sıkıntı çektiğini, neredeyse saatçilik mesleğinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.
Musa Başak, saatçilerin yaşadığı sorunların başında piyasada satılan menşei belli olmayan ürünlerin geldiğini belirterek, “En büyük sorunumuz işportada saat satılması. Bu durum bizi ekonomik yönden olumsuz etkiliyor. Şimdiye kadar işportacılarla mücadele ettik. Günümüzde ise maalesef saatler sadece işportada değil aklınıza gelebilecek her yerde satışa sunuluyor. Takı, toka gibi eşyaların satıldığı iş yerlerinde, marketlerde, büyük mağazalardaki stantlarda bile saat satılıyor” dedi.
Yetki belgesi bulunmayan, ustasının olmadığı yerde saat satılmasının yasak olduğunu ancak ilgili yönetmeliğin yetersiz olması nedeniyle bu durumun önüne geçilemediğini ifade eden Başak, “Vatandaşa markette saati manav reyonuna bakan kişi satıyor. Bu kişi ne saatten ne özelliğinden ne de tamirinden anlar. Ancak oraya saat konulmuş o da satmak durumunda kalıyor. Bu gibi durumların önüne geçilmediği, ciddi tedbirler alınmadığı müddetçe saatçilik de maalesef kaybolan diğer meslekler arasına girecek” diye konuştu.
Başak, vatandaşların yetki belgesi bulunmayan, ustası olmayan yerden saat almaması gerektiğine dikkati çekerek, şunları söyledi:
“Vatandaşlarımız özellikle ucuz ürün almayı tercih ediyor. Bu tür ürünleri de ucuz olduğu için işportadan, takı ve toka satılan yerlerden daha çok satın alıyor. Halbuki bu gibi yerlerde satılan ürünün garantisi olmaz. Bozulduğu zaman tamirini yaptıramazsın. Zaten bu tür ürünlerin birçoğunun yedek parçası olmadığı için başka yerde de tamir edilmez ve çöpe gider. Dikkat edin, farklı iş yerlerinde saat reyonunun hemen yanında veya üzerinde 'Satılan saat değiştirilemez' gibi uyarı yazıları görürsünüz. Bu da tüketicinin aleyhine bir durum. Halbuki saatçiler garanti dahilinde bütün sorunları gidermek durumundadır. Hem zaman kaybı hem de masrafı olmaz. Yeri geliyor 5 yıl önce alınan saati ücretsiz tamir edip müşterimize teslim ediyoruz. Bu, Ahilik kültürünün de bir gereğidir.”
“SAĞLIK SORUNUNA DA NEDEN OLUYOR”Başak, saatçilik yetkisi bulunmayan iş yerlerinden satın alınan saatlerin ekonomik kaybın yanı sıra sağlık sorunlarına da yol açabileceğini söyledi.
Türkiye'ye özellikle Uzak Doğu ülkelerinden gelen metal saatlerin alerjilere yol açtığını belirten Başak, şunları kaydetti:
“Bu tür saatleri kullanan kişilerin çoğunun bileğinde alerji meydana geliyor. Tabii bu durum karşısında kişi saatini bir daha kullanmak istemiyor, o öylece ekonomik kayba dönüşüyor. Kökeni belli olmayan saatlerin tamamına yakını, kansere neden olduğu bilinen asbest maddesi kullanılarak sökümü gerçekleştirilen gemi metalinden üretiliyor. Bu, bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış. Ülkemizde de bu yönde yapılan çalışmalarda saatlerde kanserojen maddeye rastlandı. Bu madde, insan sağlığına şiddetli şekilde zarar veriyor.”
Başak, sağlığın değerinin parayla ölçülemeyeceğini ifade ederek, “Vatandaşlarımız menşei belli olmayan saatlerin yol açabileceği sağlık sorunlarına karşı duyarlı olmalı. Saatlerini emin oldukları ve yetkili satıcılardan alarak bu riski ortadan kaldırabilirler” dedi.