Güncelleme Tarihi:
Çevre ve Orman Bakanlığı'nın kamuoyuna açıklamadığı analiz sonuçlarına göre korkulan oldu. 15 atık örneğinin 12'sinin zehirli olduğu saptandı.
İçinde nişasta, aseton, etil asetat, etanol, diklorometan, propanol, butanol gibi maddelerin olduğu belirtilen varillerden alınan örneklerin "toksisit", yani zehir bulundu.
Rapora göre, Değirmentepe'den alınan örneklerden sıvı olan üçü çok toksik yani çok zehirli, katı numunelerden dokuzu oldukça toksik, diğer üç katı numune ise toksik değil.
Yani araziden alınan atık örneklerinin yaklaşık yüzde 80'i insan sağlığına zararlı kanserojen madde içeriyor.
VARİLLER 20 MART'TA ORTAYA ÇIKTI
İstanbul'un Tuzla İlçesi'nin Orhanlı beldesinde 20 Mart 2006'da toprağa gömülü halde çok sayıda zehirli varil bulunmuş, 8 Nisan'da varillerdeki atıkların kanserojen madde içerdiği belirlenmişti.
Belde de kısa süre arayla toprağa gömülü yeni variller daha bulunmuştu. Varillerdeki atıklardan numune alınarak laboratuvarlara gönderilirken, variller 16 Nisan pazar günü yakılmak üzere İZAYDAŞ'a gönderilmeye başlanmıştı.
Türkiye'de yılda 5 milyon ton tehlikeli atık üretiliyor. Özellikle küçük sanayi tesislerin, maliyetleri bahane ederek atıkları doğaya bırakıyor.