Tüzmen: Anadol'un iddiaları ciddiyetten uzak

Güncelleme Tarihi:

Tüzmen: Anadolun iddiaları ciddiyetten uzak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2006 17:10

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, CHP Grup Başkan Vekili Kemal Anadol'un ciddiyetten uzak iddialarını sürdürdüğünü belirterek, ”Sayın Anadol, adeta bit pazarında bile satılamayan çürük malları pazarlamaktadır” dedi.

Tüzmen, CHP Grup Başkan Vekili Anadol'un bugün düzenlediği basın toplantısına yönelik yazılı bir açıklama yaptı.
Anadol'un kendisine getirilen birtakım dosyaları yeni bir şeymiş gibi kamuoyuna sunduğunu, daha önce bir gazeteye sızdırılan ve süreç içerisindeki toplantılardan ilkine ait olan gizli ibareli yazışmayla gönderilen bir tutanağa dayanarak iddialarını sıraladığını kaydeden Tüzmen, “Ancak konuyla ilgili gerçekleştirilen daha sonraki toplantı ve yazışmalardan habersizdir” dedi.
Tüzmen, sözü edilen işlemlerin tamamının ilgili bakanlık ve kuruluşlar arasında yapılan yazışmalar sonucunda sağlanan mutabakat çerçevesinde ve mevzuata uygun olarak gerçekleştirildiğini ifade ederek, herhangi bir kuruluşun yazılı görüşünün alınmaksızın herhangi bir işlemin yapılmadığını ifade etti.
İddialara konu olan toplantı tutanağının, nihai kararın verildiği toplantının değil süreç içinde gerçekleştirilen toplantılardan birinin tutanağı olduğunu belirten Tüzmen, dolayısıyla, bu ön toplantı esas alınarak bulunulan iddiaların gerçek dışı olduğuna işaret etti.
Tüzmen, basın toplantısında konu edilen işlemlerin gelişme sürecini açıklarken, şöyle devam etti:
“Söz konusu iddialarda adı geçen şirketlerin Irak'a yönelik LPG sevkıyatlarına ilişkin sözleşmelerinin sevkıyat sürelerinin, Irak Devlet Petrol Pazarlama Şirketinin 26 Mayıs 2006 tarihli yazılı bildirimi ile 30 Haziran 2006 tarihine kadar uzatıldığı DTM'ye bildirildi.
Gümrük Müsteşarlığından alınan 23 Mayıs 2006 tarihli yazıda, daha önce kaçakçılığa karıştıkları iddiasıyla haklarında soruşturma raporu düzenlenerek adli makamlara işlem yapılmak üzere intikal ettirilen firmalara sevkıyat izni verilmesi keyfiyetinin yeniden değerlendirilmesinin uygun olacağının mütalaa edildiği bildirildi.
Bu görüşe istinaden, adı geçen firmaların sevkıyatlarının devamına ilişkin talep yazılarına yanıt verilmemiş, ilgili kurum ve kuruluşlarla gerçekleştirilen yazışma ve toplantılar sonucunda sevkıyatların durdurulmasının hukuka uygunluğu ve uygulanabilirliği araştırılmıştır.
Bu çalışmalar sonucunda, soruşturma raporlarına dayandırılarak alınacak bir durdurma kararının hukuki olmayacağı ve idarenin sorumluluğunun ortaya çıkacağı belirlenmiştir.”
Tüzmen, bu çerçevede, firmaların, sevkıyat sürelerinin bitimine çok kısa süre kala DTM'den olumsuz da olsa yanıt verilmesini talep etmeleri üzerine ilgili kuruluş temsilcilerinin katılımıyla 16 Haziran 2006 tarihinde bir toplantı gerçekleştirildiğini kaydetti.
Bakan Tüzmen, söz konusu toplantı sonucunda “16 Haziran 2006 tarihinde imzalanan toplantı tutanağı ile sevkıyatların durdurulmasının hukuki ve uygulanabilir olmadığı, bu nedenle mevcut mevzuat çerçevesinde sevkıyatlara izin verilmesi, bununla birlikte, DTM'nin 7 Haziran 2006 tarihli yazılı ile en geç 22 Haziran 2006 tarihine kadar görüş bildirilmesi talebinde bulunduğu, bakanlık ve kuruluşlardan izin işlemlerinin durdurulmasına yönelik bir görüş gelmesi halinde izinlerin iptal edilmesi ve ilgili kuruluşların konuyu yeniden değerlendirmek üzere acilen toplaya çağrılmasının kararlaştırıldığını” bildirdi.
Bu tutanağa istinaden alınan Devlet Bakanlığı makamının 22 Haziran 2006 tarihli onayı ile adı geçen firmaların sevkıyatlarına izin verilmesi, ancak izinler hakkında idari işlemlerin durdurulması yönünde mahkeme kararı, ara karar veya ilgili kurum ve kuruluşlardan görüş gelmesi halinde sevkıyatların durdurulmasının uygun görüldüğünü ifade eden Tüzmen, firma izinleri için ilgili kuruluşların tamamının yazılı görüşlerinin beklendiğini ve görüş yazılarının tamamlanmasının ardından uygulayıcı birimlerin temsilcilerinin katılımıyla 30 Haziran 2006 tarihinde toplantı sonucunda imzalanan tutanağa istinaden sevkıyatların sürdürülmesine ilişkin izinlerin 1 Temmuz 2006 tarihinde verildiğini kaydetti.
Tüzmen, Anadol'un basın toplantısında konu olan Daire Başkanının mütalaasının birebir ve söz konusu toplantıdan önce zaten yapılan yazışma ile yerine getirildiğini belirterek, kurumların görüşü alınmaksızın sevkıyatların sürdürülmesine ilişkin hiçbir kararın alınmadığına işaret etti ve “Sayın Anadol, bu konuda daha önce bir gazetemizde de yapıldığı gibi yanıltılmıştır” dedi.
Gümrük eski Müsteşar Vekili Cihat Ancın'ın da görevden alınmadığını, kendi isteği ile görevinden ayrıldığını belirten Tüzmen, “Kendisine sorulursa bu konuda bir açıklamada da bulunabilir” görüşünü dile getirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!