Güncelleme Tarihi:
Uzmanlar, konu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Bilişim suçları alanındaki çalışmaları ile bilinen Yrd. Doç. Dr. Murat Volkan Dülger, Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddesinin son derece açık olduğunu, Fazıl Say kararında mahkeme başkanının kanunu uyguladığını kaydetti. Av. Sinem Dökmeci ise kararın esasına ilişkin itiraz etti.
CEZA KANUNU TWİTTER’I DA KAPSIYOR
Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Volkan Dülger, Twitter üzerinde yazılan veya paylaşılan bir mesajın ‘yayın’ yolu ile işlenen suç kapsamına girdiğini ifade etti. Yrd. Doç. Dr. Dülger, Türk Ceza Kanunu (TCK) 6’ıncı maddesinin ilgili fıkrasının ‘Elektronik kitle iletişim araçları’nı da kapsadığını hatırlatarak “Burada yoruma gerek duyulmayacak kadar açık bir hüküm var. Sizin, Twitter, Facebook üzerinde yazdığınız veya e-mail yolu ile birden çok kişiye gönderdiğiniz mesaj, ilgili madde kapsamına giriyor. Hâkim burada yorum da yapmıyor önündeki Kanun’u uyguluyor.”
HABERE YORUM DA AYNI KAPSAMDA
Av. Zafer Tunca, Twitter, Facebook gibi sitelerin yanı sıra, herhangi bir haberin altında yazılan yorumun da TCK’nın ilgili maddesi kapsamına girdiğine işaret ederek şunları söyledi: “Bu durumda verilecek ceza yarı oranında artırılır. Ancak, Fazıl Say açısından verilen hüküm hatalı. Eylemin ve paylaşılan şiirin aşağılama niteliği bulunmuyor. Suçun kanuni tanımı Fazıl Say'ın eylemi ile örtüşmüyor. Say'ın eylemi ‘kamu barışını bozmaya elverişli’ olmadığı için suçun kanuni unsurları oluşmuyor. Say'ın, CMK 223 gereğince ‘yüklenen suçun sanık tarafından işlenmediğinin sabit olması nedeniyle' beraat etmesi gerekirdi.”