Selçuk YAŞAR / PORT AU PRINCE
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2010 00:25
Haiti’de 230 binden fazla kişinin ölümüne neden olan depremin ardından yardım kampanyası başlatıp devlet başkanlığı seçimlerine aday olan Haiti doğumlu 3 Grammy ödüllü Hip-Hop sanatçısı Wyclef Jean, doğduğu evde Hürriyet’e konuştu.
Daha önce Türkiye’ye geldiğini ve İstanbul’a hayran kaldığını belirten Wyclef Jean, “Türk insanlarını seviyorum. Türk insanlarının da Wyclef Jean’i sevdiklerini biliyorum. Depremin ardından yaptığınız yardımları unutamayız. Umarım gelecekte Türk ve Haitililer arasındaki ilişkileri daha da geliştiririz. Tarkan’la ‘Aman Aman’ şarkısını birlikte yapmıştık. O çalışmadan sonra uzun süredir görüşemedik. Umarım tekrar biraraya geliriz” diye konuştu. Başkent Port au Prince’te okul ve hastane yaptıran Kimse Yok Mu Derneği ve diğer Türk yardım kuruluşlarına teşekkür ettiğini belirten Wyclef Jean, “Onları elimizden geldiği kadar yüzde yüz desteklemeye çalışacağız. Türk halkı ihtiyacımız olan her şeyde yardımımıza koştu. Bunlar unutulacak şeyler değil. Umarım Türk işadamları da buraya gelip yatırımlar yapar. Şu an ülkeyi yeniden inşa etmeye çalışıyoruz” dedi.
Adaylığı reddedildiHaiti
Seçim Kurulu (CEP) ise önceki gün geceyarısı yaptığı açıklamada, Jean’in adaylığının “Haiti Anayasası’na göre devlet başkanı adayının seçim gününden en az 5 yıl öncesinde ülkede yaşaması” şartına uymadığı için reddedildiğini açıkladı. Jean, Charles Henri Baker’la beraber seçimin en favori adayıydı. Kararın ardından Jean, kurulun kararına saygı duyduğunu, aynı saygıyı ve sağduyuyu destekçilerinden de beklediğini söyledi. Ülkenin en büyük televizyon kanallarından Telemax’ı 4 yıl önce satın alan Wyclef Jean’in adaylık başvurusunun kabul edilmemesine destekçilerinin nasıl bir tepki vereceği merak ediliyor. Milyonlarca destekçisi olduğu tahmin edilen Wyclef Jean’in seçim sloganı “fas a fas”a (yüzyüze) araçların üzerinde, duvarlarda ve destekçilerinin giydiği tişörtlerde rastlamak mümkün.
Sular geçit vermiyorPakistan’da üç haftayı aşkın bir süre önce meydana gelen sel felaketinde, ülkenin yüzde 70 kadarının sular altında kaldığı ifade ediliyor. Sel sularının tamamen çekilmesini beklemekten yılan halk, suların bel seviyesine alçalmasıyla birlikte güvenli bölgelere ulaşabilmek için yollara düşüyor. Gelen yardımlar da yine sular içinde güçlükle yapılıyor. Pakistan’ı basan sular, yüksekte kalan topraklarda binlerce adacık oluşmasına yol açtı. Bu adacıklara sığınan selzedeler, çocukları ve hayvanlarıyla ayakta yaşam mücadelesi veriyor. Tıpkı Sindh eyaletinin Bahelk kenti yakınlarında adacığa dönüşen çiftlikte yardım bekleyen bu aile gibi...
Pakistan Kızılayı: İlk gelen Türk Kızılayı
Pakistan Kızılay Başkanı Senatör Nilüfer Bahtiyar, Pakistan’ı etkisi altına alan sel felaketinin, ülkenin yüzde 70’ini sular altında bıraktığını belirterek, “Pakistan’a ilk gelen Türk Kızılayı’nın yardım uçaklarıydı, müteşekkiriz” dedi.
Çatışmadan korkuluyorADAYLIĞI kabul edilmeyen Jean taraftarlarının protesto ihtimaline karşı, Haiti polisi ile Birleşmiş Milletler’de görevli, aralarında Türk polislerin de bulunduğu güvenlik güçleri, Seçim Kurulu binası ve çevresinde yoğun güvenlik önlemleri aldı. Jean ile birlikte 34 adaydan 15’inin adaylık başvurusunun reddedilmesi nedeniyle ülkede gerginliğin tırmanması ve silahlı çatışmaların yaşanmasından endişe ediliyor.