Türkiye'ye insani yardım övgüsü

Güncelleme Tarihi:

Türkiyeye insani yardım övgüsü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2011 13:23

Birleşmiş Milletler'in İnsani Yardım Çalışmalarından Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Valerie Amos, Türkiye ile bölgesel ve uluslararası seviyede insani yardım alanında daha yakın bir işbirliği imkanı bulmaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Ankara'ya bir günlük ziyarette bulunan Amos, afetlere müdahale ve uluslararası insani yardım çalışmalarının başaktörlerinden biri olan Türkiye'nin hem BM hem de uluslararası insani yardım sistemiyle ortaklığını derinleştirerek büyüttüğünü ifade etti.

"Türk hükümeti ve Türk halkı uluslararası insani yardım çalışmalarında önemli bir rol oynuyor" diyen Amos, Türkiye'nin Somali, Libya, Afganistan, Pakistan ve dünyanın dört bir yanındaki krizlere müdahalede cömert tutumunu sürdürdüğünü, en önemli insani yardım mekanizmalarından biri olan Uluslararası Arama Kurtarma Danışma Grubunda (INSARAG) etkin bir şekilde yer aldığını vurguladı.

Amos, ziyareti kapsamında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanı Dr. Serdar Çam, Kızılay Başkanı Ahmet Lütfi Akar ile yaptığı toplantılarda Türk hükümetiyle BM arasında afetlere müdahale ile yardım konularındaki işbirliğinin geliştirilmesini görüştü.

Haberin Devamı

Görüşmelerde başta Sudan ve Somali olmak üzere Afrika Boynuzu'nda kıtlıkla karşı karşıya bulunan ülkelerin durumu da ele alındı.

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Dairesinin Türkiye'nin 2011 yılında Suriye ve Libya'daki şiddet olaylarından kaçan insanlara yardımda oynadığı rolü takdirle karşıladığını belirten Amos, "Türk halkına ve hükümetine hem bölgede hem de dünyanın dört bir yanında ihtiyaç sahiplerine gösterdikleri cömertlik ve dayanışmadan dolayı teşekkür ediyorum" dedi.

Türkiye'nin uluslararası topluluk içindeki rolünün her geçen gün daha da artığını belirten Amos, BM ve diğer örgütlerin, dünyada artan sorunlar nedeniyle sayıları çoğalan afetzedelerin ihtiyaçlarını etkili bir şekilde karşılayabilmeleri için etkin bir işbirliği oluşturulmasının şart olduğunu da kaydetti.

Amos, temaslarını tamamlamasının ardından Türkiye'den ayrıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!