Tüzmen'in gönderdiÄŸi bürokrat geri dönüyor

Güncelleme Tarihi:

Tüzmenin gönderdiği bürokrat geri dönüyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2007 12:52

Gümrük Müsteşarı ve bası üst düzey bürokratların akaryakıt kaçakçılığına karıştığına ilişkin soruşturma raporunu işleme koyduğu için görevden alınan Teftiş Kurulu Başkanı Erdener Demirağ, açtığı davayı kazandı. Demirağ, mahkeme kararıyla görevine dönecek.

Haberin Devamı

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in bir önceki Gümrük Müsteşar Vekili Mehmet Şahin döneminde, görevden alınan Gümrük Teftiş Kurulu Başkanı Erdener Demirağ, 12. İdare Mahkemesi'nin oy birliğiyle aldığı kararla göreve dönecek.

Gebze'de ortaya çıkartılan akaryakıt kaçakçılığıyla ilgili olarak Gümrük Teftiş Kurulu Başkanı Erdener Demirağ, soruşturmayı yürüten Başmüfettiş Mehmet Eryılmaz hedef haline gelmişti. Raporda, müsteşar vekili Mehmet Şahin, Gümrükler Genel Müdür Yardımcısı Remzi Akçin, İzmit Gümrükler Başmüdürü Şükrü Keleş'in kaçakçılara yardımcı olduğu öne sürülmüş ve haklarında Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusu yapılmıştı.

Müfettiş raporunun basına sızmasından, Teftiş Kurulu Başkanını sorumlu tutan bakan ve müsteşar vekili, Erdener Demirağ'a önce disiplin cezası verilmesini sağladılar. Demirağ, ardından da görevinden alındı.

Haberin Devamı

Bakanın hakkında soruşturma izni vermediği Müsteşar Vekili Mehmet Şahin'in durumu ise Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın devreye girmesiyle farklı bir boyut kazandı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok, bakanın "soruşturma izni vermeme" kararının kaldırılması istemiyle Danıştay'a başvurdu. Danıştay da, Şahin'in yargılanmasına karar verdi.

KARAR OYBİRLİĞİYLE

Hakkında ki işlemin durdurulması için mahkemeye başvuran Erdener Demirağ, haksızlığa uğradığını, yolsuzlukla mücadele için uğraşırken görevinden alındığını belirtti. Ankara 12. İdare Mahkemesi,  Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu eski Başkanı Erdener Demirağ'ın görevden alınmasına ilişkin işlem için "yürütülmesinin durdurulmasına" oybirliğiyle karar verildi.

Erdener Demirağ'ın avukatı Tezcan Çakır, kararla ilgili olarak "hurriyet.com.tr"ye şunları söyledi:

"Bu kararda;  Devlet Memurları Yasasının "Kurumlar, görev ve unvan eÅŸitliÄŸi gözetmeden kazanılmış hak aylık dereceleriyle memurları bulundukları kadro derecelerine eÅŸit veya 68. maddedeki esaslar çerçevesinde daha üst, kurum içinde aynı veya baÅŸka yerlerdeki diÄŸer kadrolara naklen atayabilirler." Hükmü yer almaktadın. Tanınan yetkinin mutlak ve istenildiÄŸi ÅŸekilde kullanılabilecek bir yetki olmadığı, kamu yararı ve hizmet gerekleriyle sınırlı olduÄŸu; takdir yetkisini kullanarak atama iÅŸlemi yapan idarelerin, iÅŸlemlerinin kamu yararı ve hizmet gereklerine uygun olduÄŸunu hukuken geçerli somut bilgi ve belgelerle kanıtlamaları gerektiÄŸi belirtilmiÅŸtir. Gümrük MüsteÅŸarlığı TeftiÅŸ Kurulu Tüzüğü'nün 37. maddesinde ise 'MüfettiÅŸler, MüfettiÅŸlik görevinin gerektiÄŸi gibi yürütülmesini engelleyecek sıhhi, ahlaki veya mesleki yetersizlikleri bulunduÄŸu saptanmadıkça, görevlerinden alınamaz ve kendi istekleri dışında idari görevlere atanamazlar' hükmü bulunuyor." Â

Haberin Devamı

Avukat Çakır, "Erdener Demirağ'ın Teftiş Kurulu Başkanlığı görevinden alınarak Müsteşarlık Müşaviri olarak atanmasına ilişkin işlemlerde kamu yararı ve hizmet gerekleri yönünden hukuka uyarlık bulunmadığı belirtilmiş; açıkça hukuka aykırı olan dava konusu işlemlerin yürütülmesinin durdurulmasına oybirliğiyle karar verildi" dedi.

Mahkeme kararı, Gümrük Müsteşarlığı'na da tebliğ edildi. Erdener Demirağ, mahkeme kararıyla görevine başlatılacak. Soruşturmayı yürüten Gümrük Müfettişi Mehmet Eryılmaz da, kendisine verilen disiplin cezasına itiraz etmiş, mahkeme kararıyla bu cezalar kaldırılmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!