Güncelleme Tarihi:
Yönetim Kurulu Dönem Başkanı Japonya Daimi Temsilcisi Büyükelçi Yukiya Amano, “Toplantının bugünkü oturumunda konuya ilişkin görüşlerini açıklamak isteyen ülkelerin tamamlandığını” belirterek, toplantının yarın yerel saatle 15.00'te devam edeceğini söyledi.
Bu arada yönetim kurulu üyesi bağlantısız ülkelerin yarın öğleden önce kendi aralarında toplanarak, “İran'ın nükleer dosyasının BM Güvenlik Konseyi'ne havale edilmesini öngören” AB ve ABD ortak karar tasarısına ilişkin ortak tavır belirleyecekleri öğrenildi.
Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, AB üçlüsü Almanya, Fransa ve İngiltere ile ABD'nin ortaklaşa sundukları karar tasarısı yarınki toplantıda üye ülkelerin oyuna sunulacak.
Karar tasarısı üzerinde yönetim kurulu üyesi 35 ülke arasında ”konsensüs sağlanmasının beklenmediğini” belirten kaynaklar, ”Rusya'nın da destek vereceğini açıklamasından sonra karar tasarısının büyük olasılıkla oy çokluğuyla kabul edileceğini” kaydetti.
RUSYA'DAN KARAR TASARISINA DESTEK
Toplantı çıkışında basın mensuplarına açıklama yapan Rusya Federasyonu Daimi Temsilcisi Büyükelçi Grigory Berdenennikov, ”İran'ın nükleer dosyasının BM Güvenlik Konseyi'ne havale edilmesine ilişkin geçen yıl eylül ayında oy çokluğuyla kabul edilen karar tasarısının yanlış olduğunu” belirterek, “Bu kez hazırlanan karar tasarısı metninde, İran'ın nükleer programına ilişkin UAEK Genel Direktörü tarafından BM Güvenlik Konseyi'ne bilgi verilmesi öngörüldüğü için tasarının doğru olduğunu ve kendilerinin de bunu desteklediklerini” söyledi.
İran'ın “uranyum zenginleştirme programını Rusya'daki nükleer tesislerde ve uluslararası denetim altında sürdürebileceği yolunda yaptıkları önerinin hala geçerli olduğunu” ifade eden Berdenennikov, ”Eğer İran ileride, uluslararası kamuoyu nezdinde güvenilirliğini yeniden kazanırsa uranyum zenginleştirme faaliyetlerini kendi topraklarında sürdürebilir” dedi.
İRAN: “MÜZAKERE MASASINDAN KAÇAN TARAF BİZ OLMADIK”
Ülkesinin nükleer enerji programına yönelik eleştirileri reddeden İran heyeti başkanı Büyükelçi Ali Asker Sultani de toplantıda yaptığı konuşmada, “İngiltere ve ABD'yi olayı politize etmek ve çarpıtmakla” suçlayarak, “AB üçlüsü Almanya, Fransa ve İngiltere ile sürdürdükleri toplantılarda masadan kaçan tarafın kendileri olmadığını” savundu.
Sultani, “AB üçlüsü ile geçen yıl sürdürdükleri görüşmelerde, masaya getirdikleri, nükleer yakıt üretme hakkını kullanmak istemelerine ilişkin önerinin kabul edilmemesi üzerine görüşmeleri kestiklerini” kaydetti.
ÇİN RENK VERMİYOR
Öte yandan, BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyelerinden Çin'in tasarı ile ilgili tutumunun net olmadığı belirtildi.
Diplomatik bir kaynak, Çin'in temsilcisinin, yönetim kurulu toplantısında tasarıya ilişkin yaptığı konuşmada, “soruna UAEK içinde çözüm bulunması” önerisinde bulunduğunu kaydetti. Aynı kaynak, ”toplantıdan önce AB üçlüsü ve ABD ile ortak hareket edeceği belirtilmesine rağmen Çin'in, kullanacağı oyun rengini belli etmeyen bir tavır sergilediğini” ifade etti.