U-20’yi ilk biz bulduk

Güncelleme Tarihi:

U-20’yi ilk biz bulduk
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2008 00:00

Hİtler’in Karadeniz’deki kayıp filosuna ait U-20 denizaltısını ilk olarak 1994 yılında Deniz Kuvvetlerinin dalgıçlarının bulduğu ortaya çıktı.

U-20’yi ilk biz bulduk
Sualtı araştırmacısı Selçuk Kolay’ın bulgularını Plymouth Limanı’nda düzenlenecek konferansta açıklayacağı U-20’ye Deniz Kuvvetleri ekipleri 1994 senesinde dalış yapmıştı.

1993’te Kemerburgaz’da, Birinci Dünya Savaşı’ndan kalma denizaltının maden ocağında bulunması üzerine, Deniz Kuvvetleri’ne Karasu açıklarında da denizaltı batığı bulunduğu ihbarları geldi. Dönemin Deniz Kuvvetleri Kurtarma ve Sualtı Komutanı Kıdemli Kurmay Albay Mehmet Kalyon, denizaltını nasıl bulduklarını anlattı:

BELKİ REKOR KIRDIK

13 Temmuz 1994’de "TCG Kurtaran" gemisiyle bölgede arama yaptık. Öğle saatlerinde başlayan dip taramaların sonuna gelmek üzereyken demir yerimiz civarında saat 18.00’de ığrıp (deniz dibinin taranmasını sağlayan araç) takıldı. Daldık ve denizaltıyı bulduk. Kısıtlı zamanda denizaltıyı bularak belki de dünyada ilk defa bu kadar kısa sürede denizde batık bulma rekorunu da kırdık.

DENİZKUVVETLERİ BULDU

23 metre derinlikteki denizaltı 30 metre boyunda, 4 metre enindeydi ve iyi durumdaydı. Kaportası (kapakları) açık halde içi kum dolu olarak bulduk. Üzeri balıkçı ağları ve midyelerle kaplıydı. Savaş dönemi olduğu için adı yazılı değildi. Bordasındaki su giriş-çıkış deliklerinin kriptolu dizaynından batığını U-20 olduğunu tespit ettik. Daha sonra U-20’ye çok kez daldık ve batığı eğitim amaçlı kullandık.

Mürettebat, denizaltıyı derin suda batırmayı denemiş. Bölgenin yapısı kuyu ve tepelerden oluştuğu için derin kuyu yerine topukta (Kuyunun ağzı) dibe oturmuş. Denizaltıyı bulmamızı tüm detaylarıyla piyasada da satılan Deniz Kuvvetleri Dergisi’nin Kasım 1999 sayısında yazdığım makaleyle yayınladık. Denizaltının koordinatlarını Selçuk Kolay’a verdik ancak U-20’yi bulamadı. Bunun üzerine 10 Temmuz 2004’te beraber dalarak denizaltıyı Kolay’a gösterdim. Selçuk Kolay tarafından bulunduğu yazılıyor oysa denizaltı hem gayretimizle, hem de tesadüf eseri bulundu. O denizaltı bir yerde yavrumuz. Gemiyi Deniz Kuvvetleri bulmuştur. Deniz Kuvvetlerimizin başarısıdır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!