Güncelleme Tarihi:
İSTANBUL Otomobilciler Esnaf Odası’nın, internetten hizmet veren Uber’e erişimin engellenmesi ve faaliyetlerinin durdurulması talebiyle, Uber Technologies
Kararın ardından iki dosya ilk defa 10. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde görüldü. Dosya kapsamında önceki duruşmalarda hazırlanması talep edilen bilirkişi raporlarının mahkemeye ulaşmadığı belirtildi. Davaya taksici esnaf odaları temsilcileri ve taraf avukatları katıldı.
TEDBİR TALEBİ TEKRARLANDI
Mahkemede savunma yapan taksici derneklerinin avukatları, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından verilen D2 Yetki Belgesi ve İBB tarafından verilen Turizm Yolcu Taşımacılığı Belgesi’nin amacı dışında kullanılmasına yönelik mevzuatta yapılan değişiklikleri hatırlattı. Avukatlar yapılan son değişiklikleri gerekçe göstererek “tedbir” taleplerini yeniledi. Uber’in avukatı Tolga Uluay ise talebe karşı çıkarak “Ocak ayında yapılan yönetmelik değişikliğine göre D2 belgesi olanlar bir saat öncesinden Ulaştırma bakanlığı sitesine bildirme zorunluluğu getirildi. Sistem kurulamadığı için uygulama yürürlüğe konulamadı. 25 Mayıs’ta yapılan değişikliğin dava dosyamızda uygulanıp uygulanmayacağına bilirkişi karar verir. Bu nedenlerle tedbir talebi ret edilmelidir” dedi.
HEYET KARAR VERECEK
İstanbul 10. Asliye Ticaret Mahkemesi taleplerin ardından kararını açıkladı. Mahkeme kararında iki haftalık süre içerisinde bilirkişilerin raporları hazırlamasını, aksi takdirde suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti. Mahkeme ayrıca İstanbul Taksi Sahipleri Derneği ve Atatürk Havalimanı Taksiciler Kooperatifi’nin davaya müdahillik taleplerini kabul etti. Mahkeme Uber uygulamasına tedbir kararı konulması talebiyle ilgili ise “Her ne kadar dava dilekçelerinde dava değeri belirtilmemiş ve bu nedenle mahkemece tek hakim tarafından yargılamaya devam olunmuş ise de birleşen dosyalar ve taraflar arasındaki hukuki ilişkinin niteliği dikkate alındığında davanın heyet aracılığıyla görülmesinin ve bu bağlamda açılan davanın niteliği dikkate alındığında, davacının tedbir talebi ile ilgili celse arasında heyetçe karar oluşturulmasına karar verildi” dedi. Karara göre üç hakim heyet halinde tedbir talebini değerlendirip karara bağlayacak. Mahkeme heyetinin bu kararının ardından ise salondaki taksiciler mahkemeye tepki gösterdi.
VİZYON VE MİSYONUMU DEĞİŞTİRECEĞİZ
İstanbul Adalet Sarayı’ndaki dava öncesi yaklaşık 200 taksici Çağlayan meydanında toplandı. Üzerinde “Devletimiz Uber’den büyüktür” yazan pankart açan taksiciler Uber uygulamasının yasaklanması talebinde bulundu. Duruşma sonrası açıklama yapan İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu şunları söyledi: “Dört yıldan beri ülkemizde yasaları hiçe sayarak faaliyet gösteren ve ülkemize hiçbir ekonomi katkısı olmayan Amerikan menşeli global hırsızla ilgili geçtiğimiz günlerde Başbakanımızın talimatıyla Ulaştırma Bakanlığımızın yayınlamış olduğu yönetmelik, ardından İBB’nin almış olduğu yaptırımlardan sonra Cumhurbaşkanımızın açıklamaları ile son nokta konulmuştur. Şimdi de sistemin tamamen kapatılması için mahkemenin kararını bekliyoruz.
Bundan sonra devletimizin almış olduğu kararlara uymayanları da emniyetimizin yapacağı sıkı denetimlerle global korsanlara asla fırsat tanımayacaklarına inancımı sonsuzdur. Bundan böyle taksici esnafı olarak bakış açımızı değiştirerek İstanbul halkına daha kaliteli araçlarla kaliteli hizmet vermek zorundayız. Aracımızda çalışan şoförlerimizin kılık kıyafetinden tutun müşteriye davranış biçimine varıncaya kadar düzeltmemiz gerektiğini asla unutmayalım. İstanbul halkı da emin olsun ki üç beş ay içerisinde taksici esnafı, vizyon ve misyonunu değiştirmiş ve günün teknolojisine ayak uydurmuş olduğunu göreceklerdir”.