Güncelleme Tarihi:
Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün verdiği özel izinle, bu yıl Balıkesir, Çanakkale, İzmir ve Manisa il ve ilçelerine bağlı Türkmen köylerinden yaklaşık 100 aile, Sarıkız zirvesine çadır kurarak 500 yıllık geleneklerini yaşattı. 16 Ağustos’ta Kazdağları’nın 1726 metre yüksekliğindeki Sarıkız zirvesine tırmanan Türkmenler, efsanevi Sarıkız için dualar edip adaklar adadı, kurbanlar kesti. 10 gün sürecek etkinlikler kapsamında zirveye çıkanlara, şerbet ve lokma ikram edildi.
Türkmenler'in yaşadığı Edremit'e bağlı Çamcı Köyü Muhtarı İsmail Öztürmen, “10 gün süreyle zirveye çıkışları izinle yapılan Türkmenler, Sarıkız’ın son görüldüğü yer olduğu ileri sürülen yatırda dua edip namaz kılıyor, kurbanlar kesip, semah dönüyor. Yeni evlenen gençler çocuk sahibi olabilmek için dua ederken, geçtiğimiz yıl dua edenlerin yeni doğmuş bebekleri de Sarıkız yatırına getiriliyor. Dostlar akrabalar buluşuyor. Evlenme çağına gelmiş gençler hayatlarını birleştirecek eşlerini arıyor” dedi.
Sarıkız efsanesi
EFSANEYE göre, Sarıkız, fakir babasıyla birlikte Edremit’in Güre köyünde yaşar. Sarıkız ile evlenmek isteyen gençler, yüz bulamayınca onun hakkında dedikodular yayıp hakaret etmeye başlar. Yöre halkı, babadan kızını öldürmesini ya da köyden kovmasını ister. Çaresiz olarak kızını Kaz Dağları’nın bir tepesine bırakıp köye dönen baba, birkaç hafta geçince “Gidip bir bakayım, hiç olmazsa belki ölüsünü bulur, ona mezar yaparım” diyerek dağa çıkar. Ancak kızını bıraktığı vahşi ormanda kaz güderken bulur. Burada abdest almak istediği suyun tuzlu olduğunu fark eden baba, çevrede deniz bulunmamasına rağmen suyu uzanıp denizden doldurduğunu söyleyen kızının ermiş olduğuna inanır ve onunla birlikte dağlarda yaşamaya başlar. Yıllar sonra ölen babasını, Kazdağları’nın en yüksek tepesi olan ve halen Baba Dağı olarak anılan tepeye gömen Sarıkız da bir süre sonra ölür. Baba Dağı’nın yakınındaki Sarıkız Tepesi’ne gömülen genç kız adına türbe yapılır.