A.A
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2010 09:49
“Milli Parklardaki Jeolojik Miras” projesi çalışmaları sırasında Kızılcahamam civarında çok sayıda jeosit (belirli bir jeolojik özelliğin kolayca anlaşılmasını sağlayan yer) görülmesi üzerine Ankara Valiliği, Ankara Üniversitesi (AÜ), Kızılcahamam Belediyesi, Kızılcahamam Kaymakamlığı, Çamlıdere Kaymakamlığı ve Jeolojik Mirası Koruma Derneğince (JEMİRKO) “Kızılcahamam-Çamlıdere Jeopark ve Jeoturizm Projesi” hazırlandı.
AÜ Rektörü Prof. Dr. Cemal Taluğ, Çamlıdere Kaymakamı Hüseyin Parlak ile proje ekibinin katılımıyla düzenlenen saha tanıtım gezisinde, proje kapsamında açılacak 23 istasyondan ikisi olan Pelitçik Fosil Ormanı ile Güvem Sabunsuyu sütun bazaltları tanıtıldı.
AÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve JEMİRKO Başkanı Prof. Dr. Nizamettin Kazancı, gezi sırasında yaptığı açıklamada, yaklaşık 10 ağaç türünün bulunduğu “taşlaşmış orman”ın Türkiye için çok önemli bir bölge olduğunu söyledi.
Proje kapsamında Kızılcahamam ve Çamlıdere bölgesinde 23 ayrı jeosit, başka bir ifadeyle “istasyon” açılacağını belirten Prof. Dr. Kazancı, bölgeye asılacak tabelalarla jeosit alanların tanıtımının yapılacağını, bölgeyi gezemeye gelecek kişilerin her istasyonda farklı bir jeolojik dönemi yaşayacağını ifade etti.
Türkiye'de az sayıdaki yapılardan olan Güvem Sabunsuyu sütun bazaltlarının sütunsal yapısı nedeniyle dikkati çekici olduğunu belirten Kazancı, bilimsel potansiyeli olan bu yapıları görmek için yerli ve yabancı çok sayıda ziyaretçinin geleceğini söyledi.
Kazancı, “Öncelikle 5 jeosit açılacak. Her istasyon yaklaşık 2 kilometrekare alanı kapsıyor. Proje yaklaşık 1 milyon dolara mal olacak” dedi.
Saha tanıtım gezisinin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Ankara Vali Yardımcısı Mehmet Kurt, Kızılcahamam ve Çamlıdere ilçeleri ile Türkiye için tarihi önemi olan projenin Türkiye için yeni bir oluşum olduğunu belirtti.
Kızılcahamam ve Çamlıdere'nin zengin bir alan olduğunu bildiren Kurt, “Türkiye ve dünya tarihi için büyük öneme sahip proje, turizm alanında yeni açılım yapacak” diye konuştu.
Rektörü Taluğ da bu projeyle geleceğe güzel temeller atmaya çalıştıklarını belirtti.
Cumhuriyetin ilk, Türkiye'nin ve dünyanın ön önemli araştırma kuruluşu olan Ankara Üniversitesinin eğitimin yanı sıra toplumsal hizmet görevi bulunduğu kaydeden Prof. Dr. Taluğ, Ankara'nın sosyal ve kültürel kalkınmasına, yerel kalkınma projelerine ve eğitim projelerine destek verdiklerini bildirdi.
“Jeopark Türkiye'de ilktir” diyen Taluğ, jeopark projesinin bilimsel ve toplumsal hizmet olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Taluğ, “Jeoparkta, dünyanın dört bir yanından gelecek insanlara jeolojik oluşum üzerinden dünyanın geçmişini ve yörenin tarihini anlatacağız, tanıtacağız. Türkiye'nin her yerinden kültür ve doğa turizmini sevenler, merak duyanlar Kızılcahamam ve Çamlıdere'ye koşarak gelecek.”
Kızılcahamam Kaymakamı Bilal Çelik de bölgede ciddi turizm potansiyeli bulunduğunu belirtti.
Çamlıdere Kaymakamı Hüseyin Parlak ise kültürel anlamdaki değerli malzemelerin kullanılması gerektiğini ifade etti.
Kızılcahamam Belediye Başkanı Coşkun Ünal, söz konusu projeyle termal turizm ile doğa turizmini birleştirerek hayata geçireceklerini kaydetti.
Konuşmaların ardından Kızılcahamam Belediyesi şehir plancısı Ahmet Turgut, “Jeopark Meydanı Projesi” ile ilgili bilgi verdi.
Daha sonra, projeyle ilgili fotoğraf sergisi gezildi.
23 milyon yıl öncesinden bugüne kadar gelen jeolojik oluşumların yer aldığı 23 istasyondan oluşacak projenin 5 istasyonu Büyük Önder Mustafa Kemal
Atatürk'ün Kızılcahamam'a gelişinin yıl dönümü olan 16 Temmuzda açılacak.