Güncelleme Tarihi:
Tütün Yasası'nın Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilmesinin ardından tütüne alternatif olabilecek ürün arayışına girildi. Alternatif ürün projesi kapsamında, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 11 ilde tütün ekiminin sınırlandırılması teşvik edilecek.
Alternatif ürün projesinin uygulanması konusunda dört bakandan oluşan komisyon, bugün Başbakanlık Merkezi Binası'nda toplandı.
Devlet Bakanları Kemal Derviş, Yılmaz Karakoyunlu, Maliye Bakanı Sümer Oral, Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp ile ilgili bürokratların katıldığı toplantıda, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde tütün ekilecek alanların sınırlandırılmasının teşviki için yapılacak doğrudan destek ile girdi desteği konuları ele alındı.
Maliye Bakanı Sümer Oral, toplantının bitiminin ardından Başbakanlık merkez binasından ayrılırken, ''Bir değerlendirme toplantısı idi. Sonuç alınacak bir toplantı değildi'' dedi.
Edinilen bilgiye göre, aralarında Bitlis, Hakkari, Muş, Siirt, Batman'ın da bulunduğu 11 ilde 36 bin hektarlık alanda tütün ekiminin sınırlandırılması teşvik edilecek.
Çiftçinin tütün ekmemesi halinde doğrudan gelir desteği çerçevesinde dekar başına 10 milyon lira ödenecek. Tütün yerine alternatif ürün ekilmesi halinde girdi desteği sağlanacak.
Tütüne alternatif ürünler olarak kırmızı mercimek, koza, sebze, pamuk gibi ürünlerin ekimi teşvik edilecek.
Proje çerçevesinde doğrudan destek için 36 trilyon lira, girdi desteği için de 15 milyon dolarlık bir kaynak sağlanacak.
2002 yılı hasat döneminde yürürlüğe girecek projeden 50 bin kişilik çiftçi ailesinin yararlanması bekleniyor. Bu arada, alternatif ürün projesi toplantısında, fındık da ele alındı.