Güncelleme Tarihi:
TÜYAP 19. İstanbul Kitap Fuarı etkinlikleri kapsamında, Edebiyatçılar Derneği'nce düzenlenen geleneksel ''Onur Ödülleri'' sahiplerini buldu.
Tepebaşı TÜYAP'da gerçekleştirilen ödül töreninin açılışında konuşan Edebiyatçılar Derneği Başkanı Burhan Günel, bu yıl 8'incisi organize edilen ödüllerin Türk edebiyatına emek vermiş yaşayan sanatçılara dağıtıldığını söyledi.
Günel, bu yıl ağırlıklı olarak bayan yazarların ödüle layık görüldüğünü belirterek, öykü, roman, şiir ve çocuk edebiyatı gibi çok geniş bir yelpazeyi ele alarak ödülleri verdiklerini kaydetti.
Törende daha sonra, ''yapıtlarında bireyin içsel varlığının zenginliklerini, açmazlarını, iyilik ve kötülük eğilimlerini yenilikçive aydınlanmacı bir süreçten geçirerek toplumsal alanın potasına sokanve Cumhuriyet dönemi edebiyatında özgün bir yol açan'' Leyla Erbil'e, fuarın bu yılki ''onur konuğu'' olan yazar Şükran Kurdakul tarafından ''2000 Yılı Onur Ödülü'' verildi.
Ödülünü alan Leyla Erbil, bu ödülü Türk edebiyatına getirmek istediği alternatif bir dilin kabulü olarak algıladığını söyledi. ''Türk halk şiiri geleneğiyle çağdaş şiirimizi ustalıkla kaynaştıran, yapıtlarındaki ödünsüz aydın tavrıyla Anadolu insanının, özellikle de kadınların sesini duyurabilen'' şair Gülten Akın da, ''2000 Yılı Onur Ödülü''ne layık görüldü.
Akın'ın plaketini alan Şennuz Tezer de, O'nun, bütün dünya çocuklarını kendi çocukları gibi gören bir ''ana şair, Türk şiirinin anası'' olduğunu bildirdi.
''Yetişkinlere yönelik yapıtlarının yanı sıra yüreğindeki çocuk sevgisini nitelikli çocuk edebiyatında öykü, roman, radyo ve TV oyunlarına dönüştürerek, yeniliğe açık kalemiyle küçük okurlara çağdaşTürk toplumunu hazırlayan'' Gülten Dayıoğlu'na da, ''2000 Yılı Onur Ödülü'' verildi.
Dayıoğlu, çocuk edebiyatına 38 yıl emek vermiş bir yazar olarak ödüle layık görülmesinden dolayı teşekkür etti.
''Toplumun estetik ve düşünce klasiklerini büyük bir çabayla dilimize kazandırmasındaki onurlu, özverili ve alçakgönüllü uğraşı, bilimsel çevirilerindeki Türkçe'ye saygısı ve özeninden dolayı'' da, Alaattin Bilge'ye ''2000 Yılı Onur Ödülü'' verildi.
GENÇ YAZARLAR DA ÖDÜL ALDI
Bu arada, fuar çerçevesinde Gençlik Kitapevi tarafından bu yıl 7'ncisi düzenlenen öykü yarışmasında dereceye giren genç yazarlara ödülleri verildi.
Ödül töreninde konuşan Server Tanilli, öykü kimliğinin Ömer Seyfettin'le başlayıp 1930'lu yıllarda Ömer Seyfettin ve Sabahattin Ali ile iki ayrı çizgi ve akış içerisinde devam ettiğini söyledi.
Tanilli, bu yarışmanın, öykü sanatının Türkiye'de de genç kuşaklarıiçine alabilecek bir şekilde gücünü sürdürdüğünün bir göstergesi olduğunu belirterek, çok değerli öykücülerin bulunduğu yarışmanın jürisinin değerlendirmesinden geçerek dereceye giren yazarları tebrik etti.
Konuşmaların ardından, Feridun Andaç, Adnan Binyazar, Konur Ertop, Adnan Özyalçıner ve Doğan Yarıcı'dan oluşan seçici kurul, 47 genç öykücü arasından dereceye girenleri belirledi.
Kurulun değerlendirmesi sonucu Aylin Süer birinciliğe, Ulaş Başar Gezgin ikinciliğe, Soydan Kızgın üçüncülüğe, Oğuz Dinç ve Pelin Ünsal da mansiyon ödüllerine layık görüldü.
Törende daha sonra başarılı yazarlara ödülleri dağıtıldı.
İstanbul Kitap Fuarı'nın bulunduğu alanda çoğunluğunu çocukların oluşturduğu bir grup, ''zafer işareti'' yaparak, ''Anadildeeğitim istiyoruz'' şeklinde slogan attıktan sonra dağıldı.