Güncelleme Tarihi:
Avusturya ve İtalya'da restorasyon öğrenimi gören Hadice Nalçabasmaz'ın hedefi tam donanımlı bir restorasyon enstitüsü kurmak.
YURTDIŞINDA beş yıl restorasyon ve resim teknikleri üzerine öğrenim gören Hadice Nalçabasmaz, restorasyonda bilim ve sanatın bir araya getirilmesi gerektiğini söyleyerek Türkiye'de bu amaçla bir enstitü açılması gerektiğini savunuyor.
Tatbiki Güzel Sanatlar Akademisi'nden sonra, iki yıl Viyana Güzel Sanatlar Akademisi Restorasyon ve Boya Kimyası Enstitüsü'nde ardından üç yıl Floransa'da Universita Internazionale dell'Arte'de eğitim gören Nalçabasmaz bir süredir Maçka Abacı Latif Sokak'taki atölyesinde yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan sanat eserlerini hayata döndürüyor. Hatay Müzesi'nin kurucularından, ipek eksperi dedesinin teşvikiyle restorasyona yönelen Nalçabasmaz tarihi eserlerin çeşitli uzmanlardan oluşan ekipler tarafından onarılması gerektiğini söylüyor. Hastalık ve hasarların tespitinde sanat tarihçisi, fotoğrafçı, kimyager, restoratör ve konservatörün birlikte çalışması gerektiğini savunuyor.
Ekip gibi çalışıyor
Nalçabasmaz şimdilik bu ekip işini tek başına gerçekleştiriyor. Eserin nasıl ve hangi tekniklerle yapıldığını, dönemini saptıyor, stili belirliyor. Fotoğraflarını çekiyor. Ultroviyole fotoğraflarıyla yüzeydeki değişimleri tespit ediyor. Eseri kimyasal analizden geçiriyor.
Nalçabasmaz'ın atölyesine gelen tüm yapıtlar, restorasyon ve konservasyon işlemlerinden geçtikten sonra kapıdan çıkarken bir kimlik kartına sahip oluyor. Bu yolla, yıllar sonra eser hakkında bilgi sahibi olma imkanı sağlanıyor.
Hadice Nalçabasmaz'ın Avrupa'da eğitim gördüğü bütün enstitülerle ilişkileri devam ediyor. Periyodik aralıklarla bu okullara giderek son gelişmeler ve buluşlar hakkında bilgi alıyor. Hayali, birikimlerini aktarabileceği, içinde tam teşekküllü laboratuvarın bulunduğu bir enstitü kurulması. Bir sponsor bulursa hemen çalışmaya başlayabileceğini, dünyanın sayılı hocalarını Türkiye'ye çağırarak dersler verdireceğini ifade ediyor.
Eser sahiplerine tavsiyeler
Yağlıboya tablo veya ikonanızı:
Kaloriferin üzerine asmayın
Direkt güneşten uzak tutun
Duvara yapıştırıp hava almasını engellemeyin
Nemli ortamda bırakmayın
Pamuk eldivenle, köşelerinden tutarak taşıyın
Tuvallerin arkasına etiket yapıştırmayın. Yapışkandaki kimyasallar eseri bozabilir.
Tozunu temizlemek için boyalı yüzeye veya tuvalin arkasına müdahele etmeyin.