Güncelleme Tarihi:
Örneğin Fransa’daki “inkâr yasası” onaylanırsa, Türkiye’deki kullanıcıların “soykırım tezini” reddettiği mesajları, Fransız Twitter kullanıcıları göremeyecek. Sınır Tanımayan Gazeteciler uygulamayı kınadı.
ABD merkezli 100 milyon üyeli mikroblog sitesi Twitter, artık atılan ‘tweet’leri (anlık mesajları) belirli bir ülkede sansür edebilecek teknolojiye sahip olduğunu açıkladı. Twitter’ın resmi blogundan yapılan açıklamaya göre “Yeni teknoloji belirli bir ülkedeki kullanıcılardan gelen içeriği engelleyebilecek. Ancak bir ülkede engellenen mesajlar dünyanın diğer ülkelerinde okunabilecek.” Yeni uygulama ile “.... kullanıcısının bu tweet’i engellenmiştir: Ülke adı” şeklindeki mesaj sitede belirecek.
Yeni uygulamanın şirketin küresel alanda genişleme sürecine denk gelmesi dikkat çekti. Twitter mikrosansür gerekçesini “uluslararası büyüme, ifade özgürlüğünün sınırları hakkında farklı görüşlere sahip ülkelere girmek demek” şeklinde açıkladı. Örnek olarak Fransa ve Almanya’da Nazi yanlısı içeriğin yasaklanması gösterildi. Aynı şekilde Fransa’daki tartışmalı “inkâr yasası” onaylanırsa, 1915 olaylarının soykırım olduğunu reddeden Türkiye’deki kullanıcılarının mesajları da Fransız kullanıcılar görmeyebilir.
Twitter’ın dün uluslararası medyanın “mikrosansür” diye nitelediği kararı sosyal ağlarda da tepki çekti. Twitter kullanıcıları karara “Twitter bizi sattı” mesajları ile tepki gösterdi. Bazı kullanıcıların şirketin bu adımını milyarder Suudi Prens El Velid bin Tallal’ın 300 milyon dolarla Twitter’a ortak olmasına bağlaması dikkat çekti. Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü de Twitter’ı “sansürcülerle işbirliği yapmakla” suçladı. Kuruluşun Direktörü Olivier Basille, Twitter’a mektup yazdı ve “Suriyeli ve Rus yetkililer istemiyor diye muhaliflerin hesaplarını da bloke edecek misiniz” diye sordu. Twitter, başta arap baharı olmak üzere halk hareketleri sırasında muhalefetin örgütlenmesinde önemli rol oynamıştı.