TÜYAP kapılarını açtı

Güncelleme Tarihi:

TÜYAP kapılarını açtı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2009 16:43

TÜYAP Kitap Fuarı başladı. "28. İstanbul Kitap Fuarı" ile kitap dolu 9 gün kitap severleri bekliyor.

Haberin Devamı

Yurt içi ve dışından 550 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunu buluşturan “28. İstanbul Kitap Fuarı” açıldı.

TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş ve Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından Beylikdüzü'ndeki TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen fuar 8 Kasım Pazar gününe kadar açık kalacak.

Fuarın açılış töreninde konuşan Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Çetin Tüzüner, değişen dünya düzeninde çocukların ve gençlerin kaliteli eğitim alabilmesi için kitabın ve buna bağlı olarak yayıncılık mesleğinin daha da bir önem kazandığını söyledi.

Tüzüner, sektörün içinde bulunduğu durumdan, ilerisi için çok umutlu olmadığını vurgulayarak, “Devletin ücretsiz ders kitabı uygulamasında kitabevlerini devre dışı bırakan politikası yüzlerce kitabevinin kapanmasına ve sektöre bağlı yan kuruluşlarda önemli işsizliğe neden oldu. Yaklaşık 6 yüz milyon liralık bir değer sektör içinde dolaşamaz hale geldi” dedi.

Haberin Devamı

KORSAN YAYINCILIK TEHDİDİ

Çetin Tüzüner, yayıncılığın gelişimini engelleyen ve tehdit eden en önemli faktörün korsan yayıncılık olduğunu belirterek, “Yasaların getirdiği yaptırımlar ve fiziki önlemlere rağmen korsan yayıncılığın önü alınamamıştır. Piyasada satılan yayınların yaklaşık yüzde 50'si korsan basılan kitaplardır” şeklinde konuştu.

Kültür yayıncılığının durumun daha vahim olduğunu kaydeden Tüzüner, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Buradan tüm kitap okurlarına bir kez daha sesleniyorum. Lütfen korsan yayınları almayın. Korsan tezgahlardan alışveriş yaparak, yazarın, yayıncının, kitapçının hakkını ve emeğini çalan kitap hırsızlarının nemalanmasına izin vermeyin. Fotokopi yoluyla çoğaltmanın yasalarımızda suç olduğunu, okul yöneticilerinin bu konuda gerekli hassasiyeti göstermelerini önemle hatırlatıyorum.”

Tüzüner, yayıncılar ve yazarlar olarak “düşünme ve ifade özgürlüğüne” ve buna bağlı olarak da “yazma ve yayınlama özgürlüğüne” yaşamsal bir önem verdiklerini vurgulayarak, özgürlükler adına bazı adımların atıldığını, ancak bu adımların ne kendilerini ne de AB'yi tam olarak tatmin ettiğini kaydetti.

Haberin Devamı

21. yüzyıl Türkiyesinin, düşüncelerinden, yazdıklarından dolayı insanların yargılanıp cezalandırıldığı bir ülke olmamasını dilediğini kaydeden Tüzüner, “Devletin bütünlüğüne, zarar vermeyen, ırksal, dinsel ayrımcılık, savaş

ve şiddet kışkırtıcılığı ve eylem çağrısı yapmayan, eyleme dönüşmeyen her türlü düşüncenin ifade edilip yayınlanması temel görüşünü tekrar yineliyorum” dedi.

FUARIN ONUR KONUĞU

Fuarın “onur konuğu” olan şair, tiyatro eleştirmeni ve çevirmen Cevat Çapan, 28 yıldır büyük bir zevkle, merakla ve heyecanla beklediği kitap fuarında bu yıl onur konuğu olmaktan çok büyük bir mutluluk duyduğunu belirterek, “sanatın ve edebiyatın insanları bir araya getiren büyük bir gücünün olduğunu biliyorum. Burada da bugün bu büyüye tanık oluyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Çapan, bu yıl fuarın ana temasının “kültürler arası diyalogda çeviri” olmasının özel bir nedeni olduğunu vurgulayarak, çeviride büyük bir birleştirici güç olduğunu, bilginin kültürler arasında dolaşmasında yadsınamayacak bir özelliğe sahip bulunduğunu söyledi.

Çevirinin, düz metinde özellikle de şiirde oldukça zor olduğunu anımsatan Çapan, fuara katılan uluslarası şair ve yazarlarla bu konu üzerine paneller ve oturumlar düzenleyeceklerini dile getirdi.

Konuşmaların ardından Çetin Tüzüner, Herman Sprujit ve Cevat Çapan açılış kurdelesini birlikte kesti.

Öğrenci, öğretmen ve emeklilere girişin ücretsiz olduğu fuar, 8 Kasım Pazar gününe kadar açık kalacak.

FUAR HAKKINDA

Haberin Devamı

Fuarda bu yıl, okurları karşılayan önemli bir yenilik de ilk kez açılan “Uluslararası Salon” oldu. 27 ülkeden yayıncılar, editörler ve Yayıncılar Birliği temsilcilerinin yer alacağı “Uluslararası Salon”, fuarın ilk 4 günü 11.00-18.00 saatleri arasında açık kalacak.

“Uluslararası Salon”a bu sene ilk kez Avrupa Kültür Merkezleri Fransa, Finlandiya, İspanya, Hollanda, Romanya, İsveç, İsviçre ve İtalya ortak bir stantla katılırken, salonun diğer katılımcıları Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Venezuela Bolivar Cumhuriyeti, Yunanistan, Romanya ve Fransa'dan yayıncılar ve editörler olacak.

Bağımsız bir edebiyat topluluğu olan Literature Across Frontiers ise Bask, Çek Cumhuriyeti, Galler, Estonya, Macaristan, Katalonya, Litvanya, Letonya, İskoçya, İrlanda, Polonya, Portekiz ve Slovenya'yı temsilen fuara katılacak.

Haberin Devamı

“Uluslararası Salon” içinde bulunan forum alanı 4 gün boyunca çok sayıda yazarı ağırlayacak ve sektörel etkinliğe ev sahipliği yapacak. Salon içinde ayrıca çevirmenlerin bir arada olacağı çeşitli çeviri etkinliklerinin düzenleneceği bir buluşma noktası olarak “Çeviri Merkezi” de bulunacak. “Uluslararası Salon”, kitapseverlerin katılımına açık olacak.

Bu yıl ana teması, “kültürler arası diyalogda çeviri” olarak belirlenen “28. İstanbul Kitap Fuarı'na çok sayıda çevirmen de katılacak. Bunlar arasında, Avrupa Çevirmenler Birlikleri Federasyonu Başkanı Martin de Haan, Maureen Freely, Hanneke van der Heijden, Ingrid Iren ve Rafael Carpintero bulunuyor.

47 ULUSLARARASI YAZAR

28. İstanbul Kitap fuarı'nın bu yıl yurtdışından 47 yazarı ağırlayacak. Bu isimler arasında Adam Fawer, Marc Semo ve Olivier Rolin, 31 Ekim'de Cumartesi, Naw-al El Saadawi, Geert Mark ve Richard Gott, 1 Kasım Pazar, Anne Chamberlin ve Richard Price 7 Kasım Cumartesi Türkiyeli okurlarıyla buluşacaklar.

Fuarın diğer konukları arsında Kübalı yazar-şair- kadın aktivist Nancy Morejon, Romanyalı Gabriella Chifu, Dan Lungu, Fransk Westerman ve Dan Cristea, İspanya'dan Carme Riera ve Bernardo Atxaga, Almanya'dan Valter Hugo Mae, Ingo Schulze, Olga Tokarczuk, Frank Westerman, Norman Manea ve Dan Lungu, Rusya'dan Dina Rubina ve Fabio Grassi bulunuyor.

Avrupa Çevirmenler Birlikleri Federasyonu Başkanı Martin de Haan, Maureen Freely, Hanneke can der Heijden, Ingrid Iren ve Rafael Carpitero da fuarın çevirmen konuklarından bazıları.

TÜRKİYELİ KONUKLAR

İstanbul Kitap Fuarı'nın bu yılki Türkiyeli konukları arasında şu isimler var:

Elif Şafak, Muhsin Kızılkaya, Banu Avar, Türkan Şoray, Atilla Dorsay, Alin Taşçıyan, Ataol Behramoğlu, Nihat Behram, Lal Laleş, Rober Koptaş, Karin Karakaşlı, Mıgırdıç Margosyan, Oya Baydar, Nilüfer Narlı.

İSTANBUL SANAT FUARI DA AÇILDI

28. İstanbul Kitap Fuarı ile aynı anda açılan ARTİST 2009-19. İstanbul Sanat Fuarı'na, yurt içi ve dışından 100 sanat galerisi ve kurum katıldı.

Fuarda Sanatçı Onur Ödülü sahibi ressam Muhsin Kart, 50. sanat hayatını bir sergi ile kutlayacak.

Koleksiyoner Onur Ödülü sahibi Lale ve Cengiz Akıncı'ya ait resim, heykel ve seramik yapıtları da fuar kapsamında ilk kez sergilenecek.

Artrium Sanatevi, Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun çok özel 110 tablosunu sergileyecek.

“Bedri Rahmi 100. Yıla Doğru...” adlı sergideki tablolar, Bedri Rahmi'nin oğlu Mehmet Eyüboğlu'nun koleksiyondan oluşacak.

Sergideki tüm eserler, koleksiyonerlerden toplanarak, ilk kez fuar kapsamında sanatseverlere sunulacak.

19. İstanbul Sanat Fuarı “Sanatçı Onur Ödülü”, Muhsin Kart'a, “Eleştirmen Onur Ödülü” Prof. Dr. Erhan Karaesmen'e, “Sanatsever Kurum Onur Ödülü” Kadıköy Belediyesine, “Koleksiyoner Onur Ödülü” Lale ve Cengiz Akıncı'ya 2 Kasım Pazartesi düzenlenecek törenle verilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!