Türkiye'nin ilk kalp pompası

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin ilk kalp pompası
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2001 00:00


Haberin Devamı

Kalp nakli bekleyen 37 yaşındaki hasta, Türkiye'de ilk kez Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi'nde takılan kalp pompası ile yaşama döndü.

Yüksek İhtisas Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Oğuz Taşdemir, düzenlediği basın toplantısında, kalp cerrahisinde yeni olan kalp pompası uygulamasının, hastanenin Kalp ve Damar Cerrahisi kliniğinde başarıyla gerçekleştirildiğini bildirdi. Kendisi ve Doç. Dr. Erol Şener ile Doç. Dr. Süha Küçükaksu'dan oluşan cerrahi ekip tarafından 2.5 saat süren bir operasyonla kalp pompasının kamyon şoförü Halit Kayabaş'a takıldığını vurgulayan Doç. Dr. Taşdemir, hastanın 4 yıldır kalp yetersizliği nedeniyle ilaç tedavisi altında olduğunu, 2 aydır yoğun ilaç tedavisi ile acil kalp naklini beklediğini belirtti.

Halit Kayabaş'ın halen yoğun bakım ünitesinde bulunduğunu ve hayati fonksiyonlarının stabil olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Taşdemir, kalp pompasının ABD Baylor Tıp Fakültesi'nden Dr. Michael DeBakey, Dr. George Noon ve ABD Uzay Enstitüsü mühendislerince geliştirildiğini, uygulama sırasında Dr. George Noon'un da bulunduğunu söyledi.

500 BİN KİŞİNİN SORUNU

Kalp yetersizliğinin, önemli bir sağlık problemi olarak milyonlarca insanı etkilediğine dikkati çeken Doç. Dr. Taşdemir, Türkiye'de bu rahatsızlığın 500 bin civarında insanda olduğunun tahmin edildiğini bildirdi. Doç. Dr. Taşdemir, ‘‘Kalp pompası ile ülkemiz insanı, sağlıkta teknolojinin en son yeniliklerinden birine daha sahip olma imkanına kavuşmuştur’’ dedi.

95 GRAM AĞIRLIĞINDA

Kalp pompasının insan parmağı büyüklüğünde ve 95 gram ağırlığında olduğunu anlatan Doç. Dr. Taşdemir, şu bilgileri verdi:

ABD, Almanya, Avusturya, İsviçre, İngiltere ve Fransa'dan sonra bu cihazın 86'ncısı bu ameliyatla Türkiye'de takılmış oldu.

Cihaz vücut büyüklüğüne bakılmaksızın her yaştan ve cinsten hastalara kolaylıkla implante edilebilmektedir.

Minyatür bir kalp pompası olmasına rağmen normal bir erişkin insan kalbinin dakikada pompaladığı kanın yaklaşık iki katını pompalayabilme özelliğine sahiptir.

Laboratuvar çalışmalarında en az 5 yıl kesintisiz ve problemsiz olarak çalıştığı gösterilen ve şu ana kadar insanda en uzun 8 aydır takılı bulunan bu sistemin başarı oranı yüzde 80 civarına ulaşmaktadır.

Doç. Dr. Taşdemir, Halit Kayabaş gibi kalp nakli beklerken durumu kötüleşen veya yetersiz kalp performansı nedeni ile böbrek, karaciğer gibi hayati organ fonksiyonları bozulmakta olan hastaların, takılan bu kalp pompası ile güven altında kalp nakline alınmalarının sağlandığını ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!