Güncelleme Tarihi:
İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz sanıklar Aram Yayınevi'nin sahibi Fatih Taş ile dava konusu kitabın çevirmenleri Aysel Yıldırım ve Lütfü Taylan Tosun katıldı.
Duruşmada esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı, Fatih Taş'ın, 5187 sayılı Basın Kanunu'nun 11. maddesi uyarınca cezai sorumluluğu bulunmadığı için beraatına karar verilmesini istedi. Aradan 4 aylık süre geçtikten sonra dava açıldığını belirten savcı, aynı kanunun 26. maddesi 1. fıkrasına göre yasal süre içinde açılmadığı için de diğer sanıklar Tosun ve Yıldırım hakkındaki davaların düşürülmesini talep etti.
Duruşmada söz alan sanık avukatları, mütalaaya katıldıklarını bildirdiler. Son sözleri sorulan sanıklardan Fatih Taş, “Umarım bu dava, diğer davalara örnek olur. Ben neden bu kadar bu davada süründüm?” dedi.
Aysel Yıldırım, mütalaaya katıldığını ifade ederken, Lütfü Taylan Tosun da bu tür davaların sindirme amacıyla ve politik olarak açıldığını öne sürdü.
KARAR
Davayı karara bağlayan hakim, 5187 sayılı kanunun 2. maddesinde eser sahibi olarak çevirmenleri saydığını, sanık Fatih Taş'ın ise yayınevi sahibi ve sorumlu sıfatının bulunduğunu belirterek, aynı kanunun 11. maddesine göre eser sahipleri belli olduğundan ve sorumluluğu bulunmadığından Taş'ın beraatına karar verdi.
Aynı kanunun 26/1. maddesine göre basılı eserlerde teslim tarihinden itibaren 4 aylık süre içerisinde kamu davası açılması gerektiğini belirten hakim, Tosun ve Yıldırım hakkındaki davaların bu süre geçtikten sonra açıldığı gerekçesiyle düşürülmesine hükmetti.
İDDİANAME
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Aram Yayınevi tarafından piyasaya sürülen ve John Tirman tarafından yazılan “Savaş Ganimetleri, Amerikan Silah Ticaretinin İnsani Bedeli” adlı kitapta, ”Türklüğün, cumhuriyetin ve askeri kuvvetlerin aşağılandığı, ayrıca Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkındaki Kanun'a aykırılık bulunduğu” iddia ediliyordu.