Ömer ERDEM/İSTANBUL
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2008 07:41
İstanbul Tuzla’daki tersanelerde işçi ölümlerinin ardı arkası kesilmiyor. Tersaneler Bölgesi’nde faaliyet gösteren Sedef Tersanesi’nde çalışan Ali İhsan Çam (31), dün yüksekten düşerek yaşamını yitirdi. Çam ile birlikte 23 yılda meydana gelen iş kazalarında ölen işçi sayısı 85’e çıktı.
SEDEF Tersanesi’ne taşeron olarak iş yapan İzoçim firmasında yaklaşık 10 aydır boyacı olarak çalışan 3 çocuk babası Ali İhsan Çam (31), dün boya yaptığı sırada dengesini kaybederek yaklaşık 5 metre yüksekten ambara düştü. Kafa üstü beton zemine çakılan Ali İhsan Çam, yaşamını yitirdi. Ali İhsan Çam’ın cesedi yapılan incelemenin ardından Tuzla Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Sedef Tersanesi’nde 14 Ocak 2008 tarihinde de 19 yaşındaki elektrikçi Onur Bayoğlu da ambara düşerek yaşamını yitirmişti.
MÜDÜRÜN AÇIKLAMASI
Ali İhsan Çam’ın ölümünün ardırdan Sedef Tersanesi Genel Müdürü Cumhur Kuter tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Her türlü önlemi almamıza rağmen dikkatsizlik sonucu meydana gelen bu kaza nedeniyle büyük üzüntü içindeyiz. Kaza dikkatsizlik sonucu meydana gelmiş olsa bile, Sedef Tersanesi Genel Müdürü olarak bu açıklamayı hesaba katmadan, olayın bütün yönleriyle araştırılması yönünde gerekli direktifleri verdim. Tersanemizde yapılacak araştırmanın sonuçlarını en kısa zamanda kamuoyuna açıklayacağım" ifadesi yer aldı.
Limter-İş Sendikası’ndan alınan bilgilere göre, Tuzla tersanelerindeki ölümler her geçen yıl arttı. 2004 yılında 5 olan ölüm sayısı, 2005’te 8’e, 2006’da 10’a, 2007’de 12’ye yükseldi. 2008’in ilk 3 ayında ise 8 kişi yaşamını yitirdi. İş kazalarının "iş cinayetlerine" dönüştüğünü söyleyen yaklaşık 50 işçi, 14 Şubat’ta seslerini duyurmak için tabutla tersaneler önünde toplanarak basın açıklaması yaptı. Ölümlü iş kazalarına protesto etmek için 22 Şubat’ta yolu trafiğe kapatan işçilerden 11’i gözaltına alındı.
İşçilerin ve sendikaların, ölümlere karşı tepkileri çığı gibi büyürken 25 Şubat’ta Tuzla tersanelerindeki işçi ölümleri konusunda Meclis araştırma komisyonu kurulmasına ilişkin karar Resmi Gazete’de yayınlandı. 16 milletvekilinden oluşacak komisyon, 3 ay sürecek araştırmasına başladı. Meclis Araştırma Komisyonu’nun yanı sıra Tuzla tersanelerindeki işçi ölümleri konusunda Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu ve Meclis Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu da harekete geçti. Her iki komisyon da kurdukları alt komisyonlarla, tersanelerdeki iş kazalarını ve işçi ölümlerini mercek altına aldı.
İşçi sayısı 7 yılda 35 bin oldu
Gemi İnşa Sanayicileri Birliği Başkanı Murat Bayrak, Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’nun oluşturduğu alt komisyona, 2000 yılına kadar 1000 ile 1500 işçi çalıştıran sektörün, talep patlaması nedeniyle işçi sayısını 35 bine çıktığını açıkladı. Talepleri karşılayabilmek için taşeronlarla çalışmak zorunda kaldıklarını belirten Bayrak, taşeronların da maliyeti azaltmak için ne kadar işçi varsa çalıştırdıklarından yakındı. Bayrak, "Bu işçilerin yetersiz olduğunu anladığımızda geç kalınmıştı" dedi. Bayrak, kamuoyundaki tartışmaların siparişleri etkilediğini, bazı siparişlerin de iptal edildiğini belirterek, üretimi yavaş yavaş azaltmaya başladıklarını kaydetti. Bayrak, tersanelerde herhangi bir insan hakkı ihlali bulunamayacağını savunurken taşeronların disiplin altına alınarak kontrol edilmesi gerektiğini vurguladı.