Güncelleme Tarihi:
Philips, Türk halkının sağlık, iyi yaşam ve teknoloji alanlarındaki mevcut durumunu ve eğilimlerini ölçümlemek amacıyla 12 şehirde yapılan araştırma sonucu ortaya çıkan "Sağlık ve İyi Yaşam Haritası"nı açıkladı.
Japonya'dan Amerika'ya, Avustralya'dan Rusya'ya kadar toplam 23 ülkede yaptırılan araştırmaların bir parçası olan çalışma, Türk halkının sağlık ile ilgili görüşlerini, yaşam tarzı ile ilgili düşüncelerini, nelere önem verdiklerini, kendi hayatlarından ne kadar memnun olduklarını da ortaya koyuyor.
Türk Philips CEO'su ve Philips Sağlık Türkiye Genel Müdürü Willem Rozenberg, "Toplumların sağlık ve yaşam kalitesini geliştirmek için çalışan bir firma olarak, 80 senedir başarıyla faaliyet gösterdiğimiz Türkiye'de gerçekleştirdiğimiz bu araştırma Türk halkının sağlık ve yaşam alışkanlıklarını, eğilimlerini, mevcut durumlarını net bir biçimde anlamamıza ve ihtiyaçlarını daha doğru biçimde tespit etmemize fayda sağlayacaktır. Bu araştırma, bize aynı zamanda bir yol haritası da veriyor. Örneğin, araştırma sonuçlarına baktığımızda görüyoruz ki Türk halkı önümüzdeki 5 yıl içinde devletin en çok kanser ve kardiyovasküler hastalıkların tedavisine öncelikli olarak kaynak ayırmasını istiyor. Yine benzer şekilde görüyoruz ki önümüzdeki 5 yıl içinde sağlığını tehdit eden potansiyel unsunlar olarak Türkler kalp krizi, tansiyon ve kanseri listenin başına koyuyor." dedi.
Araştırma Türk halkının yüzde 66'sının sağlık ve yaşamını "iyi veya çok iyi" olarak değerlendirdiğini ortaya koydu.
Sağlık ve iyi yaşam araştırmasında ön plana çıkan en önemli iki unsur ise, stres ve çocuklarının genel sağlığı. Stressiz bir hayat ve çocuklarının sağlıklı oluşu Türk halkını tatmin edici unsurlar arasında üst sırada yer alıyor. Diğer yandan izin günlerinin azlığı, geçim sıkıntısı ve yüksek stres seviyesi Türk halkını en çok etkileyen olumsuzluklar olarak ön plana çıkıyor. Ekonomik nedenler, stres kaynakları arasında yüzde 76'lık bir oranla ilk sırada yer alırken, sağlık bakım maliyetleri yüzde 66'lık bir oranla üçüncü sırada yer alıyor.
Uykusuzluk çekenlerin oranı yüzde 15
Türk halkının yüzde 15'inin uykusuzluk çektiğini ortaya koyan araştırmaya göre, kişilerin ortalama uyku süresi 8 saat.
"Sağlıklı ve İyi Yaşam Haritası" genel bir check-up yaptırmak için doktora gidenlerin sayısının çok düşük olduğunu ortaya koydu. Buna göre, halkın yüzde 80'i hiç check-up yaptırmamış. Söz konusu çocuk olunca doktor ziyaretinin sayısı artış gösteriyor; 10 ebeveynden 7'si çocuklarını bir kaç kez doktora götürüyor.
"Sağlıklı ve İyi Yaşam Haritası" ebeveynlerinden daha uzun yaşayacağını düşünenlerin oranının ise sadece yüzde 14 olduğunu gösteriyor. Gelişen teknolojinin hayat tarzlarını iyileştirdiğine inanan Türk halkının büyük bir kısmı ev, ofis, okul, sokaklardaki aydınlatmanın insanın ruh haline çok etkisi olduğunu düşünüyor.
Araştırma sonuçlarına göre, halkın yüzde 89'u hastane seçimlerinde medikal ekipmanların güncel ve teknolojik olmasının en önemli kriter olduğunu belirtiyor. Türk halkının yaşam tarzlarını da inceleyen araştırma boş zamanlarında evde dinlenmekten, arkadaşları ile vakit geçirmekten ve televizyon izlemekten hoşlandıklarını ortaya koyuyor.