<B> Gaye GÜZELAY </B>
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2003 19:05
Özel uçuş okulları, uçmak isteyen herkese 'pilotluk' öğretiyor. Kurslara katılarak özel veya ticari pilot lisansı alınabiliyor. Eğitimler 105 saat teorik, 50 saat uçuş eğitiminden oluşuyor.
Pilot olmak istiyorsunuz ancak Hava Harp Okulu'nda ya da Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu'nda okumadınız. Özel uçuş okullarının düzenlediği kurslara katılarak, Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nden (SHGM) onaylı özel veya ticari pilot lisansı almak mümkün.
Uçuş okullarında verilen eğitim, 'Özel Pilot Lisansı (PPL)', 'Aletli Uçuş Sertifikası (IR)', 'Çok Motor Sertifikası (ME)' ve 'Ticari Pilot Lisansı (CPL)' programlarından oluşuyor.
SHGM, pilotlara verilecek lisans ve sertifikalarda bazı şartlar arıyor. Eğitimleri tamamlayan kursiyerler, Sivil Havacılık yetkililerinin yapacakları sınavdan sonra sertifika almaya hak kazanıyorlar.
'Özel Pilot Lisansı Programı', kurslara göre değişmekle beraber, ortalama yaklaşık 105 saat teorik eğitim ve 50 saat uçuş eğitiminden oluşuyor. Bu lisansı alanlar, tek motorlu uçak kiralayarak yakınlarını gezdirebiliyor ancak pilotluğu ticari amaçla yapamıyorlar.
SHGM'nin belirlediği şartlara göre, özel pilot lisansı alabilmek için şunlar gerekiyor:
18 yaşından gün almış olmak,
SHGM onaylı hastanelerden uluslararası anlaşmalara uygun olarak geçerli ikinci sınıf sağlık raporu almak,
Bakanlıkça yetkilendirilmiş eğitim kurumlarında gerekli uçuş ve teorik eğitimi başarıyla tamamlamış olmak,
Teorik sınav ile uçuş kontrollerinde başarılı olmak.
'Aletli Uçuş Sertifikası Programı', ortalama 200 saat teorik ders ve 50 saat uçuş eğitiminden oluşuyor. Bu programda, düşük görüş mesafesi, gece, bulutluluk ve sis gibi durumlarda uçağı aletler yardımıyla kontrol etmenin eğitimi veriliyor.
'Çok Motor Sertifikası Programı'nı tamamlayan kişiler, birden fazla motorlu uçakları uçurma yetkisine sahip oluyor.
LİSANS MALİYETİ
'Ticari Pilot Lisansı' alan kişiler, bu işi meslek edinme yetkisini kazanıyor. Lisans sahipleri, ticari hava taşımacılığı yapmayan herhangi bir uçakta sorumlu pilot veya ikinci pilot olarak, tek pilotla sertifikalı ticari hava taşımacılığı yapan uçakta sorumlu pilot olarak, ticari hava taşımacılığı yapan bir uçakta ikinci pilot olarak uçma yetkisini alıyor.
Ticari Pilot Lisansı programına başlayabilmek için, Özel Pilot Lisansı ve Aletli Uçuş sertifikasının alınmış olması gerekiyor. 18 yaşını doldurmanın, teorik sınav ve uçuş kontrollerinde başarılı olmanın yanı sıra, SHGM onaylı hastanelerden uluslararası anlaşmalara uygun olarak geçerli birinci sınıf sağlık raporu almak ve bu yönetmelikte belirtilen uçuş tecrübesine sahip olmak gerekiyor.
Kursların ücretleri beş bin dolardan başlıyor. Devam edilen programın niteliğine, uçak tipine ve içerdiği uçuş saatine göre rakam artıyor. Ticari pilot lisansı almanın maliyeti, 20 bin doları geçiyor.
Bon Air Uçuş öğretmenlerinden Yusuf Akşahin, yılda ortalama 15 kişiye eğitim verdiklerini belirterek, ‘‘Kursa gelenlerin arasında THY'de teknisyen, steward olanlar var. Bilgisayar, makine, jeoloji mühendisi, doktor, mimar gibi mesleklerden olanlar başı çekiyor‘‘ diyor. Akşahin, kursa katılanların büyük çoğunluğunun ticari pilot olmayı amaçladıklarını söylüyor.
ODTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nden mezun olan 27 yaşındaki Barış İmer, bir yıldır Bon Air'de eğitim alıyor. İmer, babasının da Pegasus Havayolları'nda pilot olduğunu anlatarak, bu alanda kariyer yapmak istediğini söylüyor. Okulun masraflarını babasının karşıladığını belirten İmer, ücreti fazla bulmadığını, yurtdışında bir yıl öğrenim görmenin maliyetinin daha fazla olduğunu ifade ediyor: ‘‘Artık sadece Hava Harp Okulu veya Anadolu Üniversitesi'ndeki Yüksekokul pilot yetiştirmiyor. Ancak sınırlı istihdam nedeniyle, kendinizi öne çıkarmanız ve aranan adam olmanız gerekiyor.‘‘
25 yaşındaki Cenk Seymen, yaklaşık bir aydır Özel Pilot eğitimi alıyor. Babasının Onur Air'de kaptan pilot ve uçuş işletme müdürü olduğunu belirten Seymen, Bilkent Üniversitesi'nde Turizm İşletmeciliği okuduğunu ancak pilot olma isteğinin daha ağır bastığını anlatıyor.
Pilotluk eğitimi verilen okullar
Türk Hava Kurumu (Ankara): 0312 245 26 56, www.thk.org.tr
Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu (Eskişehir): 0222 322 20 70, www.shyo.anadolu.edu.tr
Burak Havacılık (Ankara): 0312 426 27 14
Bon Air (İstanbul): 0212 663 18 29, www.bonair.com.tr
Tarkim Havacılık ve Uçuş Okulu (Adana): 0322 431 42 42, www.tarkim.com
Top Servis (İstanbul): 0212 465 48 66
İstanbul Havacılık Kulübü Derneği (İstanbul): www.ihk.org0212 588 00 60-61
Sindel Havacılık: 0312 827 16 46
Sam Air (Samsun): 0362 228 88 00, www.samair.com
Yalova Sportif Havacılık Okulu (İstanbul): 0212 574 23 77, www.ucusegitimi.com.tr
DUHA Havacılık Okulu (İstanbul): 0212 660 62 90