Tuzla'da şimdi de şüpheli toz bulundu

Güncelleme Tarihi:

Tuzlada şimdi de şüpheli toz bulundu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2006 12:14

Tuzla'da atık varillerinin bırakıldığı bölgede bugün de çuvalların içinde şüpheli toz maddeler bulundu.

Haberin Devamı

İstanbul Tuzla'da bulunan 60'a yakın varil, daha olay yerinden kaldırılmadan bölgeye yeni atıklar bırakıldı. Varillerin bulunduğu yerin TEM otoyolu yakınına dün gece gri renkli pis kokan bazı çuvallar bırakıldı.

Olay bölgede bulunan İZAYDAŞ ekiplerine gelen ihbarla ortaya çıktı. Bölgeye giden ekipler, kavanoz içine aldıkları atık maddeyle tekrar bölgeye döndüler. Atıkları inceleyen Şengün, bunların imalat tozu kül atığı olduğunu ve bölgede bir çok sanayinin atıklarını bu şekilde yol kenarına bıraktığını söyledi.

İZAYDAŞ Genel Müdürü Recep Bilal Şengün, “Bu atığın tehlikeli olma ihtimali de, olmama ihtimali de var. Çevre kirliliği açısından hoş değil. Dün saat 23.00'den sonra atılmış. Halkın daha dikkatli olması gerekiyor. Sanayicilerimizi ve yerel yönetimlerimizi de bu konuda uyarıyoruz. İstanbul'da ve Türkiye'de bunun gibi birçok olay oluyor. Dikkat etmek lazım.”

Haberin Devamı

VARİLLER KALDIRILIYOR

Variller, bugün imha edilmek üzere Kocaeli'ndeki İZAYDAŞ tesislerine taşınmaya başlandı. İzmit Atık ve Artıkları Arıtma, Yakma ve Değerlendirme A.Ş (İZAYDAŞ) yetkilileri, alanda varillerin çıkarılması için yapılacak çalışmada 8'i çevre, kimya ve makine mühendisi olmak üzere  18 uzmanın da aralarında bulunduğu yaklaşık 30 kişilik ekibin yer alacağını bildirdi.

Bölgede dedektörle varil arama çalışmalarının sürdüğünü anlatan yetkililer, hava şartlarına göre çalışmaların gece saatlerinde de sürebileceğini ifade ettiler.

Atık varillerin çıkarılması işlemi için bir doktor, 2 hemşire, 8 mühendisin de bulunduğu 49 personel hazır bekliyor. Çalışmalarda radyoaktivite ölçüm dedektörü, metal dedektörü, ortam gazı ölçüm dedektörü ve varil kesme makinesi kullanılıyor.

Bu çalışmalar bittikten sonra da kirlilik tespit edilen toprağın, bertaraf yöntemleri belirlendikten sonra İZAYDAŞ'a taşınacağını belirten Şengün, şöyle konuştu:

“Şu anda atıkları tanımadığımız için bertaraf yöntemi tespit etmedik. Bu tamamen teknik bir çalışma. Yakılacak atık da vardır, depolanacak atık da... Belki farklı bir yöntemle bertaraf edilecektir. Bu konuda İZAYDAŞ'daki arkadaşlar konularına vakıf, detaylı bilgiyi daha sonra vereceğiz. Şu anda varillerin tam sayısını tespit etmek için üzerlerini açacağız. Varillerde olabilecek delilleri, savcılıktan, kriminoloji laboratuvarından arkadaşlar alacaktır. Buradaki çalışmalar bir hafta sürer.”

Haberin Devamı

Şengün, TÜBİTAK'tan henüz daha bir sonuç gelmediğini, önümüzdeki hafta içinde gerekli açıklamaların yapılacağını söyledi.

İZAYDAŞ olarak bu gibi bir çok atıkla karşılaştıklarını, İzmit bölgesinde çok daha tehlikeli ve riskli malzemelerin bulunduğunu anlatan Şengün, “Bu olay halkı çok fazla tedirgin etmesin. Gerekli tedbirler alınacaktır ama çevre kirliliği açısından üzüntü verici” diye konuştu.

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Tuzla Orhanlı Beldesi'nde yapılacak atık varillerinin çıkarılması çalışmalarına katılacak.

İZAYDAŞ Genel Müdürü Recep Bilal Şengün de, varillerde birkaç çeşit atığa rastladıklarını, incelemler sürdükçe atık çeşidinin artacağına inandıklarını belirtti.
 
Şengün, "Bir tek sanayicinin getirmiş olduğu atığa benzemiyor. Burasının uzun yıllardan beri bu şekilde kullanıldığını tahmin ediyoruz" dedi. 

Çalışmalara, İstanbul Büyükşehir Belediyesi de teknik ve lojistik destek veriyor. Zehirli atık dolu varillerin taşınması için, İZAYDAŞ'a ait özel lisanslı kamyonlar kullanılıyor.

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!