Güncelleme Tarihi:
Burson-Marsteller yetkilisi Matthias Luefkens’e göre, G-20 liderlerinden 16'sı, kamu diplomasisi için aktif biçimde Twitter kullanıyor. Ancak Çin, Suudi Arabistan, Endonezya ve İtalya'daki liderler henüz buna katılmış değil.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de Twitter'ı en aktif kullanan liderlerden. 2 milyondan fazla takipçisiyle Gül, Twitter'ın popüler isimlerinden. Ancak Burson-Marsteller’ın incelediği 125 ülkeden 264 Twitter hesabı arasında liderlik, 17 milyondan fazla kullanıcısıyla ABD Başkanı Barack Obama’nın @BarackObama hesabında.
Araştırmanın sonuçlarına göre, Twitter’da hesap açan ilk devlet başkanı olan Obama aynı zamanda liderler arasında en popüler olmuş tweet’i de atan kişi. Obama’nın 9 Mayıs tarihli, “Eşcinsel çiftler evlenebilmeli” tweet’i şimdiye kadar 62 bin 47 RT ile en fazla retweet edilen lider mesajı oldu.
Obama aynı zamanda Twitter alemindeki en popüler beşinci kişilik. Araştırmaya göre ABD Başkanı, Britney Spears’ın (@britneyspears) hemen ardından geliyor.
Bununla birlikte Obama’nın tweet’lerinin çoğunu yardımcıları atıyor. Obama’nın hesabından atılan 5 bin tweet’ten sadece sekizi kendisine ait. Onlarda da “BO” şeklinde imzası bulunuyor. Bu tweet’ler arasında eşi Michelle Obama’ya gönderdiği Sevgililer Günü mesajı da var.
ÇOK KULLANIYOR AMA YANIT VERMİYOR
Dahası Obama’nın hesabından yazılanların sadece yüzde 1’i cevap niteliğinde. Dolayısıyla Obama, hesabını kamu diplomasisi için kullanma konusunda çok gerilerde kalıyor.
Takipçileriyle en iyi diyaloğu kuran devlet başkanlarının ikisinin de Afrika’dan olması bir rastlantı olmasa gerek. Uganda Devlet Başkanı Amama Mbabazi (@AmamaMbabazi) ile Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame’nin (@PaulKagame) yazdıklarının yüzde 90’ı başkalarının tweet’lerine verilmiş cevaplar.
Twitter’ın en popüler ikinci lideri olan Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez (@chavezcandanga) de kendisine yazılanların yüzde 38’ine yanıt veriyor.
Burson-Marsteller’ın araştırmasına göre 99 lider ve hükümetin hesabından ise bir kez bile yanıt gönderilmedi. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande (@FHollande) ile Brezilya Devlet Başkanı Dilma Roussef (DilmaBR) gibi bazı liderler ise seçildikten sonra takipçilerini terk etti.
PUTİN KİMSEYİ İZLEMİYOR
Liderler arası ilişkilere gelince, bir mevkidaşını bile takip etmeyen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin en alt sırada yer alıyor. “Twitter’cı Başkan” Obama ise sadece Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg ile Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev’i takip ediyor. Cumhurbaşkanı Gül de sadece iki hesabı takip ediyor: Cumhurbaşkanlığı'nın resmi hesabı ve hesabın İngilizcesi.
Avrupa Birliği Başkanı Herman van Rompuy (@euHvR) ise 11 kişiyle karşılıklı takip halinde olan en iyi bağlantılı lider. Avustralya Başbakanı Julia Gillard (@JuliaGillard) da bu konuda ikinci sırada.
AYIPÇI LİDERLER
Bu arada Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev’in Twitter kullanan liderler arasında özel bir yeri var: Kendisi müstehcen içerikli tweet yazan üç isimden biri. Gerçi daha sonra Kremlin’den yapılan açıklamada Medvedev’in hesabına adı açıklanmayan bir kişinin girdiği iddia edilerek, bu tweet silinmişti.
Panama Devlet Başkanı Ricardo Martinelli de bir tweet’inde İspanyolca “o… çocuğu” anlamına gelen “HP” kısaltmasını kullandı. Martinelli daha sonra tweet’ini silip “Harry Potter” demek istediğini öne sürdü.
Twitter’da şu an hâlâ var olan tek müstehcen başkanlık içeriği Estonya Devlet Başkanı Toomas Ilves’in ekonomist Paul Krugman’ın eleştirilerine verdiği yanıt: “Doğu Avrupalıların ağzına s…: İngilizceleri kötüdür, yanıt vermezler, üzerine anlaşılan şeyleri yaparlar ve sorumlu hükümetleri yeniden seçerler.”