TZOB: Tarım arazileri sular altında kaldı

Güncelleme Tarihi:

TZOB: Tarım arazileri sular altında kaldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2007 11:26

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, aşırı yağışlar nedeniyle tarım arazilerinin sular altında kaldığını belirterek, afet zararlarının en kısa zamanda telafi edilmesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

TZOB Başkanı Bayraktar, Ağrı-Hamur, Erzurum-Tortum, Van-Erciş, Kars-Kağızman, Malatya, Balıkesir, Kütahya, Kastamonu-Taşköprü ve Nevşehir illerinde görülen aşırı yağışların tarım arazilerini sular altında bıraktığını ve hayvan ölümlerine neden olduğunu bildirdi. Selden dolayı oluşan zararların, yeni çıkarılan, "Devlet Destekli Tarım Sigortaları Kanunu" kapsamına alınmadığını kaydeden Bayraktar, "Çiftçilerimizin zararları 2090 Sayılı Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Kanun kapsamında değerlendirilecektir. Ancak bu yasa da ihtiyaca cevap vermeyecektir" dedi. Zarar tespitlerinin çiftçilerin tüm mal varlığı üzerinden yapıldığını ve asgari yüzde 40 zararın kriter olarak kabul edildiğini anımsatan Bayraktar, bu nedenle de yardımlardan faydalanılamadığını bildirdi. Bayraktar, yardıma hak kazanmada tüm tarımsal varlık yerine ürün bazındaki zararın kriter olarak dikkate alınması gerektiğini kaydetti. Bayraktar, şunları söyledi :

"Yetkililerinin üreticilerimizin karşılaştıkları sıkıntıları yerinde görüp onların yanında yer almaları sevindirici. Ancak, alıcı çözüm üretilmesi ve yaralarının sarılması bakımından maddi kayıplarının en kısa sürede telafi edilmesi için bu iller afet bölgesi kapsamına alınarak bütçeden gerekli kaynak aktarılmalı."

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!