İpek ARIOĞUL
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2006 00:00
Ankara’nın dünyadaki gururu olmaya aday Esenboğa Havalimanı Yeni İç-Dış Hatlar Terminali 13 Ekim’de açılıyor. İnşaatı süresince mimarlık öğrencilerinin yanı sıra dünyanın çeşitli yerlerindeki havalimanlarından gözlemcilerin gelerek incelediği terminal, bomba taraması yapan tomografi cihazından yüksek teknolojinin kullanıldığı mutfağına kadar birçok yeniliği Başkent’e taşıyor.
ANKARALILAR’ın aylardır merakla beklediği Esenboğa Havalimanı’nın açılışı 13 Ekim’de yaplıyor. Yeni terminal, ödüllere aday mimarisi, yıllık 10 bin yolcu kapasitesi, yüksek teknoloji güvenlik donanımı, restoran ve cafeleri, gelişmiş otomasyon sistemi ve dev duty-free mağazasıyla başkentin dünyadaki gururu olmaya aday. Başbakan Erdoğan tarafından temeli atılan ve duyurulan tarihten bir yıl önce inşaatı tamamlanan Esenboğa Havalimanı yeni İç ve Dış Hatlar Terminali, 13 Ekim’de görücüye çıkıyor. Yeni terminal, İstanbul ve İzmir Havalimanlarının yanısıra Tiflis Havalimanı’nın da inşatını yapan TAV’ın tecrübesinin en üst noktası olarak dikkat çekiyor. Açılıştan hemen önce terminali Hürriyet Ankara’ya TAV Proje Müdürü Nuray Demirer gezdirdi.
MODERNBİNAYAMODERNHEYKEL : Toplam 182 bin metrekareye yayılan terminalin ana girişinde, Heykeltraş Eşber Karayalçın’ın, terminalin dünyanın dört bir yanından gelen yolcuların buluşma noktası olduğunu temsil eden modern bir çalışması karşılıyor yolcuları. Terminalin içindeki altı panaromik asansörün yanı sıra bin 700 metrekarelik süs havuzu ile çevresine yerleştirilecek 3.5 metrelik doğal ağaçlar ise modern mimariyle uyumlu, çarpıcı bir görüntü sergiliyor. Yer döşemeleri ve duvarları Hindistan’dan özel olarak getirilen granitlerle kaplanan terminalin içi Antik Yunan mimarisini hatırlatan dev sütunlarla çevrelenmiş.
BİRAEŞLİĞİNDEUÇAKTRAFİĞİ: Terminalin en keyifli köşelerinden biri de hiç şüphesiz roof’ta (en üst kat) yer alan "Northshield’s Pub". Yolcuların kalkış öncesi biralarını yudumlayıp, uçakların iniş ve kalkışını seyredebileceği Northshield’s,
son dakika iş görüşmeleri için de rahat bir ortam sunuyor. Terminalde TAV personeline tahsis edilen Başkent Cafe ile Botanik Cafe dahil toplam 28 yeme-içme noktası bulunuyor. Bunlar arasında Gloria Jean’s Coffee, Ankara Cafe, Burger King, Cafe Crown, İngiliz Pub’ı Beer-Port, masaya servis yapılan tek restoran olan Sky Restoran, Millenium Lounge, İtalyan ve Uzakdoğu mutfağından örneklerin sunulacağı köşeler bulunuyor. Ayrıca, "Gate"lere geçen yolcular için de Dauw Ekberts, Coca-Cola, Efes ve Golf kioskları bulunuyor.
BAGAJLARA GÜVENLİK İÇİN TOMOGRAFİ : Demirer, yabancı uçak firmalarının havalimanlarında en önem verdiği unsurun büyüklük veya lüks değil, güvenlik olduğunu belirterek, mevcut Esenboğa Havalimanını birçok firmanın bu nedenden dolayı tercih etmediğini söyledi. Demirer, yeni terminalde ise ileri güvenlik sistemi kullanıldığını, bagajlar için 7 X-RAY ile 2 tomografi cihazı yerleştirildiğini, terminal genelindeki tüm kritik noktalarınsa 460 güvenlik kamerası tarafından 24 saat kesintisiz izleneceğini kaydetti. Güvenlik sistemi bununla da sınırlı kalmıyor. Demirer, içerisinde patlayıcı olduğu tesbit edilen bavullar imha edilebilecek düzeyde ise özel bomba aşıyıcı araçlarla insan eli değmeden alınarak, imha çukurunda imha edileceğini söyledi.
Yeni terminal Ankara’nın gururu olacakAçılış içi büyük bir heyecan içinde olduklarını söyleyen Demirer, yeni iç ve dış hatlar terminalinin eskisinin aksine Ankara’ya yakışan bir yapı olduğuna dikkat çekti. Demirer, "Burası başkent. Türkiye’yi temsil eden bir giriş-çıkış kapısı" diyerek, vatandaşın yanı sıra özellikle devlet erkanı ve yurtdışıyla iş yapan işadamlarının gurur kaynağı olacağını vurguladı. Demirer, terminalin 13 Ekim’deki görkemli açılışın ardından 16 Ekim’de hizmete gireceğini belirtti.
Tam hijyenik ve teknolojik mutfak"Amacımız hizmeti yolcunun ayağına getirmek" diye konuşan Demirer, terminalin tümünde ve özellikle de son teknolojiyle donatılan ana mutfakta hijyene büyük önem verdiklerini belirtti. 25
yemek noktasına bu dev mutfakta yapılan yemeklerin dağıtıldığını belirten Demirer, "Burası Türkiye’deki en nadir mutfaklardan biri. İçinde gıda mühendisleri, diyetisyenler ve üretim pazarlama müdürleri çalışıyor" dedi. Demirer, yüksek teknolojinin kullanıldığı mutfağın şefinin ise Madrid’den ödüllü bir şef olduğunu söyledi.
Türk mimar ve mühendislerinin başarısıGerçek bir mühendislik harikası olan yeni Esenboğa Havalimanı, genel kanının aksine yabancı bir mimarın eseri değil. Devlet Havameydanları İşletmesi’nin (DHM) 1998’de açtığı proje yarışmasınde 83 proje arasından yedi kurul üyesinden de tam not alarak birinciliği kucaklayan proje, ESSA Proje Danışmanlık ve Teknik Hizmetler İş Ortaklığı’nın projesi oldu. Mimar Ercan Çoban, Suzan Esirgen, Süleyman Bayrak ve Ahmet Yertutan’ın proje müellifi olduğu terminal daha hizmete girmeden birçok yabancı uçak firması temsilcisi ve mimarlık öğrencisi tarafından gezildi.
Binanın özellikleriTerminal binası: 182 bin metrekare Katlı otopark: 107 bin metrekare, 4 bin araç Yolcu kapasitesi (yılda): 10 bin Check-in kontuarı: 130 adet Pasaport kontrol: 36 adet Bilet Satış Bankoları: 20 adet Duty-Free: 2 bin 187 metrekare WC: 294 adet Yeme-İçme alanları: 3.600 metrekare, 28 nokta Yürüyen merdiven: 38 adet Yürüme bandı: 8 adet Asansör (yolcu): 21 adet (6 panaromik) CIP Lounge: 4 adet VIP Lounge: 1 adet