Güncelleme Tarihi:
"Neredeyse 40 yılın üzerinde bir süre içeride kalacaklar gibi görünüyor. İstediğimiz gibi bir karar çıktı. Kamuoyunun baskısı, örnek olacak bir karar olması isteği bu sonucu getirdi. Dosyada son söz söylenirken amcası bir şey söylemişti 'Bir ceza istiyorum' diye. Bu ceza bundan sonraki bütün kadın cinayetlerinde örnek olur diye düşünüyoruz. İndirimsiz, 'çok seviyordu ağır tahrik altındaydı' gibi örneklemelerin olmayacağı bir süreç olsun istiyoruz. Umarız bundan sonra bu karar bütün ülkede emsal teşkil eder.
"Özgecan’ın ailesi indirimsiz ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istiyordu. Ailenin söylediği şey aynıydı 'Bir ceza olsun örnek olsun emsal olsun'. Bugün özel bir durum varmış, Özgecan’ın anne babasının evlilik yıldönümüymüş. Böyle bir tesadüf oldu. Bundan sonraki süreç zannedersem temyiz süreci olacak. Temyizden sonraki süreci bekleyeceğiz."
KADIN ÖRGÜTLERİ İNDİRİME KARŞI HAREKETE GEÇTİ
Dava öncesinde ellerinde dövizlerle Tarsus Adliyesi'nin bahçesinde toplanan Tarsus Kadın Platformu, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ile Kadın ve Demokrasi Derneği temsilcileri basın açıklamaları yaparak kadın katillerinin tahrik indiriminden faydalanmadan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla yargılanması gerektiğini ifade etti.
'ŞİDDETE MARUZ KALAN TÜM KADINLARIN DAVASI'
Aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş’ın da bulunduğu kalabalık grup, duruşmanın başladığı 09.00’dan itibaren protestolarını sürdürerek "Özgecan Yasası" diye nitelendirdikleri yasanın hayata geçirilmesini istedi.
Beştaş, "Özgecan simge davalardan biridir. Özgecan şiddete maruz kalan tüm kadınların davasıdır" dedi. Tüm Türkiye'nin Özgecan Aslan'a yapılanı gördüğünü anlatan Beştaş, "Özgecan simge davalardan biridir. Özgecan şiddete maruz kalan tüm kadınların davasıdır. Eşitlik ve özgürlük mücadelemiz bitmeyecek. Toplum bu davadan adil bir karar bekliyor" dedi.
'ERKEK ŞİDDETİ HER GÜN ARTIYOR'
Tarsus Kadın Platformu adına açıklama yapan Eğitim Sen Tarsus Şube Başkanı Yasemin Yücel, Özgecan davasının Özgecan Aslan nezdinde erkek şiddeti ile katledilen tüm kadınların davası olduğunu belirtti. Davanın kadın düşmanlığı ile kuşatılmış özel ve kamusal alanlarda şiddetin her türlüsüne maruz kalan tacize, tecavüze uğrayan kadınların davası olduğunu anlatan Yücel, "Sokakta evinde yatağında katledilen katilleri erkek yargı tarafından mahkeme salonlarında ödüllendirilen kadınların davasıdır" dedi.
Özgecan'ın katledilmesinden bu yana geçen sürede kadına yönelik şiddeti önleyecek politikalar uygulanmadığı gibi erkek şiddetinin her gün arttığını vurgulayan Yücel, "Sorun daha da derinleştirilmektedir. Neredeyse her gün bir kadın erkekler tarafından katledilmektedir. AKP'nin kadın düşmanı politikaları ile erkekler ödüllendirilmekte potansiyel katiller cezalandırılmaktadır" şeklinde konuştu.
'BU KARAR EMSAL OLACAK'
Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Hukuk Komisyonu Başkanı Betül Yanılmaz da kadın cinayetlerine, ayrımcılığa ve failleri koruyan yargı kararlarına karşı topyekun bir mücadelenin başlaması gerektiğini belirterek, "Özgecan davasında bugün çıkmasını beklediğimiz karar emsal oluşturacağından toplumun adalete inancının tesisi için, katillerine en ağır cezanın uygulanmasını ve hiçbir indirimden faydalandırılmamalarını talep etmekteyiz" dedi.
Yanılmaz, kamuoyunca "Özgecan Yasası" olarak isimlendirilen ve toplumun büyük bir kesiminin talebi olan ceza mevzuatında yapılacak değişikliklerin bir an önce gündeme alınması gerektiğini vurgulayarak, kadın cinayetinde uygulanan indirimlere son verilmesini ve caydırıcı cezaların verilmesini istedi.