Türkiye'ye veda, yüreğimi acıyla dolduruyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiyeye veda, yüreğimi acıyla dolduruyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2000 00:00

Haberin Devamı

Almanya Büyükelçisi Vergau, Hermann Hesse ve Yaşar Kemal'den alıntılarla Ankara'dan ayrılıyor

ALMANYA'nın Ankara Büyükelçisi Hans-Joachim Vergau, 5 yıllık görev süresini tamamlayıp, Türkiye'den ayrılıyor. Ancak özellikle ‘‘Kürt sorunuyla’’ ilgili pek de hoş olmayan açıklamalarıyla Türkiye'de yakından tanınan Alman Elçi, Türkiye'den ayrıldığı için çok üzgün. Ve bunu şu sözlerle ifade ediyor:

‘‘Türkiye'ye veda edeceğimi düşününce, yüreğim acıyla doluyor. Ama bu güçlü Türkiye'nin geleceğine bakınca, kalbim sevinçle doluyor...’’

Görev süresi dolan ve emekliye ayrılan Vergau, Türkiye'den ayrılışı nedeniyle verdiği veda resepsiyonunda, alışılmışın dışında yaptığı duygu dolu konuşmasıyla dikkat çekti. Vergau, Yaşar Kemal'den ve Almanların ünlü şairi Hermann Hesse'den yaptığı alıntılarıyla süslediği konuşmasında, hem Türkiye'deki geçmişi, hem de Türkiye'nin geleceği ile ilgili çok ilginç mesajlar da verdi.

HERKES VEDA PARTİSİNDEYDİ

Ankara'nın yoğun kar yağışlı bir akşamında, hem de Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu'nun Başkente indiği anda, Vergau'nun Almanya Büyükelçiliği'nde verdiği resepsiyona hem siyaset, hem de diplomatik çevreler yoğun ilgi gösterdi. Ankara'daki tüm yabancı misyon şeflerinin katıldığı resepsiyonda kimler yoktu ki:

FP Genel Başkanı Recai Kutan, CHP lideri Altan Öymen, ANAP Milletvekilleri Bülent Akarcalı ve Işılay Saygın, FP Milletvekili Abdullah Gül, FP'den ayrılan ve ANAP'a göz kırpan Haşim Haşimi, Dışişleri Bakanlığı Birinci Müsteşar Yardımcısı Faruk Loğoğlu, Milli Savunma eski Bakanı İsmet Sezgin, İHD eski Başkanı Akın Birdal'ın yanısıra diğer partilerden de çeşitli düzeyde yetkililer...

İşte Almanya Büyükelçisi Vergau'nun Türkiye'nin AB adaylığı ile başlayan, ardından ilginç bölümlerle sürüp giden veda konuşmasından bazı başlıklar:

KADER BENİ HAKLI ÇIKARDI

Benim sürekli takip ettiğim başlıca hedefimin, bu ülkeyi Avrupa Birliği'ne yakınlaştırmak olduğunu bugün Türkiye'de hemen harkes artık biliyor. Bunlar zor, her zaman memnun edici olmayan yıllardı. Ama son görev yılımda, Almanya'nın inisiyatifiyle Köln'deki zirvede bir dönüm noktasına ulaşılması, ardından diğer AB üyeleriyle birlikte bir ay önce Helsinki'de adaylık statüsünün sunulması, kaderin benden yana çıktığını gösterdi. Böylece Ankara'dan 36 yıllık meslek hayatımda edindiğim en önemli başarılardan birinin izlenimiyle ayrılıyorum.

BERLİN TÜRKLEŞTİ

Pek çok kişi bize Türkiye'deki hayatımızın sona ermesine üzülüp üzülmediğimizi soruyor. Bu bir sona eriş değil. Biz Türkiye'yi beraberimizde götürüyoruz. Bu ülkede kurduğumuz şahsi dostluklar içimizde. Türkiye şimdiden bir ayağı ile Avrupa Birliği'nde bizimle ve Berlin gün geçtikçe Türkleşiyor. Biz bu topluma ve onun kültürel mirasına ilişkin geliştirdiğimiz anlayışı, paha biçilmez bir kazanım olarak beraberimizde götürüyoruz.

GİZLİ DİPLOMASİ GERİDE KALDI

Benim diplomasi anlayışım bazılarını şaşırttı. Ben, tarihsel önemi olan bir amaca, bilmecelerle ve kaçamak zarif sözlerle kendini ifade etmek yerine, dostlar arasında gerçekleri söyleyerek hizmet edebileceğime inanıyorum. Bugün artık herşey açık olmalı, zira gizli diplomasi günleri artık geride kaldı. Ancak gerçeği söyleyen her zaman herkesin sevgilisi kalmaz. ‘Korktuğum şeyin üzerine giderim’ sözü Yaşar Kemal'e ait. Olabildiğince yara almadan buradaki süremi doldurabildiysem, bunu, sorumluluk bilincine sahip ve işinin ehli gazeteciler arasında bulduğum gerçek dostlarımın sayısının çokluğuna borçluyum. Aramızda sert tartışmalar oldu, ama birlikte gülebildik de...

DOSTLARA TEŞEKKÜR

İlk günden beri Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı, bilim, üniversite, okul, enstitü, yazar ve sanat çevreleri tarafından bu denli samimi ve yardımsever bir şekilde kabul görmeseydik, bu zengin ülke bize kendini bu denli açmış olmaz, Alman toplumsal ve kültürel çalışmaları tüm bu ilerlemeleri kaydetmiş olmazdı. Beni sürekli cesaretlen-dirdikleri ve perçok destek verdikleri için ekonomi çevrelerindeki güvenilir dostlarıma teşekkür borçluyum. Yetkin bireysel savaşçıların, bakanlıklar, birlikler ve odalar arasında gidip gelen yaratıcı fikir paslaşması sayesinde her zaman engelleri aşabildik. Tüm bu söylediklerim adelet ve güvenlik alanındaki, sosyal ve kalkınma politika-larındaki ve Silahlı Kuvvetler ile aramızdaki verimli işbirliği için de geçerli.

BERLİN'DEKİ YENİ YAŞAM

Alman Büyükelçi, bundan sonra eşi Gesa Vergau ile birlikte Almanya'nın başkenti Berlin'de sürdürecekleri yeni yaşamlarına ne şekilde hazırlandıklarını da ünlü Alman şairi Hermann Hesse'nin ‘‘Aşamalar’’ isimli şiiriyle şöyle anlattı:

‘‘Her çağrısında yaşamın hazır olmalı yürek

Yeniden başlamaya eskiyi bırakıp gerilerde,

Kucak açmalı yeni ilişkilere, yeni bağlara

Yaslara bürünmeden, cesaretle ve gözüpek.

Her yeni başlangıçta bir büyü saklı yatar,

Tutar elimizden, kol kanat gerer yaşamımıza.’’

‘‘Ama bu güçlü Türkiye'nin geleceğine bakınca, kalbim sevinçle doluyor...’’

KUTAN DA KATILDI: Ankara'daki diplomatik davetlere katılma konusunda özel bir hassasiyet gösteren FP Lideri Recai Kutan, Vergau'nun da vedasında da yerini aldı. Bu tip davetlere, önceden Haşim Haşimi ile gelen Kutan, Haşimi'nin istifasının ardından bu kez yanına yakın kurmayı Abdullah Gül'ü almıştı.

5 yılda tam 7 bakan gördü

Hans-Joachim Vergau, Ankara'da görev yaptığı süre içinde özellikle hassas konularda yaptığı 'direkt' çıkışlarla sık sık şimşekleri üzerine çeken bir büyükelçi portresi çizdi.

Büyükelçi, geçenlerde CHP lideri Altan Öymen'in kendisi için verdiği veda yemeğinde bu durumu, 'Açık sözlülüğü' ile açıkladı ve ‘‘Açık sözlülüğümden dolayı başım hep derde girdi’’ demekten kendini alıkoyamadı.

Berlin'e dönüşü Potsdam Üniversitesi'nde öğretim üyeliğine başlayacak olan Vergau, özellikle Helsinki kararı sonrasında Türkiye'nin geleceğine büyük bir iyimserlikle baktığını anlatarak, ‘‘İstikrarlı bir hükümet ve parlamento ile Türkiye olağanüstü şeyler başarabilir. Bunu da son dönemde zaten gösterdi’’ diye konuşuyor. Vergau'yu Ankara'da en çok zorlayan ne oldu?

Alman Büyükelçisi, bu sorunun yanıtını veda konuşmasında şöyle verdi:

‘‘Tam 36 yıldır Alman Hariciyesinde görev yapıyorum. 36 yıl boyunca merkezde toplam 6 Dışişleri Bakanı ile çalıştım. Türkiye'deki görev yaptığım beş yıl boyunca Ankara'da mesai yaptığım bakan sayısı ise 7'yi buldu.’’

Vergau'nun dolaştığı Dışişleri Bakanları Galerisinde şu isimler yer alıyor: ‘‘Murat Karayalçın, Erdal İnönü, Coşkun Kırca, Deniz Baykal, Emre Gönensay, Tansu Çiller, İsmail Cem...’’

Yeni büyükelçi Türk yemeklerine bayılıyor

ŞUBAT ayında Ankara'da göreve başlayacak olan Almanya'nın yeni büyükelçisi Rudolf Schmidt, Türk yemeklerine bayılıyor. Türkiye'nin soslu, acılı, sarmısaklı yemeklerini sevdiğini, Türk mutfağının bir şaheser olduğunu belirten Büyükelçi, geçtiğimiz günlerde Türk Balıkçısı Ergun'un Meyhanesi'nde Türkiye öncesi dostlarıyla buluştu.

Çipura, çoban salata, kırmızı soğan, roka, ve ardından da Koska helvası yiyen Schmidt, ‘Ankara’da kilo almamak için özen göstereceğim. Ama Türk dostlarımla rakı içmek için de kendime vakit ayırmaya özen göstereceğim. Türkiye Almanya dostluğunun daha da gelişmesi için hepimize görevler düşüyor' dedi.

Zennube, Kadifeden Kesesi, gibi Türk müziğinin kıvrak havalarına coşkuyla eşlik ederken yanında Hürriyet'i gören Schmidt, muhabirimizle kaldırdığı kadehinde ‘Türkiye, Hürriyet ve Fenerbahçe için’ dedi. Sek rakı içen ve zaman zaman da sazı yanına çağıran Schmidt son derece neşeli ve sempatik tavırlarını yanı sıra mütevazı tavırlarıyla da meyhanedeki türk personeleni gönlünü fethederken siyaset konuşmayı reddetti.

Schmidt, Türk-Alman dostluğunun daha da gelişmesi için herkese görev düştüğünü söyledi. Meslek Eğitim Vakfı başkanı Erman Tanyıldız'ın konuğu olarak gece yarısına kadar Alman ve Türk dostlarıyla eğlenen Ankara'nın yeni büyükelçisi Schmidt, ayrılmadan ince kadehini Türk Alman dostluğu için kaldırdı.

VERGAU KİMDİR

Evli ve iki çocuk babası olan

Hans-Jochim Vergau, 1935 yılında Almanya'nın Şilezya bölümündeki Liegnitz kentinde dünyaya geldi. 1945 yılında Batı Almanya'ya iltica etti. Bonn ve Köln üniversitelerinde hukuk, yakın tarih ve iktisat öğrenimini tamamladı. 1964 yılında Alman Dışişleri Bakanlığı'nda göreve başladı. 1965'te Boston/Massachussets'te hukuk üzerine masterini bitirdi. İlk dış görevine, 1967'te Budapeşte'ye birinci katip olarak atanmasıyla çıktı. 1973-1976 yılları arasında Burkino Faso'da Almanya Büyükelçisi olarak görev yaptı. New York ve Paris'te de işgüder ve elçi olarak görev alan Vergau, 1993-1995 yılları arasında Alman Dışişleri Bakanlığı'nda başmüfettiş olarak hizmet verdi. 1995 yılında Ankara'ya Büyükelçi olarak atandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!