Güncelleme Tarihi:
Amerika'nın prestijli yemek ve şarap dergisi ‘‘Food & Wine’’ son sayısında çok yönlü yazar ve tanınmış bir gurme olan Engin Akın'la Türk mutfağını tanıttı. Dergi, Engin Akın'la İstanbul'da hızlı bir alışveriş turu yaptı ve Türk mutfağının kendine özgü tatlarını tanıtıp tarifler verdi.
Food & Wine'nın nisan sayısındaki ‘‘Engin's Empire’’ (Engin'in İmparatorluğu) başlıklı geniş yazıyı Anya Von Bremzen kaleme aldı, Zubin Shroff fotoğrafladı. Dergi, radyoda sohbet programları hazırlayan, yemek kitapları yazan gazeteci Engin Akın'dan övgüyle bahsetti. Derginin yazarı, bahçesinde 10 arkadaşına bir akşam daveti verecek olan Engin Akın'la alışverişe de çıktı ve renklerle tatlar arasında egzotik bir yolculuk yaptı.
TARİHİ ÇARŞI
Engin Akın'la konuğu Anya Von Bremzen'in ilk durağı, Mısır Çarşısı'ydı. Engin Akın'ın favorisi Çikita'dan baharatlar seçildi. Tahta kaşık gibi özgün mutfak aletlerinin adresi ise Galeri Beyza'ydı. Engin Akın'dan Mısır Çarşısı'nın geçmişini öğrenen derginin yazarı, Akın'ın ‘‘Baharatlar taze, taze, taze olmalı’’ uyarısını yazısında özellikle vurguladı.
BAHARAT VE BOZA
Çerkeztavuğu, tahin soslu, şamfıstıklı köfte, zeytinyağlı yaprak sarması için çeşitli baharatlar alan Akın ve konuğu, daha sonra ünlü Vefa Bozacısı'na uğrayarak Türkiye'nin geleneksel içeceğinden satın aldılar. Akın, Amerikalı konuğuna, bozanın izlerine MÖ 4'üncü yüzyılda rastlandığını belirtti ve nasıl yapıldığı konusunda bilgi verdi.
BALIK PAZARI
Engin Akın ve Food & Wine'ın yazarı, daha sonra Beyoğlu'ndaki Balık Pazarı'na gitti. Midye tava kokusuyla karşılandıklarını anlatan Amerikalı yazar, kebap davetleri, simitler, kelleler, helvalar arasında tipik bir Şark pazarı görünümleriyle karşılaştığını, ancak jambon gibi her türlü Batılı şarküterinin bulunabileceği Şütte'nin Avrupai görünümüyle karşılaşınca şaşırdığını belirtti.
AKİDE ŞEKERİ
Balık Pazarı'ndan sardalye alışverişinden sonra ‘‘Türk lokumu’’yla özdeşleşmiş olan Hacı Bekir'e gidildi. Engin Akın, misafirleri için akide şekeri aldı. Akın, Amerikalı konuğuna akide şekerinin Osmanlı döneminde ‘‘vefa’’yı simgelediğini, sultanların seçkin birlikleri tarafından ikram edildiğini aktardı.
SU MUHALLEBİSİ
İkili, Saray Muhallebicisi'nden ise su muhallebisi satın aldı. Öğlen yemeği için Refik Lokantası'na giden Engin Akın ve Amerikalı yazar, kendilerine kuzu kapama ziyafeti çekti. Derginin yazarı, daha sonra Akın'ın evinde akşam yemeği hazırlıklarına tanık oldu. Cacık, nar ve bol yeşillikli salata, közlenmiş, yoğurtlu, bademli patlıcan ve mükemmel bir fava, gazeteciler, prodüktörler ve tasarımcılardan oluşan konuklara ikram edildi. Engin Akın'ın tekstilci eşi Nuri Akın misafirleri karşıladı ve rakı servisi yaptı.