A.A
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2010 12:01
Mısır'ın ünlü firavunu Tutanhamun'un doğuştan gelen bir kan hastalığından ölmüş olabileceği öne sürüldü.
Almanya'daki Bernhardt-Nocht Tropikal Hastalıklar Enstitüsünden Alman bilim adamlarının yaptığı araştırma, şubatta Mısır Eski Eserler Kurumu Başkanı Zahi Havas ve ekibinin ortaya attığı, Tutanhamun'un doğuştan yarık dudaklı ve yumru ayaklı olduğu, sıtmanın azdırdığı kırık bacağında meydana gelen komplikasyonlardan öldüğü tezine gölge düşürdü.
Araştırmacılar Christian Timmann ve Christian Meyer, Havas ve ekibinin Tutanhamun'un ölüm nedeni konusundaki tezinin akla yatkın olmadığını, sıtmanın özellikle çocuklarda ölümcül olduğunu, öldüğü sırada Tutanhamun'un yetişkin bir genç olduğunu savundu.
Kalıtsal hastalıktan ölmüş olabilir
Tutanhamun'un orak hücre kansızlığı (drepanositoz) denilen kalıtsal hastalıktan ölmüş olduğu tezini ileri süren araştırmacılar, anne ve babanın genlerinden bu kan bozukluğu hastalığını alarak doğan kişilerin son derece acı verici krizlerle boğuşabileceğini, hastalığın böbreklerde, akciğerlerde, kemiklerde ve merkezi sinir siteminde ağır tahribata neden olabileceğini vurguladı.
Drepanositoz hastalığının bazı DNA testlerinde gözardı edilmiş olabileceğini, bu nedenle belirli testlerin yapılması gerektiğini ifade etti. Alman bilim adamlarının bu iddiası, Zahi Havas ve ekibinin yaptığı araştırmanın da yayımlandığı Amerikan Tıp Derneği'nin dergisinde yer aldı.
Havas ve ekibinin, Tutanhamun'un mumyasıyla 15 akrabasının mumyaları üzerinde yaptığı ve 2 yıl süren DNA incelemeleriyle bilgisayarlı tomografi görüntülerinin sonuçları zaten doğuştan gelen hastalıklardan mustarip olan firavunun, kırık bacağının yol açtığı komplikasyonlarla birlikte ağır sıtmanın kurbanı olduğunu gösteriyordu.
Tutanhamun'un birçok rahatsızlığının bulunduğu, genç olmasına rağmen dayanıksız olduğu ve bastonla yürüyebildiğini de belirten ekip, firavunun kan akışının olmaması yüzünden sol ayak kemiğinin yavaş yavaş tahrip olmasına yol açan Kohler hastalığından da mustarip olduğunu ileri sürmüştü.
Henüz 10 yaşındayken, MÖ 1333'te tahta çıkan ve sadece 9 yıl ülkeyi yönetebilen Tutanhamun'un mezarı, içindeki muhteşem hazineyle birlikte 1922'te bulunmuştu. Uzun zamandır, Tutanhamun'un erken ölüm nedenine ilişkin birçok iddia ortaya atılıyor.