Güncelleme Tarihi:
Şişli Nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi, savcılığın isteği üzerine Şişli Belediyesi eski Başkanı Gülay Aslıtürk hakkında gıyabi tutuklama kararı verdi. Yurt dışında bulunan Aslıtürk hakkındaki karar, ‘delilleri karartabileceği’ gerekçesiyle alındı.
Şişli Nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi, Piyalepaşa Bulvarı'ndaki 3 bin 100 metrekarelik bir arazinin satışında usulsüzlük yaptığı iddiasıyla Şişli Belediyesi eski Başkanı Gülay Aslıtürk hakkında, CMUK'un 104. maddesi gereğince gıyabi tutuklama kararı çıkarttı. Aslıtürk hakkında belediyeye ait yüzlerce milyar lirayı arkadaşlarıyla bölüştüğü iddiasıyla Şişli Cumhuriyet Savcılığı'na yeni suç duyurusunda bulunulmuştu.
CHP Şişli İlçe Başkanı Dursun Çaltı'nın 17 Mayıs 1997 tarihinde Şişli Cumhuriyet Savcılığı'na yaptığı suç duyurusu üzerine soruşturma başlatan Cumhuriyet Savcısı Muhittin Ayata, Gülay Aslıtürk ve 9 encümen üyesi hakkındaki çalışmalarını tamamladı. Sanıkların, alım-satıma fesat karıştırdıkları, Kamulaştırma Kanunu'na aykırı davrandıkları iddiasıyla hazırlanan fezleke İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açılması için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi.
Bu arada ŞİPA'nın Avukatı Engin Çelik Kadıgil'in önceki gün yaptığı suç duyuruları ile ilgili inceleme ve soruşturmanın ise devam ettiği bildirildi. Savcı Ayata, fezlekeyi hazırlarken, Gülay Aslıtürk'ün CMUK'un 104. maddesi gereğince tutuklanması talebiyle nöbetçi olan Şişli 1. Sulh Ceza Mahkemesi'ne başvurdu. Nöbetçi mahkeme de, akşam saatlerinde Aslıtürk hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkardı.
CEZASI EN AZ 10 YIL
Şişli Cumhuriyet Savcısı Muhittin Ayata tarafından hazırlanıp İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilen fezlekede, Şişli Belediyesi'ne ait Piyalepaşa Bulvarı'ndaki 3 bin 100 metrekare arazinin gerçek değerinin çok altında, 11 milyar liraya ŞİPA'ya satıldığı, ŞİPA'nın da aynı yeri 13 milyar liraya Mustafa Duran'a yasalara aykırı olarak sattığı iddia edildi. Fezlekede, Şişli Belediyesi'nin yan kuruluşu olan ŞİPA'nın Kamulaştırma Yasası'nın 30. maddesine göre pazarlık suretiyle satış yapmasının da yasalara aykırı olduğu öne sürüldü.
Çaltı'nın ihbarı üzerine, Aslıtürk ve encümen üyeleri Erdinç Yaravul, Mehmet Yüksel Kasımoğlu, Ebubekir Üçtepe, Nalan Öngen, Fehmi Akbal, Haluk Tamgeç, Hasan Taban, Yeşim Gözpınar, Murat Mehmet Uğurlu hakkında soruşturma başlatan Savcı Muhittin Ayata, suçun ağır cezalık olması nedeniyle dosyayı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi. Fezlekede Aslıtürk ve encümen üyeleri hakkında TCK'nın 205. maddesi gereğince 10 yıldan aşağı olmamak üzere hapis ve uğranılan zararın ödetilmesi ön görüldü. Aslıtürk ve 9 encümen üyesinin aynı zamanda 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu'na aykırı davrandıkları gerekçesiyle bir yıla kadar hapislerinin istenmesi talep edildi.
Şişli Belediye Meclisi’nin Aslıtürk’le ilgili raporundaki tespitler de şöyle sıralanıyor:
3 tonluk depoya 10 ton yakıt
Aprido şirketine kablo karşılığı 3.5 milyarlık ödeme yapılmış, ancak kablo satışı gerçekleşmemiştir.
Ceylan Makina'ya 4.5 milyarlık klima bakımı ve onarım bedeli fatura edilmişse de binalarda klima olmadığı saptanmıştır.
Strateji Mori'ye 1994-97 arasında 116 milyar lira ödenmiş, ancak bu araştırmaların ne için yapıldığına ilişkin bir belgeye rastlanmamıştır.
Üniversal Bilgi İşlem Şirketi'ne, bilgisayar alımı için 576 milyar lira ödenmiştir. Ancak, bu bilgisayarlara rastlanamamıştır.
Kartaş Nakliyat'a, su alımı için bugünkü değerle 300 milyar ödenmiş, ancak bu suyun nerede kullanıldığı anlaşılamamıştır.
Tarabya Çam-Çiçek'ten bugünkü değerle yaklaşık 65 milyar liralık çiçek alınmıştır.
Belediye ikram giderleri için 38.5 milyar lira, bugünkü değerle 126.8 milyar lira harcanmıştır.
Hâlâ susuyor
Hakkındaki yolsuzluk iddiaları karşısında ortaya çıkmayan ve suskunluğunu sürdüren Gülay Aslıtürk, basın danışmanlığı aracılığıyla yaptığı açıklamada yargı süreci tamamlanana kadar konuşmamakta kararlı olduğunu bildirdi. Aslıtürk'ün basın danışmanlığından dün yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi: ‘‘Eski Şişli Belediye Başkanı Gülay Aslıtürk, beş ay önce görevinden ve partisinden istifa ettiğinde basına açıklamalarda bulunmuş, bu açıklamalarda özetle; Şişli Belediyesi'nde kurulmuş olan siyasi komisyonun açıklayacağı raporun tamamıyla siyasi olacağı ve yargısız infaz yapacağını belirtip muhatap alınmayacağını söylemişti. Aslıtürk, bağımsız yargı sonucuna kadar konuşmayacağını da belirtmişti. Bu açıklamalarından geri adım atmış değildir. Sayın Gülay Aslıtürk, hakkında öne sürülen ve adalete intikal etmiş konularda son derece rahattır, iddialara soğukkanlılıkla yaklaşmakta ve adaletin tecelli edeceğine inanmaktadır. Artık yargıya intikal etmiş bir konuda yorumda bulunmak kimseye düşmez. Bu konuda hâlâ konuşacak olanlar, yalnızca sansasyon peşinde olanlardır. Bizler ise sabır ve saygıyla, son sözü söyleyecek olan bağımsız yargının kararını bekleyeceğiz.’’