Güncelleme Tarihi:
İsrail hükümet kaynakları Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Euronews röportajında söylediği “Benjamin Netanyahu’ya bakıyorsunuz ‘ben Erdoğan’a güvenmiyorum, Sarkozy’e güveniyorum’ diyor” şeklindeki sözlerinin yaşananları net olarak ortaya koymadığını savundu.
Kaynaklara göre, Netanyahu, geçtiğimiz yıl Aralık ayında İsrail Meclisi Dış İlişkiler ve Savunma Komitesi’nde yaptığı konuşmada Fransa seyahati sırasında kendisine Suriye görüşmeleriyle ilgili bir soru sorulduğunu söyledi.
Netanyahu’nun Sarkozy’e “doğrudan görüşmeleri tercih ettiklerini” söylediğini belirten kaynaklar İsrail Başbakanı’nın illa bir arabulucu bulunması gerekiyorsa her iki tarafın da güvenini kazanmış bir isim olması gerektiğini ifade ettiğini hatırlattı. Netanyahu, Sarkozy’e “Neden siz yapmıyorsunuz?” sorusunu yöneltti.
Kaynaklar, Netanyahu'nın hiçbir zaman Sarkozy’e güvenip Erdoğan’a güvenmediği yönünde bir söz sarf etmediğini belirtti.
Erdoğan’ın yorumlarıyla ilgili olarak hükümetten bir kaynakü, “İsrail açısından konuşursak bizler Türkiye’yle iyi ilişkiler kurmak, son dönemde yaşadığımız gibi gerginlikler yaşamak istiyoruz. Umuyoruz Türk hükümeti de bu amacı paylaşır” dedi.
Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, “Bizler kamuoyunda polemiklere girmenin iki ülkenin iyi ilişkilerinin çıkarına olacağına inanmıyoruz” diye konuştu.
DIŞ BASINDA TÜRKİYE
BBC
--Müzik ve siyaset Rumların Trabzon’daki haccına renk katıyor
Osmanlı İmparatorluğu birçok ulusa ve dine ev sahipliği yapmıştı. Ancak imparatorluk topraklarındaki kültürel mozaik, 20’inci yüzyılda milliyetçilik dalgaları ve savaşların etkisiyle paramparça oldu. Ancak BBC muhabiri Thomas de Waal, Türkiye’de yeni bir hoşgörü kültürünün doğmakta olduğu görüşünde.
SABA NEWS AGENCY
--Yemen ve Türkiye arasında dini işbirliği yenilendi
Yemen ve Türkiye arasında Pazar günü Sanaa’da yapılan görüşmelerde taraflar vaizlik ve dini rehberlik konularında ikili ilişkilerde işbirliğini yeniledi. Yemen Diyanet İşleri Bakanı Hamud el-Hitar, görüşme sonrasında ülkesinin Türkiye’nin bu alandaki deneyiminden faydalanmak istediklerin belirtti.
THE TIMES OF INDIA
--“Gizlemiyorum, Kiran benim kız arkadaşım”
Nobel ödüllü Orhan Pamuk’un Hindistan’da çok satan kitabı Masumiyet Müzesi’nin melankolik bir havası olabilir ama Pamuk neşeli bir insan. Kitabının ülkede bu kadar başarılı olmasından memnun olan yazar, Hindistan’ın Booker ödüllü yazarı Kiran Desai’yle birlikte olduğunu açıkladı. Pamuk bu aralar Hindistan’da bolca vakit geçiriyor çünkü yeni kitabını Goa’da yazmak istiyor.
THE GUARDIAN
--Türkiye’de 15 yaşında bir kız terör suçundan sekiz yıl hapse mahkum edildi
PKK’ya destek vermek için düzenlenen bir gösteriye katıldığı ve polislere taş atıp “terör” suçu işlediği gerekçesiyle tutuklanan Türk kızı sekiz yıl hapse mahkum edildi. Dava, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne taraf 47 ülke içinde ihlallerin en çok yaşandığı ülke olduğu açıklamasıyla dikkatlerin ülkeye çevrildiği bir dönemde geldi.
BRISBANE TIMES
--Kavşaktaki mutfak kültürü
Ortaçağ’a ait bir taş kulenin üzerinden güneş batarken birbirine çarpan kadehlerin sesleri duyuluyor. Aşağıda bir grup insan trafikte sıkışıp kalmış araçların korna sesleri arasında ilerlemeye çalışıyor. Tarihi ve kaos içindeki bu şehrin tepeleri üzerinden görünen manzara en az içtiğimiz şarap kadar güzel. Bordo’da mıyız? Reims? Floransa? Bilemediniz! İstanbul’a hoş geldiniz.
DÜNYA BASINI
THE NEW YORK TIMES
--ABD bütçe açığında 100 milyar dolar artış tahmin ediliyor
ABD Başkanı Barack Obama tarafından teklif edilen ek vergi ve kamu harcamaları kesintilerinin, 2010 yılı bütçe açığını yaklaşık 1.6 trilyon dolara çekmesi planlanıyor.
--ABD yaralı Haitililerin tahliyesine devam ediyor
Beyaz Saray yetkilileri, Florida’da hastanelerde yer kalmadığı şikâyeti üzerine 5 gün önce durdurulan tahliye çalışmalarının, ağır yaralı Haitililer için yeniden başlatılacağını açıkladı.
--ABD, Blackwater şirketinin rüşvet verip vermediğini inceliyor
Yapılacak soruşturma, 2007 yılında yaşanan ölüm olayları ardından Blackwater yetkililerinin yeniden iş alma umuduyla Iraklı yetkililere rüşvet verip vermediklerini inceleyecek.
THE WASHINGTON POST
--Beyaz Saray: Teşvikler 2009 sonunda 600 bin kişiye istihdam sağladı
Beyaz Saray, Obama yönetiminin 2009’un son üç ayında 600 bin kişiye istihdam yaratıldığını açıkladı ve 2010 yılı için belirlenen hedefe yaklaşıldığını belirtti.
--Gıda yardımlarının artması Haitililerin ABD’ye güvenini artırıyor
ABD askerleri tarafından desteklenen uluslararası yardım programları kapsamında Pazar günü evsiz kalan Haitililere yüz binlerce ton pirinç ulaştırılması, çekilen açlık sıkıntısını azalmasına yardımcı oldu.
--ABD Afgan ordusunun eğitiminde ilerleme sağlıyor
Başkan Barack Obama’nın Afgan Ulusal Ordusunun asker sayısının artırılmasına yönelik planı kapsamında, ülkeye gönderilen ek askerler, 10 aylık eğitimle 134 bin askeri savaşa hazır hale getirmeyi amaçlıyor.
THE WALL STREET JOURNAL
--ABD’nin bütçe açığı tarihin en yüksek seviyesinde
ABD Başkanı Barack Obama, bugün 3.8 trilyon dolarlık bir bütçe sunacak. Bu bütçeyle ABD’nin bütçe açığının 1.6 trilyon dolar gibi rekor bir seviyeye çıkacağı söyleniyor. Ancak Kongre’den yetkililer açığın 2013 yılına kadar, 700 milyar dolara gerilemesini beklediklerini dile getirdi.
--Davos zirvesine gelişmekte olan ülkeler damga vurdu
İsviçre’nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu toplantılarına katılan iş ve politika dünyasının liderleri, dünya ekonomisinin büyümesi için gelişmekte olan ülkelere yönelik umutlarını artırdı. Zirvede gelişmiş ülkeler konusunda endişelerin büyüdüğü gözlemlendi.
--Nabucco doğal gaz politikalarının merkezine oturdu
Avrupa’nın en tartışmalı altyapı projelerinden birini yönetmek zaman zaman stresli bir iş haline gelebilir. Nabucco Doğalgaz Boru Hattı’nın idari direktörü Reinhard Mitschek da bugünlerde oldukça hareketli günler yaşıyor.
FINANCIAL TIMES
-- Doğu Avrupa piyasaları öne çıkıyor
Orta ve Doğu Avrupa piyasaları son altı ayda dünyanın en iyi performansını gösterdi. Yatırımcıların gelişmiş ülkelerin borç sıkıntılarına yönelik endişelerini artırmalarının bu başarıdaki payı oldukça yüksek.
--Havacılık ve uzay piyasası Çin’in yaptırımlarından korkuyor
Çin’in, Tayvan ile imzaladığı 6,4 milyar dolarlık anlaşmaya katılacak ABD’li gruplara yaptırım uygulama tehdidinde bulunması, hem ABD yönetimini hem de havacılık ve uzay piyasasını endişelendiriyor.
-- AB, Yunanistan’ın kamu sektöründeki ödemeleri kısmasını istiyor
Avrupa Birliği’nin (AB) ülkenin mali sorunlarının euro bölgesindeki diğer ülkelere zarar vermesini engellemek adına Yunanistan ile gerçekleştireceği görüşmede, Atina hükümetinden kamu sektöründeki ödemeleri kısıp, vergi sistemini iyileştirmesini istemesi bekleniyor.
THE GUARDIAN
--Türkiye’de 15 yaşında bir kız terör suçundan sekiz yıl hapse mahkum edildi
Yasaklı bir Kürt grubuna destek vermek için düzenlenen bir gösteriye katıldığı ve polislere taş attığı gerekçesiyle “terör” suçu işlediği gerekçesiyle tutuklanan Türk kızı sekiz yıl hapse mahkum edildi. Dava Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne taraf 47 ülke içinde ihlallerin en çok yaşandığı yer olduğu açıklamasıyla aynı döneme geldi.
--Abbas Batı Şeria üzerinde İsrail’e baskı yapıyor
Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ölmekte olan barış sürecini yeniden canlandırmak için yapılacak müzakerelere dair ipuçları verdi.
--ABD füze savunma sistemiyle İran üzerindeki baskısını artırıyor
ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, konuşlandırılacak Patriot füze savunma sisteminin ülkenin Basra Körfezi’ndeki müttefiklerini koruyacağını belirtti.
HAARETZ
--Abbas: İsrail tek devletli çözüm için ortam hazırlıyor
Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas, İsrail’in Batı Şeria’da sürdürdüğü eylemlerin tek devletli bir çözüme doğru yöneldiğini dile getirdi ve İngiliz basınına yaptığı açıklamalarda üç aylık yerleşimleri durdurulması karşılığında barış görüşmelerini yeniden başlatacağını belirtti.
--Hamas öldürülen liderinin öcünü almak için İsrail hedeflerine saldırabilir
Gazze’yi kontrol altında tutan Filistinli radikal İslamcı örgüt Hamas’ın üst düzey yetkilileri, İsrail hedeflerini hem İsrail hem de Filistin dışından vurabilecekleri yeni bir strateji üzerine çalıştıklarına dikkat çekti.
--İsrail Goldstone’a karşı iyi bir rapor sundu
İsrail’in Goldstone raporuna karşılık geç gelen cevabında, anti Semitizm suçlamalarına karşı çıktı ve İsrail ordusunun dünyanın en ahlaklı ordusu olduğunu dile getirdi. EKONOMİ BASINI BLOOMBERG --Obama'nın 2010 bütçesi 1.6 trilyon dolarlık rekor açık öngörüyor ABD Kongresi'nden bir yetkilin verdiği bilgiye göre, Başkan Barack Obama'nın 2010 için planladığı bütçenin bu yıl rekor seviyede 1.6 trilyon dolar tutarında açık vermesi bekleniyor. Bütçe açığının 2011 yılından itibaren azalacağı öngörülüyor. --Citigroup 10 milyar dolar değerindeki girişim sermayesi birimini satmayı planlıyor Konuya yakın kaynakların verdiği bilgiye göre Citigroup, borçlarını azaltmak için 10 milyar dolar değerindeki Citi Özel Girişim Sermayesi Birimi'ni satmayı planlıyor. --Euronun rezerv para olması tehlike altında Merkez bankalarının euro satın alımlarını azaltması, yatırımcıların Avrupa'dan daha fazla para çıkışı yapmasına neden oluyor. Euronun düştüğü bu durum, dolar karşısındaki rezerv para olması alternatifini de tehlikeye atıyor.
CNBC -- ABD’nin bütçe açığı 2010’da 1.6 trilyon dolara çıkacak ABD Kongresi’nden bir yetkili Reuters haber ajansına, Beyaz Saray’ın 2010 yılında 1.6 trilyon dolarlık bütçe açığı beklediğini dile getirdi. Bu ülke ekonomisi için yeni bir rekor olmakla birlikte, II. Dünya Savaşı’ndan bu yana görülen en büyük bütçe açığı olarak dikkat çekiyor. --Çin’de ekonomi büyürken fiyat baskısı artıyor Ülkede düzenlenen iki farklı araştırmaya göre, Çin ekonomisi yeni yıla güçlü bir başlangıç yaptı ancak bu performans, politikacıların yükselen enflasyonun önüne geçmesi için daha fazla baskıyla karşı karşıya kalmasına neden oluyor. --Davos’tabankalar halkın bir numaralı düşmanı olarak görüldü Davos’ta bu yıl 40’ıncısı düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu toplantılarında, ABD Başkanı Barack Obama’nın bankacılık sektörüne yönelik revizyon önerisi büyük yankı uyandırdı.
CNNMONEY
--ABD'de teşvik paketi 4'üncü çeyrekte 600 bin kişiye kaynak sağladı
Yetkililerden alınan bilgiye göre, Beyaz Saray'ın uygulamaya koyduğu teşvik paketi 2009'un dördüncü çeyreğinde 599 bin 108 kişilik bir istihdama doğrudan katkıda bulundu.
--Borsalarda Şubat'ta da endişe hakim
ABD borsalarının Ocak ayında son bir yılın en kötü performansını göstermesi, piyasa uzmanlarının ve yatırımcıların düzeltmenin Şubat ayında da süreceği ile ilgili endişelerini artırdı.
--TARP gözlemcisi: ABD'de teşvik paketi işlemiyor
ABD yönetiminin uygulamaya koyduğu 700 milyar dolarlık Sorunlu Varlıkları Kurtarma Programı'nın (TARP) sonuçlarını incelemekle görevli Neil Barofsky, paketin, bankaların verdikleri kredileri artırma ve hacizleri azaltma gibi iki kritik konuda çok başarılı olamadığını söyledi.
FORBES
--Rusya'nın buğday ekseni
Rusya, buğday stokları için düşündüğü stratejik plana Hindistan'ı da dâhil etmek istiyor.
--Asya borsaları ABD'deki büyümeye rağmen düşmeye devam etti
Asya borsaları, geçen sene yaşanan rallinin etkisinin geçtiğine yönelik işaretlerin artmasıyla Pazartesi günü de düşmeye devam etti. Borsalardaki düşüşü, ABD ekonomisinin 2009'un son çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre gösterdiği yüzde 5.7'lik büyüme de olumlu yönde etkilemedi.
--Obama'nın 3.8 trilyonluk bütçesi Kongre'ye gidiyor
ABD Başkanı Barack Obama, 3.8 trilyonu bulan 2010 bütçesini Kongre'ye onay için göndermeye hazırlanıyor. Yönetimin Pazar günü yaptığı açıklamaya göre bütçeye istihdamı artırmak için 100 milyar dolarlık bir harcama kalemi de eklendi.
MARKET WATCH
--Asya borsaları düşerken euro yen karşısında değer kaybetti
Asya’daki güçsüz şekilde seyreden borsalar, risk algısı yüksek euronun Pazartesi günü yen karşısında daha fazla değer kaybetmesine neden oldu. Piyasa uzmanları, ABD’nin yeni bankacılık düzenlemelerinin Kongre’de onaylanması halinde euronun düşmeye devam edeceğini belirtti.
--Alman teknoloji hisselerinin durumu ralli sonrası belirsiz
Almanya'da teknoloji sirketleri geçen sene gösterdikleri performansla, işlem hacmi yüksek birçok hisseyi geride bıraktı. Ancak hisselerin yüksek değeri ve güneş panelleri yapan şirketlerin hisselerine yönelik belirsizlikler sektörün önünü tıkayabilir.
--Geri çağırmalar Hyundai ve Kia’ya yaradı
Güney Koreli otomobil şirketleri, Japon otomobil üreticilerinin hisseleri düşerken, Toyota ve Honda’nın yaşadığı sıkıntının kendilerine bir piyasa avantajı olarak dönmesini umuyor.