Türkiye'nin yemini kapacak mı?

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin yemini kapacak mı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2010 11:13

ABD Hazine Bakanlığı’nda istihbarat analisti olarak görev yapmış Jonathan Schanzer, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun, Gazze filosu baskını için özür talep eden Türkiye’ye karşı duruşunu analiz eden bir yazı kaleme aldı.

Haberin Devamı

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor

 

Eğer Başbakan Benjamin Netanyahu bu tartışmayı sürdürmeye niyetliyse, AK Parti’nin bir özre çok az ihtiyacı olacağı 2011’deki seçimlerin sonrasını beklemeli. Gazze filosu baskını üzerinden yaklaşık yedi ay geçtikten sonra, Netanyahu özür dileyebilir. Ancak bunu yaparsa, Türkiye ile daha kötü bir diplomatik krize neden olabilir.

 

İsrail komandoları Mavi Marmara’nın güvertesine çıktığında, karşılarında çatışmaktan başka bir amacı olamayan aktivistlerle karşılaştı. Video görüntüleri de İsrail’i haklı çıkardı. Ancak bugün, birçok basın kuruluşu İsrail’in özür dileyebileceğini ve baskında ölen Türklerin ailelerine tazminat ödenebileceğini öne sürüyor.

Haberin Devamı


Ancak Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Savunma Bakanı Ehud Barak ve İsrail ordusundaki üst düzey yetkililer özür dileme ve tazminat ödeme seçeneğine sıcak bakmıyor.

Ancak üst düzey bir İsrailli diplomata göre Netanyahu ve danışmanları bu seçeneği destekliyor. Carmel yangınında Türkiye’nin sempatisiyle karşılaşan Netanyahu ve danışmanları, Ankara’nın Hamas’ı desteklediğine inanırken, Türk halkının İsrail’in yanında olduğunu düşünüyor. Ona göre, özür dilenmesi AK Parti’nin İsrail’e bakışını ve Başbakan Tayyip Erdoğan’ın İsrail karşıtı söylevlerini hafifletebilir.

Ancak Netanyahu’nun bulduğu parlak fikir bu değil. Geçtiğimiz hafta Cenevre’de ilişkilerdeki gerginliği hafifletmek için bir araya gelen Türk ve İsrailli yetkililer arasında, özür ve tazminat talep edenler Türklerdi.

 

Türkiye’nin uzattığı havuç, 2011 seçimleri döneminde İsrail’le ilişkileri normalleştirmeyi öngörüyor. Beyaz Saray’da bunun iyi bir fikir olduğu görüşünde.


Netanyahu ise yemi kapmak üzere.

EÄŸer özür dilerse, Türkiye ile diplomatik iliÅŸkiler daha da kötü bir hal alabilir. Seçimlerde Özür, AK Parti’nin zaferi kesinleÅŸtirebilir. Ilımlı Türkler, hataya düşerek Ankara’nın önemli bölgesel müttefiki Ä°srail ile iliÅŸkileri düzelttiÄŸine inanacak. Ä°slamcı Türkler iseÂErdoÄŸan’ın Ä°srail’e diz çöktürdüğüne inanacak.

Haberin Devamı

 

Eğer AK Parti Türkiye’de iktidar olmayı sürdürürse, ilişkilerin normalleşmesi imkansızlaşır. İran, Suriye, Suudi Arabistan ile yakınlaşan Türkiye için İsrail’e yer bulunuyor.

Netanyahu’nun elindeki kozu zayıf. Ancak ısrarlıysa, 2011 seçimlerinin sonrasını beklemeli. Olabilecek en iyi senaryo, o dönemde AK Parti’nin politik gücünün zayıflamış olması.

Ancak seçimlerden önce hareket ederse, Netanyahu AK Parti’ye destek olacak ve sonradan pişmanlığını çekecek.

 

DÜNYA BASININDA BUGÜN ÖNE ÇIKAN MANŞETLER

 

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!