Uçak teknolojisinde 9 ülkeden biriyiz

Güncelleme Tarihi:

Uçak teknolojisinde 9 ülkeden biriyiz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2007 00:00

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Türkiye’nin artık tank, gemi, korvet, karakol gemileri yapabildiğini belirtirken, "İlk defa insansız hava araçlarını Türk firmalar yapıyor. Türkiye şu anda dünyanın en ileri teknolojisinin uygulandığı uçakların imalatını yapan 9 ülkeden biridir" dedi.

TÜRKİYE’nin artık milli tank, milli gemi, korvet, karakol gemileri yapabilen bir ülke haline geldiğini söyleyen Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, dünyanın en ileri teknolojisinin uygulandığı uçakların imalatını yapan sayılı ülkelerden biri olduğunu belirtti.

TUSAŞ’IN HANGARLARI DOLDU:

İzmir’de Bornova Sanayici ve İş Adamları Derneği (BOSİAD) üyeleriyle biraraya gelen Vecdi Gönül, bakanlığı bünyesinde yapılan çalışmalar hakkında da bilgi verirken, İstanbul’daki TUSAŞ Uçak Fabrikası’nın bütün hangarlarının dolduğunu, ilave olarak 3 hangar yaptıklarını, iş hacminin ise 9.5 milyar dolara çıktığını vurguladı. Burada Awacs uçaklarının yapıldığını, F-16, C-130’ların modernizasyonunun gerçekleştirildiğini ifade eden Gönül, yalnızca Türkiye’nin değil, Ürdün ve Norveç uçaklarının modernizasyonunun da burada gerçekleştirildiğini ifade etti.

TÜRK MÜHENDİSLERİNİN BAŞARISI:

Dünyanın en ileri teknolojisinin kullanıldığı atak helikopterlerinin görev bilgisayarlarının Türk mühendisleri tarafından yapıldığını belirten Gönül, "Bu görev bilgisayarları Türkiye’de yapıldığı için ABD firmaları bizim ihalemize giremediler. Çünkü onlar ’görev bilgisayarlarını biz kurarız ve el dokundurtmayız’ diyorlardı" diye konuştu. Gönül, sözlerine şöyle devam etti: "İlk defa milli tank, ilk defa milli gemi, korvet, karakol gemileri yapıyoruz. Karakol gemileri 60 metrelik, korvetler ise 100 metreden daha fazla büyük firkateyn. İlk defa insansız hava araçlarını Türk firmalar yapıyor. Türkiye şu anda dünyanın en ileri teknolojisinin uygulandığı uçakların imalatını yapan 9 ülkeden biridir."

İHRACAT 500 MİLYON DOLAR:

Gönül, insansız, pilotsuz uçakların ilk partisinin bu yıl içinde, ikinci partisinin ise yıl sonunda Türk Hava Kuvvetlerine verileceğini belirterek, "Savunma sanayinin kapasitesi 2 milyar dolarları zorlamakta, ihracatımız da 500 milyon dolarlara yaklaşmaktadır. Madem ki Türkiye kritik bölgededir, silah kullanmak zorundadır, o halde silahları Türk sanayisine, Türk mühendislerine yaptırtalım" dedi.

ZORUNLU ASKERLİĞİ KALDIRAMAYIZ: Bu arada terörle mücadele ve profesyonel askerlikle ilgili açıklamalarda bulunan Gönül, 7 yıl önce çıkartılan bir kanunla Türk ordusunda profesyonel askerlik ile mecburi askerliğin karma model haline getirildiğini, uzman çavuşluğun ihdas edildiğini hatırlattı. "Ama Türkiye’nin ihtiyaçları bakımından mecburi askerliği kaldırmamız söz konusu olamaz" diyen Görül, şöyle konuştu: "Çünkü Türkiye’nin kara, deniz hudutları çok geniş, çok uzun. Düşünün ki bugün deniz hudutlarımız 8 bin kilometredir. Bunlara sahip olmak için o teknik kabiliyeti elde edemezsek, asker sayısını düşürmek mümkün olmaz. Asker sayısını düşürmeyince de tamamen profesyonelliğe geçiş mümkün olmaz. Belki ileride teknoloji gelişime ile yani teknik donanımı daha iyi seviyeye getirerek, eleman ihtiyacını asgariye düşürmek mümkün olabilir. Ancak o takdirde düşünülebilir. Eşit davranabilmek amacıyla bir müddet daha mecburi askerlik devam edecektir, ama profesyonelliğe de adım atılmıştır. Terörle mücadele etmek için hem askerin hem de polisin harekat birimleri var."

TSK hangi aracı istemişse alacak paramız vardır

MİLLİ Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile hükümet arasında herhangi araç gereç alımı konusunda sıkıntı yaşanıp yaşanmadığına ilişkin soruya şu yanıtı verdi: "TBMM’de bugüne kadar, benim götürdüğüm, silahlı kuvvetlerin talep ettiği hiç bir ödenekte, hiç bir kısıntı olmamıştır. Silahlı Kuvvetlerimiz hangi aracı istemişse, o silaha yönelmişizdir. Avrupa’da çok az ülkenin tanker uçağı vardır. 3 veya 4’ü geçmez. TSK’nın tanker uçağı vardır. Böylece uçaklarımızın vuruş gücü, sınır tanımaz hale gelmiştir. Avrupa’da Awacs uçağı olan ülkeler Almanya, İngiltere, Fransa ve Hollanda’dır. 5’inci olarak Türkiye oluyor. Uçağın bedeli 1.5 milyar dolar. Hükümetimiz hiç tereddüt etmeden bunu verdi. Silahlı Kuvvetlerimize, çok şey borçlu olduğumuz insanlara hizmet etsin diye ne ödenekte, ne bütçede bir sıkıntımız vardır. Hiçbir sıkıntımız yoktur. Ödeneklerimiz tamdır. TBMM ve hükümetimiz silahlı kuvvetlerin arkasındadır."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!