Uçakta içki servisi

Güncelleme Tarihi:

Uçakta içki servisi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2002 01:57

Refahyol döneminin başbakanı Erbakan yurt dışı gezilerinde otellerdeki minibarları bile boşaltırken; Türkiye'nin AB üyeliği için lobi yapmak üzere dün İtalya'ya giden AKP Lideri Erdoğan, uçakta içki servisi yapılmasına izin vererek ‘değiştim’ mesajı verdi.

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ile yiyeceği öğle yemeği nedeniyle orucuna bir gün ara veren AKP Lideri Tayyip Erdoğan ve beraberindeki heyeti taşıyan THY uçağında dün isteyenlere alkollü içecek servisi yapıldı.

Erdoğan'ın dünkü uygulaması, Refahyol döneminin başbakanı Necmettin Erbakan'ın 1996 yılında Uzakdoğu ve Afrika'ya yaptığı geziler sırasında THY uçağında uygulanan katı alkol yasağından 180 derecelik bir farklılık gösterdi. Erbakan'ın 1996 Ağustos ayında İran, Pakistan, Singapur, Malezya ve Endonezya'yı kapsayan ilk yurtdışı gezisinde THY'ye, uçağa alkollü içki sokulmaması talimatı verilmişti.

MİNİBARLAR BOŞALTILMIŞTI

Erbakan'
ın yasağı bununla da sınırlı kalmamış, resmi içki yasağı olan İran ve Pakistan'dan sonra Singapur'a gelindiğinde, resmi heyet ve gazetecilerin kaldığı otelde de Türklerin bulunduğu bütün odalardaki minibarlardan içkiler toplatılmıştı. Konunun basına yansımasından sonra Erbakan, alkol yasağını gezinin daha sonraki Malezya ve Endonezya ayaklarında kısmen gevşetmişti. Gazetecilerin kaldığı odalardaki mini barlara içki konurken, heyet üyeleri için yasak sürmüştü.

ERDOĞAN ÇAY İÇTİ

THY'den kiralanan Boeing 737 tipi özel uçakta dün Ramazan olmasına rağmen yemek servisi yapılırken, isteyenlere alkollü içecek de ikram edildi. Uçağın içecek listesinde meyve suyu ve kolalı içeceklerin yanı sıra, rakı, viski, votka, konyak ve şarap de yer aldı. Bazı heyet üyelerinin alkol kullandığı da gözlendi. Hosteslerin, heyet üyeleriyle birlikte yemek servisi yapmak istediği Erdoğan yemek almayarak sadece çay içti.

Erdoğan, Anayasa'nın 109. maddesinde kendisinin ‘‘dışarıdan başbakanlığı’’na olanak sağlamak amacıyla yapmayı istedikleri değişikliği, tek başlarına zorlamayacaklarını açıkladı. Erdoğan, Anayasa'nın 76. maddesi değiştirilerek seçilme yasağı kaldırıldığında, kabineye dışarıdan bakan ya da başbakan yardımcısı olarak girmeyeceğini de ilan etti.Bu açıklamalarıyla kabinede sadece başbakan olarak yeralabileceğinin işaretini veren Erdoğan, kendisine bu yolu açacak formül olarak ise partisinin de savunduğu ara seçim yolunu araladı.

KURMAYLARINIDAGÖTÜRDÜ

Erdoğan
'ın heyetinde, İstanbul milletvekili Zeynep Karahan Uslu'nun yanı sıra, Beyaz Saray'da Clinton ve Bush'un çevirmenliğini yapmasıyla tanınan İstanbul milletvekili Egemen Bağış, sırdaşı Cüneyd Zapsu ile siyasi danışmanı ve Adana Milletvekili Ömer Çelik de yer aldı. Heyette, 20 sivil toplum kuruluşunun yöneticisi bulundu. Berlusconi ile öğle yemeği yiyerek, orucuna bir gün ara veren Erdoğan, pazartesi günü gideceği Atina'da da oruç bozacak.

Destek pozu

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı Başkanlık Sarayı Pallazzo Chigi'de kabul etti. Berlusconi'nin resmi temaslarına genelde katılmayan Başbakan Yardımcısı Gianfranco Fini'nin de görüşmede yer alması, İtalyan yönetiminin toplantıya büyük önem verdiği yorumlarına yol açtı. AKPGenel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindeki heyet, samimi bir havada geçen Roma ziyeretinin ardından dün akşam THY’den kiralanan uçakla yurda döndüler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!