Güncelleme Tarihi:
Bildiride, TBMM’ye seçilen sekiz milletvekilinin devam eden tutukluluk hallerini "en güçlü şekilde kınandığı" ifade edilerek, şöyle denildi;
"Üç farklı siyasi partiye mensup sekiz milletvekili, kendilerine karşı devam eden mahkeme süreçleri nedeniyle hala tutuklu bulunmaktadırlar. Bazıları, üç yıla yakın bir zamandır hapisteler.
Türkiye’deki meslektaşlarımızın durumunu büyük bir endişeyle takip ediyoruz. Meslektaşlarımıza karşı sürdürülen uygulama, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin “Özgürlükten mahrumiyet” ilkesi ve İhtiyari Birinci protokolün “seçme ve seçilme hakkı” ilkesiyle çelişmektedir."
BM'YE DE AYKIRI
Türkiye'de seçilen 8 vekilin tutukluk halinin devamının, "siyasi hayata katılıma dair hakları tanımlayan Birleşmiş Milletler Uluslararası Siyasi ve Medeni Haklar Sözleşmesi’ni ihlal ettiğinin" de belirtildiği bildiride, "Usulüne uygun olarak seçilmiş milletvekillerinin, halkın iradesi tarafından kendilerine verilmiş olan parlamento görevlerini yerine getirebilmeleri için Türkiye’deki ilgili bütün tarafları bunu sağlayacak koşulları yaratmaya davet ediyoruz" denildi.
KİMLER İMZALADI, KİMLER İMZALAMADI
Bildiriye imza koyan 30 vekil arasında AKPM'de görev yapan Türk grubundan CHP'li vekiller Deniz Baykal, Gülsün Bilgehan ve Haluk Koç da bulunuyor.
Bildiriyi imzalayanlar arasında ayrıca, AKPM Sosyalist Grup Başkanı İsviçreli parlamenter Andreas Gross ile Komünist Grup Başkanı Tiny Cox da yer alıyor.
AK Parti'li vekillerin hiçbirinin imza koymadığı bildiriye yine AKPM Türk grubu içinde yer alan ve hapiste kendi partilerinden de vekil bulunan MHP'li Tuğrul Türkeş ve BDP'li Ertuğrul Kürkçü'nün de imzalamamış olmaları dikkat çekti.
Yazılı bildirinin siyasi veya hukuksal bağlayıcılığı bulunmuyor.
TÜRKİYE'DEKİ İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ DE ELEŞTİRİLDİ
AKPM'de, Kültür, Bilim, Eğitim ve Medya Komisyonu tarafından oylanan bir başka raporda ise, Türkiye'de medya özgürlüğü konusunda ciddi eleştiriler yer aldı. anan "Avrupa'da Medya Özgürlüğü'nün Durumu" başlıklı rapor ve beraberindeki karar tasarısında, Türkiye'de siyasi görüşlerini açıkladıkları için tutuklanan ve haklarında dava açılan gazeteci sayısının "şoke edici" olduğu ifade edildi.
Türkiye'den bu soruna çare üretmesinin istendiği raporda, TCK'nın ifade özgürlüğünü düzenleyen 301. maddesinde yapılan değişikliklerinin de yeterli olmadığını belirtildi.
Komisyon'da oylanan rapora, AKPM'deki AK Partili vekiller ret oyu verirken, CHP'li vekiller kabul yönünde oy kullandı.
Komisyonda kabul edilen rapor, Ocak ayında Genel kurul'da oylanacak.