A.A.
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2010 19:18
Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Kaya Türkmen, Kıbrıs müzakerelerin yıllardır devam etmesi nedeniyle “kırılma noktasına” gelindiğini belirterek, “Görüşme sürecinde sözün bittiği yere gelindi” dedi.
Büyükelçi Kaya Türkmen, Bayrak Televizyonu'nda (BRT) katıldığı bir programda yaptığı açıklamada, ülkedeki en büyük sorunun “Türkiyeli-Kıbrıslı ayrımı” olduğuna işaret ederek, “Böyle bir şey var ve ben bunu anlamak istiyorum. Büyükelçilik önünde de eylemler yapılıyor. Bu kişilerle diyaloğa girip ne istediklerini anlamak istiyorum” dedi.
Kıbrıs müzakereleri sürecine değinirken, “kırılma noktasına” gelindiği uyarısında bulunan Büyükelçi Türkmen, müzakerelerin KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu tarafından yapıcı ve başarılı bir şekilde yürütüldüğünü, ancak Rum tarafından olumlu bir sinyal alınamadığını söyledi.
Tarafların hangi konuda ne düşündüğünü bu süreç içerisinde ezberlediğine dikkati çeken Türkmen, kimsenin kimseye söyleyecek bir şeyi kalmadığını belirtti. Türkmen, “Artık bıçak kemiğe dayandı. Yıl sonuna kadar çözüm olması gerekir” diyerek, Rum tarafının çözüme ikna edilmesi gerektiğini kaydetti.
AB VE DOĞRUDAN TİCARET TÜZÜĞÜ
Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) uğruna Kıbrıs'tan vazgeçmeyeceğinin altını çizen Türkmen, “Biz Kıbrıs;ı feda edip AB;ye girersek bunun ne bize, ne de AB'ye faydası olur. Ama ben Kıbrıs ve AB arasında bir tercih karşısında olduğumuzu da düşünmüyorum” dedi.
KKTC limanlarından AB ülkelerine doğrudan ticareti düzenleyen Doğrudan Ticaret Tüzüğü;nün hayata geçirilmesi konusunda ümitli olduğunu da dile getiren Kaya Türkmen, “Ben inanıyorum bu iş olur, ama herhalde gelecek sene olur. Doğrudan Ticaret Tüzüğü KKTC;nin önünü açacak. Dünyayla bütünleşmesini sağlayacak bir husus” diye konuştu.
“TÜRKİYELİ-KIBRISLI AYRIMI”
Büyükelçi Kaya Türkmen, Türkiye-KKTC ilişkisine de değinerek, iki ülke ilişkileri açısından süreç içerisinde Türkiye;nin de KKTC;nin de hatalar yaptığını ve bu hataların dersler çıkarılarak düzeltilebileceğini söyledi.
Ülkedeki en büyük sorunun “Kıbrıslı-Türkiyeli ayrımı” olduğunu belirten Büyükelçi Türkmen, buna bir çare üretilmesi gerektiğini dile getirdi.
Türkmen, şöyle devam etti:
“Bu durumu anlamak istiyorum. Büyükelçilik önünde eylem yapanları anlamak istiyorum. Bir yerlerde bir yanlış olmalı. İnsanların Türkiye;ye bu denli husumet hissedip, Rum tarafından medet umar duruma gelmelerini ben anlamak istiyorum. Bu da konuşarak mümkün. Bir hata yapmışsak, bunu düzeltmek lazım. Dinleyip konuşmakla aradaki mesafeler kısalır.”
Büyükelçi Türkmen, çalışmalarını şeffaflık ve diyalogla yürüteceklerini de vurguladı.
“KKTC'DE CİDDİ BİR POTANSİYEL VAR”
Adaya ilk kez 1975;de geldiğini kaydeden Türkmen, “İlk izlenimimde ülkeyi çok sevdim. Tüm eleştirilere rağmen, KKTC bir başarı hikayesidir” dedi.
Ülkede ambargolara rağmen turizm gibi önemli bir potansiyel bulunduğuna işaret eden Türkmen, 1923 yılında üretmeyen bir ülke olarak kurulan Türkiye Cumhuriyeti;nin bugünkü duruma geldiğini, aynı şeyi KKTC;nin de başarabileceğini vurguladı. Ambargolarla KKTC halkına büyük bir haksızlık yapıldığını, halkın bunları hak etmediğini kaydeden Büyükelçi, “KKTC halkı bu ambargoları hak etmiyor. Bunları hak edecek hiç bir hareket yapmadı” dedi.