Sadi ÖZDEMİR
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2008 00:00
500 yıl Osmanlı’nın yönettiği Kosova’ya Türk dönüşü bilim, eğitim ve ekonomiyle olacak.
TOBBETÜ hoca gönderdi, ODTÜ kampus inşa edecek, Bahçeşehir Üniversitesi, de ’Türkiye Kosova Üniversitesi’ kuracak. Priştine’de 5 bin metrekarelik bina inşaatı için nihai anlaşma İstanbul’da imzalanacak.
1389’da Sırplarla yapılan Kosova Meydan Savaşı’ndan sonra Osmanlı egemenliğine giren ve yaklaşık 500 yıl Osmanlı toprağı olarak kalan Kosova, şimdi de Türk üniversiteleri için cazibe merkezi oldu. Türkler, Sırp ve Rus muhalefetine rağmen, ABD, AB ve Türkiye’nin desteği ile bağımsız devlet olmayı başaran Kosova’ya bilim, eğitim ve ekonomiyle tekrar geri dönüyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nin (TOBB ETÜ) öğretim üyesi gönderdiği ve öğrenci dönüşümü başlattığı, ODTÜ’nün ’kampus yatırımı’ kararı aldığı Kosova için en hızlı üniversite yatırımını Bahçeşehir Üniversitesi yapacak. Önceki hafta Priştine ve Prizren’de temaslarda bulunan Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Başkanı Enver Yücel, Uluslararası Priştine Üniversitesi’nin sahibi Femi Azemi ile Türkiye Kosova Üniversitesi kurmak için prensipte anlaştı. İki hafta içinde Türkiye’ye gelecek olan Azemi ile Yücel arasında, Priştine’de 5 bin metrekare kapalı alana sahip bir üniversite binası inşaatı için nihai anlaşmanın imzalanacağı açıklandı. Projeye ABD’liler de destek veriyor. Priştine’de Kosova Eğitim Bakanı Enver Hoxhai ile de görüşen Enver Yücel ve beraberindeki heyet, Bakan Hoxhai’den de eğitimim tüm alanlarında ortak projelere destek sözü aldı. Yakında Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in de ziyaret edeceği Kosova’da, özellikle bürokraside ciddi anlamda ekonomist ve uluslararası hukuk uzmanı ihtiyacı bulunuyor. Heyette bulunan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürü Ömer Balıbey de Kosova’nın eğitim altyapısıyla ilgili her konuda destek vermeye hazır olduklarını söyledi.
Fransız ihtilalinden önemliKosova Eğitim Bakanı Enver Hoxhai, Türkiye’nin son 7 yılda fiilen verdiği destekten çok memnun olduklarını, tarihi ve kültürel ortaklıkların daha da gelişmesini istediklerini belirtti. Hoxhai şöyle konuştu: "Bize göre Mustafa Kemal
Atatürk’ün çok kısa zamanda başardığı devrimler çok değerlidir. Atatürk devrimi, dünya için Fransız devriminden daha önemlidir. Bu nedenle özellikle eğitim alanında işbirliğimiz geliştirmeliyiz. Türkiye’nin tüm eğitim kurumlarından ortak projelere açığız. Kosova olarak özellikle ekonomi eğitimi alanında iddialı olmak istiyoruz."
ABD üniversitesiyle beraberBahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Başkanı Enver Yücel ise Uluslararası Priştine Üniversitesi’nin sahibi Femi Azemi’ye kuracakları Türkiye Kosova Üniversitesi için ABD’nin iki devlet üniversitesi ile de görüştüğünü anlattı. Yücel, "Bir ayağı ABD’de, bir ayağı İstanbul’da olan bir üniversite kurarsak Kosova’yı eğitimde Balkanların çekim merkezi yapabiliriz. Priştine’de bir kolej de açabiliriz" dedi.
Bağımsız Kosova AB’ye en yakın Müslüman ülke1’inci Kosova Savaşı 1389’da Osmanlı ile Sırplar arasında oldu ve bölge Osmanlı hakimiyetine girdi.
Sırplar bu yenilgiyi hiç unutmadı, savaşın kaybedildiği tarih Sırp milliyetçiliğinin milatlarından biri oldu. 2’inci Kosova Savaşı 17- 20 Ekim 1448’de İkinci Murat önderliğindeki Osmanlı ordusu ile Macar Hunyadi Yanos önderliğindeki Balkan ordusu arasında oldu. Osmanlı bu savaşı da kazandı ve İstanbul’un fethi, Balkanlar’dan gelecek bir saldırıya karşı tam güvenlik altına alındı.
Arnavutların çoğunluğa sahip olduğu Kosova, 1913’te yeniden Sırpların kontrolüne geçti, Yugoslavya’nın bir parçası oldu. Bir süre sonra özerklik aldı.
Yugoslavya lideri Slobodan Miloseviç Osmanlı yenilgisinin 600’ncü yıldönümünde Kosova’nın özerkliğini aldı.
1992-1995 yıllarındaki Bosna savaşıyla kan gölüne dönen Balkanlar, 3 yıllık aradan sonra yeni katliamlara tanıklık etti.
Sırpların saldırılarında 10 bin Kosovalı hayatını kaybetti. 800 bini göç etti.
Miloşeviç’in geri adım atmamasının ardından Mart 1999’da NATO uçakları Sırp hedeflerini vurmaya başladı. Sırp güçlerinin yerini NATO aldı. Kosova, BM kontrolüne girdi.
Yeni Sırp yönetimi, Kosova’ya geniş özerklik önerdi. Ancak bağımsızlık hedefleyen Kosovalılar özerkliği yeterli görmedi.
Kosova, Kurtuluş Ordusu’nun eski komutanı Haşim Taçi ve başkan seçilen Fatmir Seydiu liderliğinde bağımsızlığını ilan etti.
Kosova’nın nüfusu 2.126.708 kişi. Ülkenin yüzde 88’i Arnavut, yüzde 7’si Sırp, yüzde 5’i ise Türk ve diğer unsurlar.
Kosova nüfusunun yüzde 90’ı Müslüman Arnavutlardan ve Türklerden oluşuyor. Ülkede Arnavutça, Sırpça, Boşnakça ve Türkçe konuşuluyor.
Kosova’nın kişi başına milli geliri 1.800 dolar civarında. Dünyadaki Kosova’lıların yüzde 30’u Almanya ve İsviçre’de yaşıyor
Özelleştirme yüzde 50 oranında tamamlandı, sırada linyit, bazı madenler ve enerji özelleştirmeleri var. 750 askerimiz 100 polisimiz var, sıra Türk işadamlarındaTÜRKİYE’nin Kosova Eşgüdüm Başkanı (Yakında büyükelçi olacak) Mustafa Sarnıç, Kosova’da Türkiye’nin 750 askeri ve 150 polisi bulunduğunu, AB’nin yakında polis, yargı ve gümrük hizmetlerini devralacağını belirtti. Sarnıç, "Şu anda toplamda 16 bin NATO askeri görev yapıyor. Anayasa 15 Haziran’da devreye girecek. Ancak Rusya ve Sırplar bağımsızlığı önlemek için hala çalışıyor" diye konuştu. Sarnıç, Türkiye’nin bağımsızlığı tanıyan ilk ülke olmasının ve desteğinin Kosovalılar tarafından büyük bir sevinçle karşılandığını söyledi. Kosova’daki Türk Tabur Komutanı Kurmay Yarbay Kerim Acar da Türk askerinin, Kosova halkına güvenlik, eğitim, sağlık, sosyal yardım gibi alanlarda kapsamlı hizmetler götürdüğünü belirterek, Türk desteğinin kalıcı olabilmesi için Türk işadamlarının yatırıma başlaması gerektiğini söyledi. Acar, "Ticaret ve yatırım fırsatları var. Eğer Türk işadamları elini çabuk tutarsa hem para kazanırlar hem de Kosova halkına iş verirler" diye konuştu.