Güncelleme Tarihi:
Tuz Gölü'nün Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilmesine ilişkin kararnamenin imzaya açıldığını belirten Aytekin, bölgede 10'a yakın sulak alan bulunduğunu ve ekolojik zenginliğinin korunması gerektiğini vurguladı.
Türkiye'nin tuz ihtiyacının yüzde 70'inin karşılandığı Tuz Gölü'nün, başta Konya olmak üzere, çevresindeki yerleşim birimlerinden kaynaklanan evsel ve endüstriyel nitelikli atıklarla kirletildiğine dikkat çeken Aytekin, yerleşim merkezleri ve sanayiden kaynaklanan atıksuların arıtılacağını belirterek projeyle ilgili şu bilgileri verdi:
"Projenin tek elden yürütülebilmesi ve çevre korumanın sağlanabilmesi için Tuz Gölü'nün Özel Çevre Koruma Bölgesi olması şart. Tuz Gölü Entegre Çevre Projesi'ne ait fizibilite raporunun hazırlanması için İspanya hükümetinden yaklaşık 560 bin dolar hibe sağlandı. Fizibilite çalışmasının tamamlanmasından sonra, İspanya hükümeti 72.8 milyon dolar kredi vereceğini bakanlığımıza bildirdi."
Doğalgaz depolaması
Çevre Bakanı Aytekin, doğalgazın yeraltında depolanmasının Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları dışında bu konuda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer ile görüştüğünü anlattı: "Tuz Gölü'nde yerüstü tuzu var. Göldeki tuz yatakları 5-6 kilometre derinlikte. Tuz yatakları doğalgazın depolanmasına müsait yerler, ancak doğalgaz depolanması çok masraflı ve zor bir olay. Depolama sonrası yeraltından çıkan kirli tuzların nasıl bertaraf edileceğini mutlaka projelendirmemiz lazım. Tuz yataklarına doğalgaz depolanmasını düşünenler, kesinlikle Çevre Bakanlığı'nın görüşü olmadan planlama yapmaya kalkmasınlar. Çevre Bakanlığı bunun kesinlikle karşısında durur. Ama bizim fikrimizi sorarlarsa, seve seve yardım ederiz."