Güncelleme Tarihi:
Suriye'den Türkiye'ye göç devam ediyor / Foto Galeri
Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) Ortadoğu Danışmanı Doç. Dr. Veysel Ayhan'ın yaptığı analizde, Suriye'deki rejim karşıtı muhaliflerin mart ayı itibariyle kitlesel gösterilerine başlatmalarıyla birlikte, Suriye'deki olayların Türkiye'ye etkisinin de tartışılmaya başlandığını belirtti.
Türkiye'ye Hatay, Gaziantep, Şırnak'a kadar uzanan hattan göç dalgalarının devam edebileceğini ileri süren Ayhan, şunları kaydetti:
“Her ne kadar Türkiye resmi düzeyde Suriye'den gelenleri mülteci olarak kabul etmese de uluslararası hukuk itibariyle gelenlerin mülteci statüsünde kabul edilmesi gerektiği açıktır. Suriye'deki iktidar savaşı kanlı bir süreçle devam edecek olursa ülkedeki Hristiyanlardan, Kürtlere, Sünni ve Alevi Araplara kadar bir çok kesimden ciddi şekilde ülke dışına doğru bir göç dalgası olacaktır. Bunlara bir de Suriye'de yaşayan Iraklı mültecilerin göçü de eklenince bu sayının yüz binlerce ve belki de milyonları bulması muhtemeldir.
Nitekim yalnızca mülteci akını sorununun ortaya çıkması durumunda bile Türkiye kısa süre içerisinde kendisini Suriye sorunun içerisinde bulacaktır. Yaşanan olaylardan kaçmak isteyen yüz binlerce mültecinin Hatay'dan başlamak üzere Gaziantep ve Şırnak'a kadar uzanan sınır bölgesinden Türkiye'ye gelmesi gündemdedir. Mülteci kamplarının kurulması ve Birleşmiş Milletler'in de sürece aktif bir şekilde müdahil olması Suriye rejimin tepkisine yol açabilecek bir gelişme iken, Suriye halkının kabul edilmemesi ise Suriye-Türkiye ilişkilerinde onarılması mümkün olmayan bir yara açacaktır. Nitekim 29 Nisan'da ilk mülteci grubunun kabul edilmesinin ardından haziran ayında gelen 3 bin mültecinin de kabul edilmesi ile Türkiye bundan sonra da gelecek olan Suriye vatandaşlarını kabul edeceğini göstermiş oldu.”
“REJİM DEĞİŞSE DE DEĞİŞMESE DE GELECEKLER”
Türkiye'nin gelecek göçlere karşı alt yapı hazırlıklarını tamamlaması gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Ayhan, şöyle devam etti:
“Şimdiden bölgede alt yapı hazırlıklarının yapılması gerekmektedir. Çünkü ilk mülteci grubunun ardından daha fazla sayıda insanın Türkiye'ye geleceğini öngörmek gerekir. Türkiye'deki yüksek mülteciler komiserliğindeki bir uzmana göre, en kötü senaryoda, bir milyondan fazla mülteci Türkiye'ye gelebilir. Rejiminin değişmesi veya varlığını koruması durumunda söz konusu mülteci akını yaşanabilir. Rejimin güç kullanarak varlığını koruması durumunda Sünni Arap ve Kürtlerin yoğun göçü yaşanabilir. Tersi durumda ise Türkiye bu kez Arap Alevilerin ve Hristiyan grupların göçüne sahne olabilir. Bundan dolayı seçimlerden sonra Türkiye'nin Suriye krizinde daha aktif ve çözüm getirici bir politikaya yöneleceği açıktır."
GELENLERİN SAYISI 4 BİN 300'E ULAŞTI
Suriye'deki olaylar nedeniyle sınırdan geçerek Türkiye'ye sığınan Suriyeli sayısının 4 bin 300'e ulaştığı bildirildi.
Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu'dan sorumlu Müsteşar Yardımcısı Halit Çevik, Yayladağı Kaymakamı Tolga Polat ve beraberindeki heyetle, Suriyelilerin yurda giriş yaptığı Güvecci Köyünde incelemelerde bulundu.
Çevik, burada yaptığı açıklamada, Ankara'dan konuyu yakından takip ettiklerini, gelişmeler hakkında anında bilgi aldıklarını ifade ederek, bir kriz toplantısı yaptıklarını ve bu kapsamda bölgeye incelemelerde bulunmak üzere geldiklerini söyledi.
Suriye'den daha kaç kişinin geleceğine yönelik tahmini bir hesaplama yapmanın imkansız olduğunu, onların kendi ülkelerinde kalmak istediklerini vurgulayan Çevik, “Biz hazırlıklarımızı zaten çok önceden tamamlamıştık. Eğer sınırdan geçip, Türkiye'ye sığınmak isterlerse, biz gereken kolaylığı sağlayacağız. Bu konuda rakam vermek doğru değil, rakam vermenin bile bir mesaj niteliğinde olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle elimizden geldiğince rakam zikretmemeye çalışıyoruz” dedi.
Çevik, Türkiye'nin en zor zamanlarında bile, çok yüksek sayıda insanı misafir ettiğini, bunu yine yapabileceklerini belirterek, şu ana kadar Türkiye sınırından giriş yapan Suriyelilerin sayısının 4 bin 300'e ulaştığını kaydetti.
Hatay'ın Altınözü Belediye Başkanı Cavit Alkan da Suriye'deki olaylardan kaçarak Türkiye'ye sığınmak isteyen herkese yardımcı olacaklarını söyledi.
Alkan, Vali Mehmet Celalettin Lekesiz ve Altınözü Kaymakamı Ali Aslantaş'ın koordinesinde, ilçelerine 2 çadırkent kurulduğunu, eski TEKEL binası bahçesine kurulan Çadırkent'e Suriye'den gelen yaklaşık bin kişinin yerleştirildiğini bildirdi.
İlçelerine bağlı Boynuyoğun Köyünde Kızılay tarafından kurulan üçüncü Çadırkent'e henüz sığınmacıların yerleştirilmediğini, ancak çadırların hazır hale getirildiğini ifade eden Alkan, şöyle devam etti:
“Devletimiz güçlü. Kapımıza kadar gelen ayrıca akrabalık bağları bulunan Suriyelilere kapımızı sonun kadar açık tutuyoruz. Valilik koordinesinde tüm hazırlıkları tamamladık. Özellikle Kızılay tarafından Boynuyoğun köyünde üçüncüsü kurulan Çadırkent bin çadır kapasiteli. Burada 5 bin kişi konaklayacak şekilde hazırlık yaptık. Ayrıca, sığınmacıların, enerji, su, tuvalet, güvenlik, sağlık, yiyecek, giyecek gibi tüm sorunlarını çözümleyecek kapasitemiz var. Dileğimiz kardeş ve dost ülkede yaşanan sorunların bir an önce bitmesidir.”
Alkan, Suriye'nin Cisr Eş Şuğur kasabasındaki olayların, Altınözü ve Hatay'ın diğer ilçelerinde Suriye'de akrabaları bulunanları huzursuz ettiğini, endişeli bekleyişlerinin sürdüğünü kadetti.