Gülden AYDIN
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2004 02:00
Gaziantep’te 3 polisi pusuya düşürüp araç ve silahlarını çaldıktan sonra yakalanan Serdar Nehir, 6 ay sonra serbest kaldı. Polisler açığa alındılar, 6 ay kıdem tenziline uğradılar.
Gaziantep’te hakkında daha önce uyuşturucu kaçakçılığı ve izinsiz silah bulundurmaktan soruşturma açılan Serdar Nehir, 3 polisi pusuya düşürüp araç ve silahlarını çaldı. Serdar Nehir, yakalandıktan 6 ay sonra serbest kaldı. Üç polisin ise başına gelmedik kalmadı. 85 gün açığa alındılar, 6 ay kıdem tenziline uğradılar.
HER şey Gaziantep’te 7 kişi hakkında çete davası açılmasıyla başladı. Sanıklardan biri, hakkında daha önce de kaçakçılık, uyuşturucu kaçakçılığı, izinsiz silah bulundurmak gibi suçlardan soruşturma açılan Serdar Nehir’di.
Dava dosyası, iddianame ve polis fezlekelerine göre, Serdar Nehir, geçtiğimiz yıl Ürdünlü işadamı Mohammed Olwan Salam’ı 600 bin dolarlık uyuşturucu alacağı için kaçırıp Gaziantep’te 20 gün rehin tuttu. Daha sonra Ürdünlü’nün elinden kaçmasına yardımcı olan iki kişiyi de kaçırıp bir inşaatta sorgulamaya başladı, birini ateş ederek yaraladı.
16 Haziran 2003 sabahı Gaziantep Karşıyaka Polis Merkezi’nde Komiser Aydın Şahin’e bir ihbar geldi: ‘Serdar Nehir İnşaat’ta, iki kişi el ve ayakları bağlanarak ölüme terk edildi.’
Komiser Şahin, polis memurları Ali Muhsin Kaba ve Ramazan Bozan’la birlikte inşaata gitti. İnşaat bekçisi, beş katlı binada kimsenin olmadığını söyledi ama Komiser Şahin, üst katları kontrol etmesi için polislerden birini gönderdi. Bir müddet sonra geri dönmeyen polis memurunu aramak için diğerini yolladı. Ancak ikisi de dönmeyince bu kez kendisi gitti. Beşinci kata vardığında göğsüne bir tabanca dayandı. Nehir komiserin belindeki beylik tabancayı aldı, telsiz ve anahtarı yere bırakmasını istedi. Komiser Şahin bu sırada odada bulunan el ve ayakları bağlanmış Mustafa Tekçe ile kanlar içindeki Süleyman Anteplioğlu’nu gördü.
POLİSLER 155’İ ARADI
Serdar Nehir, komiseri demir kapılı başka bir odaya itip kilitledi. İki polis memuru da elleri ve ayakları bağlanmış vaziyette buradaydı. Komiser, Ramazan Bozan’ın ellerini çözdü ama Ali Muhsin Kaba’nın kelepçesini açamadı. Sonra memur Kaba’nın üzerinde unutulan cep telefonundan 155 Polis İmdat’ı arayıp yardım istedi. Arkadaşlarını kurtaran polisler, bir müddet sonra Serdar Nehir ve adamlarının kaçırdığı ekip otosunu inşaattan uzakta, başka bir mahallede terk edilmiş olarak buldu.
6 AY SONRA SERBEST
Firardaki Serdar Nehir ve iki adamı 24 Eylül 2003’te yakalandı. Nehir’in üzerinden beş ayrı sahte kimlik çıktı. Gece polis nezarethanesinin penceresinden kaçtı, ama yarım saat sonra polis yeleği giymiş halde tekrar yakalandı. ‘Niye kaçtın, seni vurabilirdik’ diyen polislere ‘Ben zaten öldüm, en az 36 sene yerim’ dedi. Serdar Nehir ve adamlarının teşekkül oluşturarak rehin alma, alıkoyma, gasp, görevli memurları rehin alma, silahla adam öldürmeye teşebbüs, silahla yaralama, işkence ve 6136 Sayılı Silah Kanunu’na muhalefet suçlarından yargılanması istendi. Ancak 16 Eylül 2004’te yapılan duruşmada, ‘üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti tutuklu kaldıkları süre, bu sanıklar yönünden delillerin büyük ölçüde toplanmış oluşu’ gerekçesiyle ve üstelik kefalete gerek görülmeden ‘oybirliği’ ile tahliye edildi.
Polisler 85 gün açığa alındı kıdemleri indi
Gaziantep Emniyet Müdürlüğü, Serdar Nehir ve adamları tarafından zimmetli silahları, ekip otosu, kelepçe ve telsizi gasp edilerek rehin alındıkları belgelere geçen Komiser Aydın Şahin ile polis memurları Ali Muhsin Kaba ve Ramazan Bozan hakkında idari soruşturma açtı. Soruşturmada memurlar ‘Yaptıkları eylemden dolayı güven sarsıcı tutum ve davranışlarda bulunmak’tan suçlu bulundu. Üç memur, 85 gün süreyle açığa alındı ve 6 ay kıdem tenziline uğradı. Oysa savcılığın atadığı bilirkişi, polis memurlarını kusursuz bulmuştu. Üç polis İdare Mahkemesi’ne açtıkları karşı davanın sonuçlanmasını bekliyor.
Babasını bile ihbar etti
SUÇLANAN Serdar Nehir’in babası Hasan Nehir, Gaziantep’te çok ünlü bir isim. 1970’te Gaziantepspor Başkanlığı yaptı. 12 Eylül sonrası düzenlenen ‘Babalar Operasyonu’nda yakalanıp hapse girdi. 1998’de ünlü uyuşturucu kaçakçısı Mehmet Ali Yaprak’la birlikte cinayetten yargılandı, 12 yıl altı ay ceza aldı. Hasan Nehir’in adı, ‘kurutulmuş erik’ öyküsü ile de biliniyor. Söylentilere göre Hasan Nehir, 12 ton eroin yakalattı. Ancak bu eroin, resmi evraklara ‘erik kurusu’ olarak geçti. Hasan Nehir, 2000 yılında da hapishaneden talimat vererek oğlu Serdar Nehir’i öldürmeleri için 11 kişiyi maaşa bağladığı iddiasıyla yargılandı. İddialara göre Serdar Nehir babasına ait otel ve benzin istasyonlarını kendi üzerine geçirmişti.