Güncelleme Tarihi:
Erciş’teki depremzedeler için Van yolu üzerinde bulunan şehir stadyumunda Kızılay tarafından çadır kent kuruldu. Çadır kentte kalanların, su, gıda ve barınma ihtiyaçları karşılandı. Stadyumun hemen yanında bulunan spor salonu bahçesinde sahra hastanesi kuruldu. Sahra hastanesinde, enkaz altından çıkarılan yaralılara ilk müdahaleleri yapılıyor.
ÇADIRKENTLER KURULDU / FOTO GALERİ
ERCİŞ'TE KURULAN ÇADIR KENTTEN İLK GÖRÜNTÜLER / WEB TV
Erciş’te yıkılan binalarda, gece boyunca enkazlarda arama ve kurtarma çalışması devam etti. Sabah saatlerinde öğretmen oldukları belirtilen 1’i erkek 2’si kadın 3 kişi enkazdan yaralı olarak çıkarıldı.
Enkaz arama tarama çalışmaları devam ederken, sivil savunma ve AKUT ekipleri ile birlikte arama çalışmalarına jandarma kurtarma timi de katıldı.
ÜNİVERSİTE BAHÇESİNDE SAHRA HASTANESİ
Van’daki 100’üncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi bahçesine kurulan büyük çadırda tıbbi malzemeler sağlık araç-gereçleri yerleştirilerek depremde yaralanan enkaz altından çıkarılanlar burada tedavi ediliyor.
Van’ın Kazım Karabekir Caddesi’nde yıkılan 7 katlı binanın enkazından 2 saat sonre eşi ile birlikte kurtarılan 35 yaşındaki Sanem Kahraman da çadır hastanede tedavisine devam ediliyor. Kahraman, şokta olduğu için konuşamadı.
BÖLGEYE YARDIM YAĞIYOR
VAN’da meydana gelen Richter ölçeğine göre 7.2 büyüklüğündeki deprem ardından Türk Kızılayı’nın 96 kişilik uzman ekibi deprem bölgesine ulaştı. Yerleşim yerleri zarar görenler için çadır kuruluması çalışmaları devam edilirken Türk Kızılayı, bölgeye sürekli çadır ve battaniye sevk ediliyor. Bölgeye gönderilen çadır sayısı 3 bin 757, battaniye sayısı 10 bin 878’e ulaştı.
Deprem ardından acil olarak harekete geçen Türk Kızılayı, Ankara, Elazığ, Erzurum, Muş, Adana, Diyarbakır, Ağrı ve Manisa bölge afet müdahale ve lojistik merkezlerinden ilk planda sevk edilen 3 bin 757 çadır, 8 toplu barınma çadırı, 10 bin 878 battaniye, 100 katalitik soba, 1719 mutfak seti 1120 gıda kolisi, 2 bin 320 litre içme suyu, 5000 ekmek ve 500 kumanya bölgeye ulaşmaya başladı. Bölgeye 1 adet mobil fırın ve 21 seyyar mutfak gönderildi, Türk Kızılayı’nın Van’daki aşevi de afetzedeler için yemek çıkarıyor. Erciş’e ulaşan ilk çadırların da kurulumuna hızla başlandı. Erciş stadyum alanında bir çadırkent oluşturuluyor.
4 MEVSİM KULLANIMA UYGUN TÜRK TİPİ ÇADIRLAR
Bölgedeki mevsim koşulları da göz önünde bulundurularak bölgeye 4 mevsim kullanıma uygun Türk Tipi çadırlar gönderiliyor. 14 metrekarelik çadırların içerisinde katalitik soba yakılabiliyor, çadırlar dışarının soğuğunu içeriye sokmadığı gibi içerinin ısısını da koruyor. Çadırların su geçirmezlik özellikleri de bulunuyor. Bölgede çalışma yürüten 24 kişilik Türk Kızılayı uzman ekibine ek olarak, Türk Kızılayı Yönetim Kurulu Üyesi Fecri Alparslan ve Genel Müdür Ömer Taşlı başkanlığındaki 72 kişilik uzman ekip de Ankara’dan yola çıkarak bölgeye ulaştı. Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar da çalışmaları yerinde koordine etmek üzere yarın sabah bölgeye gidecek.
UZMAN PSİKOLOGLAR DA GÖREVLENDİRİLDİ
Depremden etkilenenler için psikososyal destek vermek üzere Türk Kızılayı’nın uzman psikologları da bölgede görevlendirildi. Bölgedeki Türk Kızılayı kan merkezlerinden de yaralılar için gerekli kan ürünleri bölgedeki hastanelere ulaştırılıyor.
Ayırca Afetzedelere yardım ulaştırmak isteyenler, Türk Kızılayı’nın 168 bağış ve iletişim hattını arayarak ya da www.kizilay.org.tr adresinden detaylı bilgi alabilecek. İhtiyaç duyulacak ek malzemenin bölgeye ulaştırılması için de tüm hazırlıklar tamamlandı.
"YETERLİ KAN STOKLARIMIZ VAR"
Kızılay Güneydoğu Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. İbrahim Çelik, Van'da meydana gelen depremin ardından yaralılar için gerekli kan takviyesinin yapıldığını bildirdi.
Çelik, “Deprem sonrası yaralılar için gerekli olan kan ihtiyacı için Erzurum ve İzmir bölge müdürlüklerimiz başta olmak üzere çevre illerden kan takviyesi yapılmıştır. Hastanelerimizde yeterli kan stoklarımız bulunmaktadır” dedi.