Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2006 11:25
Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri (TAY) Projesi kapsamında, 4,5 yıllık bir çalışma sonucunda hazırlanan ve Türkiye'deki 2 bin 327 mağarayı içeren envanter, internette kullanıma açıldı.
TAY Projesi kapsamında, Proje Koordinatörü Oğuz Tanındı başkanlığında yürütülen gezilerden ve 1800'lü yıllardan günümüze dek yerli ve yabancı bilim adamları, gezgin ve mağaracıların yaptıkları araştırmalardan elde edilen verilerin derlenmesiyle hazırlanan envanter, bu konuda Türkiye'deki ilk ve tek araştırma özelliği taşıyor.
Basılı hali iki klasör halinde olan ve “www.tayproject.org” internet adresinden ulaşılabilen envanterdeki mağaralardan 467'si hakkında detaylı bilgi ve haritalar, 919'u hakkında kısmen yer tarifleri ve araştırma bilgileri, 941'i hakkında ise bulunduğu il, ilçe ve köy bilgileri yer alırken, içlerinde arkeolojik dolgu ve kalıntıya rastlanmış, bir kısmı araştırılmış ve kazılmış 200'ün üzerinde mağara ve kaya sığınağı hakkında da bilgiler bulunuyor.
Envanter, internet sitesindeki arama formundan, basit ya da detaylı arama yapılarak taranabiliyor ve mağaralar hakkındaki tüm bilgi, çizim ve fotoğraflara ulaşılabiliyor.
ÇEŞİTLİ BİLGİLERE GÖRE ARAMA YAPMAK MÜMKÜN
Detaylı aramada, mağaraları, ismine, yatay, dikey, doğal ya da kaya sığınağı türlerine, bulunduğu bölge, il, ilçe ya da köye, rakım, derinlik ve uzunluk gibi bilgilerine göre aramak mümkün.
Örneğin, “Pınargözü” kelimesi aratıldığında, envanterde bulunan mağaralar içinde en uzunu olan, Isparta'ya bağlı Yenişarbademli ilçesinin 11 kilometre batısındaki, 12 kilometre uzunluğa sahip Pınargözü Mağarası'nın bilgilerine ulaşılabiliyor. Aynı şekilde, ismi yazılarak, envanterdeki en derin mağara olan, bin 429 metre derinliğe sahip Mersin'in Anamur ilçesi Çukurpınar yaylasındaki Peynirlikönü Düdeni hakkında bilgi edinmek de mümkün.
Arama, örneğin, Adana ilini kapsayacak şekilde yapıldığında, il sınırlarındaki 18 mağaranın tamamı listeleniyor ve bu mağaraların isimlerine tıklanarak, haklarında detaylı bilgiler alınıp, varsa fotoğraf ve çizimleri görülebiliyor.
Ayrıca, site ziyaretçileri, mağaralar hakkında mevcut bilgilerin dışında yeni bilgilere sahipseler, eklenmesi için TAY Projesi'ne bildirebiliyorlar.
Envanterde, çok miktarda araştırma yapılan, Toros Dağlarının güneyi, Marmara ve Karadeniz bölgeleri hattı, İstanbul'un güneyi, Sinop ve Samsun civarı ve Bodrum bölgesinde bulunan mağaralar ile dağlık alanlardaki mağaraların yoğunlukta olduğu dikkati çekiyor.
Envanterin internette ücretsiz olarak kullanıma açılması, Türkiye'deki mağaracılık araştırmaları ve mağara turizminin gelişmesi için önemli bir adım olarak nitelendiriliyor.